Теми статей
Обрати теми

Нерозподілений прибуток: бухоблік для щасливчиків

Голенко Олександр, шеф-редактор
У рядку 1420 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» Балансу підприємства щороку збільшується позитивний показник. Як його зменшити?

Дивлячись у розд. I «Власний капітал» Балансу (див. Форму № 1 в НП(С)БО 1), ви бачите, що показник рядка 1420 — це всього лише один з доданків підсумкового рядка 1495 цього розділу. «Доданків» у широкому, тобто алгебраїчному сенсі: ті показники цього розділу, які поміщені в дужки, насправді не збільшують підсумок розділу, а зменшують його. Нагадаємо постулат: цей підсумок дорівнює різниці між сумою активів та сумою зобов’язань вашого підприємства… До речі, усі подробиці того, звідки там (Кт 441) усе береться, ви вже знаєте із спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 6, с. 10.

З того ж номера (див. с. 56) вам відомо, що інформація про всі зміни власного капіталу протягом звітного періоду (календарного року) відображається у Звіті про власний капітал (див. Форму № 4 в НП(С)БО 1).

Перш за все, скажемо про «вольове» зменшення вами показника рядка 1420 Балансу. Але можливі й ситуації, так би мовити, вимушеного його зменшення — про це нижче.

Якщо говорити про ТОВ, то затвердження «порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частини прибутку (дивідендів)» віднесено до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства ( ст. 59 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-ХІІ).

Якщо ви вирішите виплачувати дивіденди — це перший варіант використання нерозподіленого прибутку (Дт 443 — Кт 671) — радимо перечитати уважно статтю на цю тему в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 11, с. 23. Особливу увагу приділіть податковим наслідкам цієї процедури. Це буде рядок 4200 Форми № 4.

Другим варіантом такого розподілу «нерозподіленого» показника рядка 1420 Балансу буде спрямування частини прибутку на збільшення статутного (зрозуміло, зареєстрованого) капіталу (Дт 443 — Кт 40). Це буде рядок 4205 Форми № 4. При цьому, щоб уникнути неприємних податкових наслідків з ПДФО — якщо серед учасників ТОВ затесалися фізособи — важливо дотримати незмінність часток учасників.

Нарешті, третій варіант: статут ТОВ передбачає (ст. 14 зазначеного Закону) — але це може бути в установчих документах інших форм підприємств — створення резервного (страхового) фонду з обов’язковим щорічним відрахуванням до нього певної частини чистого прибутку. Розмір цього фонду ТОВ не має бути менше 25 % статутного капіталу, а відраховувати потрібно не менше 5 % чистого прибутку. Ось на таку суму частина показника з рядка 1420 «перетече» в рядок 1415 Балансу (Дт 443 — Кт 43). Це буде рядок 4210 Форми № 4.

Ну, і не зарікайтеся від четвертого варіанту: коли вам у майбутньому (зрозуміло, за рішенням загальних зборів учасників ТОВ) знадобиться спрямувати нерозподілений прибуток на погашення збитків (Дт 443 — Кт 442).

На завершення — про «вимушені» коригування (часто — у бік зменшення) показника рядка 1420 Балансу (гр. 3), передбачені П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах».

По-перше, це ситуація, коли виправляється помилка минулих років ( п. 4 П(С)БО 6) — і це відповідно рядок 4010 Форми № 4.

По-друге, це наслідки впливу змін облікової політики на події та операції минулих років ( п.п. 12.1 П(С)БО 6) — а це відповідно рядок 4005 Форми № 4.

Але ці суми коригувань дадуть «дельту» не між графами 4 і 3 Балансу за звітний рік, а між графою 3 останнього і графою 4 минулорічного, оскільки в обох випадках вони зачіпають показник нерозподіленого прибутку саме на початок року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі