Теми статей
Обрати теми

Три горішки для Попелюшки, або Хто сплачує екоподаток за орендований електрогенератор?

Ігор Хмелевський, податковий експерт
«Здаємо в оренду будівлю, що обладнана електричним дизель-генератором. Хто повинен сплачувати екоподаток за викиди в атмосферу продуктів згорання дизельного палива — ми як власники джерела забруднення чи її орендар?» Настали холоди, а разом з ними почастішали в нашій редакційній пошті подібні запитання. Воно і зрозуміло, якщо пригадати минулу зиму, пережити яку без віялових відключень електроенергії, на жаль, не вдалося. А отже, не можна повністю виключати, що те саме не повториться і цієї зими. Але… Читайте цю статтю — і нехай буде світло! Обіцяємо, що проясниться і відповідь на запитання, винесене в її заголовок.

Одним із прийомів, здатних забезпечити безперервну подачу електроенергії до вашого цеху, будівлі, офісу, лабораторії тощо, є придбання електричних дизель-генераторів (ЕДГ). Про таку можливість ви знаєте ще з «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 91, с. 17.

Передбачливі господарники давно вже обзавелися таким джерелом резервного електропостачання. Орендарі, звичайно, прагнуть узяти в оренду саме ці об’єкти. Хоча разом з ними вони отримують і додаткові проблеми зі сплатою екоподатку. Але ми з вами розгриземо їх як горішки. Їх усього три. Як у тій старій кіноказці…

Горішок перший. Чи сплачується екоподаток за ЕДГ?

Це питання таке давнє, як і сам екоподаток (у докодексні роки — екозбір). Якщо відповідати на нього коротко, то фіскали завжди вважали будь-який ЕДГ стаціонарним джерелом забруднення. І, як наслідок, наполягали на сплаті відповідного екоплатежу до бюджету за викиди в атмосферу забруднюючих речовин таким джерелом. Не зрадили вони своєму підходу і зараз. Так, вони заявляють (див. БЗ 120.09), що до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори і міні-електростанції, що працюють на паливі, при спалюванні якого утворюються та викидаються в атмосферу забруднюючі речовини або суміш таких речовин.

Ми, у свою чергу, послідовно відстоювали позицію, що більшість ЕДГ стаціонарними джерелами не є. Та це й так очевидно, особливо коли йдеться про портативні генератори невеликих потужності і розмірів, обладнані будь-якою системою, що дозволяє переміщати його у просторі. Так от, експлуатація таких ЕДГ через їх нестаціонарність не має призводити до додаткових витрат на сплату екоподатку.

До того ж, на підтримку цієї позиції донедавна був і такий непрямий аргумент — у вартість дизпалива, придбаного для ЕДГ, уже входив «пересувний» екоподаток, а сплата його «стаціонарного» різновиду призвела б до подвійного оподаткування.

Проте з початку поточного року «пересувний» екоподаток наказав довго жити — його замінили «роздрібним» акцизом на ПММ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 4, с. 16). У зв’язку з цим відстоювати несплату «стаціонарного» екоподатку за портативні ЕДГ — тепер доля тільки сміливих. ☹

А ось щодо ЕДГ у стаціонарному виконанні (розміщених на фундаменті, підключених до систем вентиляції, димовидалення, пожежної сигналізації та пожежогасіння) дійсно можна погодитися з податківцями щодо віднесення таких агрегатів до стацджерел забруднення в розумінні п.п. 14.1.230 ПКУ*. І щодо сплати за них екологічного податку, певно, теж.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Гадаємо, більшість із вас, шановні читачі, зваживши всі викладені вище «за» і «проти», вирішать-таки екоподаток за ЕДГ сплачувати. Причому, за будь-які, хоч за портативні, хоч за стаціонарні. Тоді перед вами неминуче постане таке запитання.

Горішок другий. Як сплачувати екоподаток за ЕДГ?

Це питання теж «із бородою». ☺ І при відповіді на нього ми традиційно звертаємося до ст. 11 Закону № 2707*: викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення можуть здійснюватися після отримання дозволу. Необхідність цього документа полягає ще і в тому, що тільки маючи його можна достовірно визначити перелік забруднюючих речовин, що викидаються вашим ЕДГ в атмосферу, і їх фактичну кількість. А отже, коректно розрахувати суму екологічного платежу до бюджету за відомою формулою з п. 249.3 ПКУ:

n
Пвс = ∑ (Мі х Нпі),
i=1

де ∑ — знак суми;

Мі фактичний обсяг викиду і-тої забруднюючої речовини в тоннах;

Нпі ставки податку в поточному році за тонну і-тої забруднюючої речовини у гривнях з копійками.

* Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.92 р. № 2707-ХII.

До речі, податківці не ставлять обов’язок сплати екоподатку в залежність від наявності чи відсутності зазначеного дозволу (див. БЗ 120.03). Більше того, вони пропонують платнику податків, який не має такого дозволу, самостійно визначити обсяги викидів і ставки податку.

Ми ж наполягаємо на отриманні дозволу на викиди. Але тільки на стаціонарні ЕДГ. Поширювати цю вимогу на портативні генератори було б безглуздо. Звідси робимо висновок, що при експлуатації таких агрегатів розумніше все ж екоподаток не сплачувати. Точніше, сплачувати стільки, скільки не шкода. ☺ І декларації подавати точно у строк. А якщо перевіряючим видасться мало —надати їм можливість нарахувати його самостійно. І вже тоді, якщо їх розрахунки вас влаштують, сплатити його до бюджету. Тим більше, що такий варіант для багатьох може виявитися навіть вигідним (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 42).

Якщо і після цього ви вирішите сплачувати податок без жодної тяганини, то читайте далі відповідь на найважливіше запитання.

Горішок третій. Хто сплачує екоподаток за ЕДГ?

Позиція фіскалів з цього приводу влаштує всіх. Бо, як не дивно, у двох різних консультаціях з БЗ 120.01 вони відповідають «і нашим і вашим». Так, кажучи про сплату «стаціонарного» екоподатку при експлуатації такого стацджерела забруднення, як опалювальний котел, вони покладають обов’язок із його сплати на власника.

А ось роз’яснюючи більш загальне питання — хто сплачує за викиди в атмосферу стаціонарним джерелом забруднення в разі передачі його в оренду — крайнім називають орендаря. Мотивуючи це тим, що саме він безпосередньо забруднює атмосферне повітря своїми викидами, а орендодавець — власник джерела забруднення тут абсолютно ні до чого.

Нам ближче якраз остання їх відповідь. Хоча б тому, що в п. 1.9 Інструкції № 108** під суб’єктом господарювання, який повинен отримувати дозвіл на викиди, розуміється особа, яка управляє або контролює обладнання, у тому числі особа, якій відповідно до законодавства передано права володіти та користуватися обладнанням, а також забезпечувати його технічне функціонування.

** Інструкція про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, затверджена наказом Мінприроди України від 09.03.2006 р. № 108.

Таким чином, у разі передачі в оренду того чи іншого стаціонарного джерела забруднення спецдозвіл зобов’язаний отримувати орендар такого джерела забруднення. Отже, і екоподаток сплачувати йому. Як-то кажуть, тут двох думок бути не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі