Теми статей
Обрати теми

ПДВ при експорті за низькими цінами: продовжуємо розмову

Павленко Олексій, податковий експерт
Не пройшло й півроку відтоді, як ми обговорювали тему обкладення ПДВ експортних операцій з постачання товарів нижче ціни придбання (собівартості)*. І ось нам доводиться знову повертатися до неї. За минулі півроку ця тема для експортерів стала ще болючішою, оскільки в ній фіскали продовжують фіскалити і роблять це все фіскальніше…

* «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 28, с. 20.

Схоже, фіскали ґрунтовно взялися за добивання експортерів.

«Трансфертно-експортне»

Нагадаємо, що в зазначеному матеріалі йшлося про консультацію в БЗ (категорія 101.09), де розглядалося обкладення експортного постачання товарів за ціною нижче звичайної (і про виписку ПН за таким постачанням). Тобто — про «контрольовану» операцію, що підпадала тоді під дію «трансфертної» ст. 39 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). База оподаткування таких операцій згідно з п. 188.1 ПКУ тоді визначалася виходячи з договірних цін, але не нижче звичайних.

Нас вразив несподіваний і незаконний висновок, викладений у цій консультації. Сенс його коротко зводився до такого: до суми перевищення звичайної ціни над фактичною нульова ставка з ПДВ не застосовується, а різниця ця, за версією фіскалів, має оподатковуватися за ставкою 20 %.

Головний аргумент для такого висновку виглядав досить несерйозно: мовляв, оскільки обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною, не формує вартості експортованого товару, то нульова ставка до такого обсягу не застосовується. У зазначеному матеріалі ми піддали такий підхід обґрунтованій критиці. Причому, критикували за це фіскалів не тільки ми, але критика була їм «по барабану» (див. лист ДФСУ від 11.08.2015 р. № 16964/6/99-99-19-03-02-15). Проте через деякий час** ПДВ було виведено з-під «трансфертної» ст. 39 ПКУ разом зі звичайними цінами з п. 188.1 ПКУ. Услід за ними (13 серпня) «дала дуба» й зазначена консультація з БЗ.

** Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» від 15.07.2015 р. № 609-VIII.

Загальне експортне

Надихнувшись такою ідеєю, фіскали тепер намагаються розповсюдити її взагалі на весь експорт. Спираючись на те, що база оподаткування згідно з п. 188.1 ПКУ має свої нижні обмеження — не нижче ціни придбання або собівартості товарів/послуг, що поставляються, або бухоблікової балансової вартості ОЗ на початок періоду. І що ці обмеження поширюються і на експортні операції.

Той факт, що фіскали тепер почали «длубати» ПДВ усю експортну «стіну», випливає з листів ДФСУ від 10.08.2015 р. № 16878/6/99-99-19-03-02-15 і від 07.09.2015 р. № 19090/6/99-99-19-03-02-15 (останнє стосується експорту електроенергії за цінами нижче ціни її придбання). Листи побудовані ідентично згаданій вище консультації. У них приписано в разі проведення експорту товарів за цінами нижче ціни їх придбання або собівартості їх виготовлення складати дві ПН: одну — на фактурну вартість експортованих товарів, другу — на різницю у вигляді перевищення ціни придбання над договірною вартістю (тип причини «15») або собівартістю (тип причини «17»). Причому, зазначений у другій ПН обсяг операції має оподатковуватися, на думку фіскалів, за ставкою 20 %! Обґрунтування те саме: обсяг, розрахований за сумою зазначеного перевищення не формує вартості товару, що експортується, а тому, мовляв, нульова ставка до такого обсягу не застосовується…

Щоправда, зауважимо, що обидва листа направлені на приватні адреси, а серйозніші цидулки та нормативи з такою фіскально-зухвалою позицією поки що відсутні. Але якщо платники проявлятимуть щодо таких «наїздів» беззубість, то, будьте впевнені, скоро й вони з’являться.

Аргументи проти

Почнемо з того, що п. 188.1 ПКУ регулює базу оподаткування операцій з постачання товарів. Але при експорті відбувається операція з вивезення товарів. «Постачання» і «вивезення» — різні операції. Це підтверджує і ст. 185, і ст. 195 ПКУ.

Тобто при буквальному тлумаченні цих норм «базовий» п. 188.1 ПКУ до операцій по вивозу (експорту) товарів взагалі незастосовний

Але навіть якщо погодитися з фіскалами і застосовувати до експорту, що «залишився без бази», норми п. 188.1 ПКУ за аналогією, висновки фіскалів усе одно виглядають смішно.

Дійсно, п. 188.1 ПКУ свідчить, що «мінбаза» обкладення ПДВ операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання/собівартості таких товарів/послуг (за необактивами — не нижче балансової (залишкової) вартості). Проте прив’язки до якоїсь певної ставки податку ПКУ не робить.

Водночас у п. 193.1 ПКУ зазначено, що ставки податку встановлюються від бази оподаткування (!) у відповідних розмірах (20, 0 і 7 відсотків). Однієї цієї норми вже досить, щоб спростувати висновки фіскалів. Адже з неї прямо випливає, що нульова ставка застосовується до бази оподаткування, а не до договірної вартості! Тобто, навіть коли база оподаткування, визначена за п. 188.1 ПКУ, перевищує договірну вартість, — до всієї бази (уключаючи суму такого перевищення) згідно з п. 193.1 ПКУ повинна застосовуватися одна й та сама ставка податку! У цьому випадку — «нуль» відсотків.

Крім того, ст. 194 ПКУ перелічує операції, до яких повинна застосовуватися основна ставка податку (20 %). І з неї прямо випливає, що основна ставка не поширюється на операції, до яких застосовується нульова ставка податку*. А згідно з п.п. 195.1.1 і п. 206.4 ПКУ операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою. Причому під цю ставку, як ми показали, має потрапляти повністю вся база, розрахована згідно з п. 188.1 ПКУ. Вивізна МД підтверджує факт вивезення товару, але ніяк не обмежує базу оподаткування за нульовою ставкою до розміру договірної (контрактної) вартості. А кількість ПН, що виписуються, не може ділити одне постачання на два, а тим більше — впливати на розмір ставки, якою обкладається конкретна операція.

* У зв’язку з чим звертаємо увагу фіскалів, що в цих «експортних» випадках операцій постачання тут одна, а не дві!

Знайти в ПКУ норму про те, що застосування нульової ставки в подібних ситуаціях (коли база перевищує договірну вартість) обмежується тільки договірною вартістю, у вас не вийде попри всі бажання. Тому дешеві інсинуації фіскалів на тему, що нульова ставка до «обсягу», що не формує вартість експортного товару, не застосовується, з якого боку не поглянь, жодного законного підґрунтя під собою не мають!

Отже, панове фіскали, хочете оподатковувати подібний «вершок» за ставкою 20 % — спочатку внесіть зміни до ПКУ (у тому числі ті, що узаконюють «базу» для експорту). Інших законних варіантів для цього немає.

Тим, хто прогинається**

** Нагадаємо, що детально про певні проблеми з розрахунком ціни придбання і собівартості для визначення мінімальної бази ПДВшної ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 102, с. 5, 2015, № 34.

Якщо ви боїтеся сперечатися з податківцями, намагайтеся «опускати» ціну придбання/собівартість того, що везеться на експорт, до ціни експортного контракту. Способів (особливо щодо заниження собівартості) є чимало. Можна продати товар, призначений для експорту, «своїм людям», а потім придбати його ж, але дешевше — за ціною, близькою до експортної. При цьому придбайте товар, що «подешевшав», «у комплекті» з якимись послугами, щоб вийти на той самий ПК.

Якщо експортуєте нижче ціни придбання/собівартості пільгований з ПДВ товар (наприклад, певні зернові культури), то оподатковувати «вершок» за ставкою 20 % фіскали, швидше за все, не вимагатимуть. Хоча нас уже й такий ідіотизм не здивує…☹

Коли на експорт за «демпінговими» цінами реалізуються товари, що підпадають під ставку 7 %, погоджуючись з логікою фіскалів про незастосування до «вершка» нульової ставки, оподаткування згаданого «вершка» має бути за ставкою 7 %, а не 20 %.

А взагалі-то, панове платники, «не варто прогинатися…»!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі