Теми статей
Обрати теми

ВИ ЗАПИТУВАЛИ НА ВЕБІНАРІ: ЄСВ

Відповіді на запитання підготувала Л. Ушакова

Відпустка до 3 років у звіті з ЄСВ*

Чи потрібно зазначати у звіті з ЄСВ працівниць, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?

Вікторія, Lana

* Відповіді на запитання вебінару з ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку тощо див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 95.

Почнемо зі вступної частини таблиці 1 звіту за формою № Д4.

Працівниць, які відсутні на роботі, оскільки перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, при розрахунку показника:

— «Середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний період, осіб» не враховуєте;

— «Штатна чисельність працівників» — уключаєте до розрахунку;

— «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати» — ураховуєте, якщо їм нараховувалися у звітному місяці доходи, з яких справляється ЄСВ. Якщо ні, то ні ☺.

На працівницю, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною:

у таблиці 5 звіту за формою № Д4 заповнюєте рядок у місяцях початку та закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років з кодом категорії особи «6» у графі 7;

у таблиці 6 заповнюєте рядки тільки в тому випадку, якщо роботодавець нараховував їй у звітному місяці виплати, що входять до бази справляння ЄСВ. Рядки без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах формувати за нею не потрібно!

Якщо жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, вирішить вийти на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи таку відпустку, то:

— у таблиці 1 її враховуємо при заповненні зазначених вище реквізитів;

— у таблиці 5 на неї жодних записів не робимо, оскільки немає факту переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

— у таблиці 6 рядки формуємо в загальному порядку. У графі 24 не забудьте зазначити ознаку неповного робочого часу «1-так».

«Перехідні» лікарняні

Як відображати в таблиці 6 звіту з ЄСВ «перехідні» лікарняні?

Анжела Миколаївна

«Перехідні» лікарняні показуйте у звіті за формою № Д4 за той місяць, в якому їх було нараховано (у бухгалтерському обліку). При заповненні таблиці 6:

1) лікарняні показуйте після рядків із зарплатою і винагородами за ЦПД, якщо вони нараховувалися працівнику у звітному місяці;

2) за цією виплатою формуйте стільки рядків, на скільки місяців припадає період тимчасової непрацездатності, розподіляючи суму лікарняних пропорційно календарним дням хвороби, що припадають на кожен місяць хвороби;

3) місяць, на який припадають дні тимчасової непрацездатності, зазначайте у графі 11, а кількість календарних днів хвороби — у графі 13 таблиці 6.

Тепер про дотримання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП. Якщо початок і закінчення тимчасової непрацездатності працівника припадають на різні місяці (наприклад, листок непрацездатності відкрито у вересні і працівник продовжує хворіти), то:

1) у місяці відкриття лікарняного листа ЄСВ нараховуйте на фактичну базу справляння ЄСВ, не застосовуючи вимогу про сплату ЄСВ з МЗП. Підстава — на дату нарахування ЄСВ не відома загальна сума доходу за такий місяць.

Якщо працівник весь місяць хворів, дохід не нараховувався, і лікарняний не надано, то ЄСВ не нараховуйте взагалі. Чекайте на лікарняний лист;

2) після надання листка непрацездатності для цілей порівняння з МЗП лікарняні відносьте до місяців, за які їх нараховано;

3) якщо після розподілу лікарняних у місяці, за який нараховано лікарняні, база справляння ЄСВ (за вирахуванням ЦПД) буде менша за МЗП, розраховуйте додаткову базу справляння ЄСВ, відображайте її в таблиці 6 з кодом типу нарахувань «13» у графі 10 і нараховуйте на неї ЄСВ. За якою ставкою нараховувати? За ставкою:

— установленою підприємству згідно з класом профризику, якщо до бази справляння ЄСВ разом з лікарняними входить зарплата;

— 33,2 %, якщо працівнику в місяці, в якому він хворів, було нараховано тільки лікарняні.

З посади на посаду

Працівник був 06.11.2015 р. звільнений з однієї посади (неповний робочий день, основне місце роботи), а з 09.11.2015 р. прийнятий на іншу посаду (повний робочий день, основне місце роботи) на те саме підприємство. Як це відобразити у звіті з ЄСВ?

Nina

На такого працівника в таблиці 5 звіту за формою № Д4 формуєте два рядки, зазначаючи:

— у першому — дату і підставу, відповідно до якої було розірвано з працівником перший трудовий договір;

— у другому — дату прийняття на роботу на нову посаду.

У таблиці 6 заробітну плату, нараховану працівнику у звітному місяці за періоди роботи до і після звільнення (у тому числі й суму компенсації за невикористану відпустку, якщо вона нараховувалася при проведенні остаточного розрахунку), показуєте загальною сумою в одному рядку. При цьому у графі 24 «Ознака неповного робочого часу» проставляєте «0-ні», тобто ознаку, що визначає режим роботи працівника на кінець звітного місяця.

Для цілей справляння ЄСВ з максимальною величиною бази справляння ЄСВ порівнюєте загальну суму заробітної плати, нарахованої працівнику у звітному місяці за період до звільнення і після прийняття на нову посаду.

Важливо! Оскільки працівник відпрацював усі робочі дні в місяці звільнення-прийняття, то роботодавцю слід виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо загальна база справляння ЄСВ (за винятком ЦПД) за таким працівником виявилася менше за МЗП (див. п. 19 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449; далі — Інструкція № 449).

Коли відпустка наперед

Працівник перебував у відпустці з 26 жовтня по 18 листопада 2015 року. Усю суму відпускних нараховано та виплачено в жовтні. Сума заробітної плати, нарахована за фактично відпрацьовані дні в листопаді 2015 року, менше МЗП. Чи потрібно донараховувати до мінімальної величини бази нарахування ЄСВ?

Лариса

Роботодавці на практиці використовують два варіанти нарахування відпускних:

1) усю суму відпускних нараховують у тому місяці, в якому працівник іде у відпустку;

2) відпускні нараховують частинами — окремо за кожним місяцем, на який припадає відпустка.

На нашу думку, логічніше використовувати другий варіант. Адже такий підхід «ув’язується» з положеннями п.п. 1.6.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). У цьому підпункті зазначено, що суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

Але й у другого варіанта також багато прихильників. Серед них і слухачка нашого вебінару. Якщо ви також практикуєте варіант нарахування відпускних наперед, то врахуйте, що з метою дотримання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП відпускні слід відносити до місяців, за які їх нараховано.

Покажемо, як це працює.

Використовуючи умови запитання, припустимо, що сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні жовтня — 1049,90 грн. Сума відпускних за період щорічної відпустки становить 1121,04 грн., у тому числі за 6 календарних днів жовтня — 280,26 грн., за 18 календарних днів листопада — 840,78 грн. Сума заробітної плати за фактично відпрацьовані дні листопада — 524,95 грн.

Для працівника підприємство є основним місцем роботи.

Відпускні відносимо до місяців, за які їх нараховано.

Визначимо базу справляння ЄСВ у жовтні:

1049,90 + 280,26 = 1330,16 (грн.)

Вона виявилася нижчою за МЗП, що діє цього місяця (1378,00 грн.). Тому підприємству було слід у жовтні:

1) розрахувати за цим працівником додаткову базу справляння ЄСВ, як різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ (1378,00 - 1330,16 = = 47,84 грн.);

2) нарахувати на неї ЄСВ за зарплатною ставкою.

Тепер визначимо базу справляння в листопаді:

840,78 + 524,95 = 1365,73 (грн.)

База справляння ЄСВ у листопаді 2015 року (1365,73 грн.) також виявилася меншою за МЗП (1378,00 грн.). Тому в листопаді на різницю між цими двома величинами (12,27 грн. (1378,00 грн. - - 1365,73 грн.)) донараховуємо ЄСВ за зарплатною ставкою.

Забута індексація у звіті з ЄСВ

Як відобразити у звіті з ЄСВ суму індексації, що була нарахована в поточному місяці за попередні місяці у зв’язку з неправильним визначенням її суми?

Катерина

Донарахування доходу в поточному місяці за минулий, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилки, не є помилкою для цілей справляння ЄСВ.

Суму індексації заробітної плати, нараховану в поточному звітному місяці за попередні місяці, уключайте до фонду оплати праці поточного місяця, тобто місяця, в якому було проведено її донарахування. Це випливає з положень п.п. 1.6.2 Інструкції № 5, п.п. 3. п. 3 розд. IV Інструкції № 449 і п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435).

За такого розвитку подій зобов’язання зі сплати ЄСВ у вас виникнуть у місяці нарахування/виплати «забутої» індексації. Отже, коригувати дані, зазначені у звіті з ЄСВ (форма № Д4) за минулі звітні періоди, у цій ситуації не потрібно.

У звіті за формою № Д4 донараховані за попередні місяці суми індексації заробітної плати показуєте в загальній сумі заробітної плати місяця, в якому було проведено такі донарахування.

Припустимо, що підприємство в листопаді 2015 року донарахувало працівнику індексацію за місяці із січня по жовтень 2015 року. У звіті за формою № Д4 за листопад 2015 року «забуті» суми індексації підприємство покаже в загальній сумі заробітної плати за листопад 2015 року. Проводити розбиття за місяцями, за які було донараховано таку індексацію, в таблиці 6 не потрібно. Тобто всю суму індексації показуємо в поточному місяці.

Мобілізовані у звіті з ЄСВ

На підприємстві є мобілізовані працівники. Чи потрібно справляти ЄСВ, якщо виплачуємо середній заробіток до отримання його компенсації з бюджету (подаємо звіти на компенсацію)? З яким кодом відображати його в таблиці 6 звіту з ЄСВ?

Олена

Компенсація підприємствам середньої заробітної плати, що виплачується працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється з урахуванням норм Порядку № 105*. Ним установлено, що роботодавець зобов’язаний:

—обчислити та нарахувати середній заробіток «солдату підприємства»;

— провести його виплату у строки, установлені для виплати зарплати (тобто двічі на місяць, через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, як того вимагає ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.);

— подати до органу соцзахисту населення звіт за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 105, для отримання його компенсації з бюджету.

* Назва цього документа настільки громіздка, що ми наведемо тільки його реквізити — затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

Важливо! Роботодавець має право не справляти ЄСВ з виплат, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Це прямо прописано в ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Ураховуючи наведене, підприємства, які прийняли рішення отримувати з бюджету компенсацію середнього заробітку мобілізованим працівникам і подали до органів соцзахисту населення інформацію про фактичні витрати на зазначені цілі, мають право не справляти ЄСВ із суми такого заробітку, якщо його виплата здійснюється відповідно до вимог Порядку № 105 за рахунок коштів підприємства до отримання компенсації. Це підтверджують і провідні фахівці ДФСУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 54, с. 43).

Суму нарахованого мобілізованим працівникам середнього заробітку, що компенсується з бюджету і з якого не справляється ЄСВ, відображайте у графі 17 таблиці 6 звіту за формою № Д4. Графи 18, 20 і 21 залишайте незаповненими (у паперовому варіанті проставляйте прокреслення). При цьому у графі 9 зазначайте код категорії застрахованої особи «48».

Коли середній заробіток стає компенсацією

Підприємство справляло ЄСВ із середнього заробітку мобілізованого працівника і подавало звіти на його компенсацію. У звітах з ЄСВ за січень — травень 2015 року такий заробіток у таблиці 6 відображався з кодом категорії застрахованої особи «01». Чи потрібно тепер у поточному звіті з ЄСВ коригувати його з кодом категорії застрахованої особи «48», оскільки гроші за ці місяці відшкодовано з бюджету?

Валерія

Надмірно нарахований/утриманий ЄСВ із сум середньої зарплати мобілізованого працівника, компенсацію якої було отримано з бюджету, показуєте в таблицях 1 і 6 звіту за формою № Д4, сформованого за місяць, в якому ці суми було відсторновано.

Одразу ж звернемо вашу увагу на важливий момент. Пенсійний фонд проти того, щоб у таблиці 6 повністю прибирати рядки із середнім заробітком мобілізованого за допомогою коду типу нарахувань 3 і вводити компенсацію з кодом типу нарахувань 2 за минулі періоди (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 62, с. 40).

Із цих роз’яснень випливає, що коригування слід проводити таким чином.

У таблиці 6 на працівника формуєте рядки на «виїмку» середнього заробітку, з якого справлявся ЄСВ, зазначаючи:

у графі 9 — колишній код категорії застрахованої особи «1»*. Вводити новий рядок з кодом категорії застрахованої особи «48» не потрібно! Також не потрібно виправляти цей код через «скасовуючу» і «початкову» таблиці 6. Тобто залишаємо «1» у графі 9;

у графі 10 — код типу нарахувань «3» — зменшено надмірно нараховану суму єдиного внеску;

у графі 11 — місяць, за який нараховано заробіток;

у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надмірно нараховано ЄСВ за відповідний місяць;

у графі 20 — надмірно утриману суму ЄСВ.

* Звертаємо увагу, що відповідно до додатка 2 до Порядку № 435, починаючи зі звіту за травень 2015 року середній заробіток мобілізованих працівників, з якого справлявся ЄСВ, звичайним госпрозрахунковим підприємствам слід відображати в таблиці 6 з кодом категорії застрахованої особи «47», а ось бюджетники продовжать зазначати «1».

Графу 21 таблиці 6 заповнюєте тільки за травнем 2015 року, зазначаючи суму нарахованого ЄСВ на середню зарплату за цей місяць. За рядками з сумами середньої зарплати за січень — квітень 2015 року суму ЄСВ у частині нарахувань зазначати не потрібно. Річ у тім, що цю інформацію почали відображати в таблиці 6 звіту за формою № Д4 тільки починаючи зі звіту за травень 2015 року. До цього суми ЄСВ у частині нарахувань зазначалися тільки в таблиці 1 форми № Д4 без розбиття за застрахованими особами.

Графи 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) і 17 (загальна сума нарахованої заробітної плати) не заповнюєте.

Переходимо до таблиці 1 звіту за формою № Д4. У ній суми, на які було зменшено ЄСВ, проставляєте у відповідних коригувальних рядках 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.13), 7.3 (7.3.1, 7.3.3). У рядку 7.4 зазначайте загальну суму середньої зарплати, нарахованої мобілізованому працівнику за період із січня по травень 2015 року, що була компенсована з бюджету. У рядку без номера «Зміст помилки» можна зазначити: «Коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації середнього заробітку мобілізованих працівників за січень — травень 2015 року».

Важливо! У рядках 7.1 (7.1.1 — 7.1.13) таблиці 1 має бути зазначена загальна сума ЄСВ, нарахованого на середню зарплату працівника за січень — травень 2015 року. Проте при заповненні звіту в електронному вигляді сюди потраплять тільки нарахування за травень. Адже ви тільки їх відобразите в таблиці 6 (див. вище). Як бути?

Пропонуємо спочатку заповнити звіт на всіх працівників звичайним способом, закрити і зберегти цей звіт. Потім відключити автоматичне заповнення показників, відкрити таблицю 1, вимкнути «Автоматичний розрахунок», відкоригувати відповідні показники рядків 7, 7.1 (7.1.1 — 7.1.13) і 8, перерахувати підсумки. Після надсилання звіту всі налаштування повернути на місце.

Останні рядки форми № Д4 заповнюєте в загальному порядку.

Насамкінець хотілося б звернути увагу читачів на те, що КМУ вніс зміни до компенсаційного Порядку № 105. Завдяки ним роботодавці тепер зможуть розраховувати на отримання компенсації середнього заробітку практично щодо всіх «солдатів підприємства», за якими вони зберігали середню зарплату. Детально про це ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 94, с. 6.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі