Теми статей
Обрати теми

Чи можливий форс-мажор у трудових відносинах? ВСУ говорить: «Так!»

Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
Суть спору. Працівник, звільнений на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку зі скороченням штату, посилаючись на ст. 116 і 117 цього Кодексу, попросив суд стягнути з роботодавця середній заробіток за час затримки остаточного розрахунку та компенсацію за моральну шкоду. І все було б для працівника добре, якби не одна обставина…

Позиція роботодавця. Роботодавець твердо стоїть на тому, що затримка у виплаті заробітної плати при звільненні працівника сталася не з його вини, а через настання обставини непереборної сили.

На підтвердження цього він надав суду сертифікат регіональної торгово-промислової палати (далі — ТПП) і висновок експерта про обстріл своєї території.

Вирішення справи судом. Суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій одностайно прийняли сторону звільненого працівника. Проте вони не врахували, що підприємство перебуває в зоні проведення АТО, і це підтверджує сертифікат ТПП про визнання форс-мажорних обставин.

А от на ВСУ «форс-мажорний» документ подіяв (див. постанову від 11.11.2015 р. у справі № 6-2159цс15*). Верховний Суд став на сторону роботодавця і відмовив працівнику у стягненні середнього заробітку за затримку остаточного розрахунку та компенсації за моральну шкоду.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53498269.

Думка редакції. Про те, чим може закінчитися невиплата з вини роботодавця належних звільненому працівнику сум у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір, ви, напевно, знаєте. Доведеться виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку — попереджає ст. 117 цього Кодексу.

А чи можна уникнути такої відповідальності? Так, можна, але тільки якщо підприємство доведе, що в невиплаті належних працівнику сум воно не винне.

У цьому випадку підприємство це довело — сертифікат ТПП відіграв свою роль. Щоправда, довелося дійти аж до ВСУ.

Нагадаємо: згідно зі ст. 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII для госпсуб’єктів із зони АТО сертифікат ТПП є єдиним належним і достатнім документом, що підтверджує форс-мажор (обставини непереборної сили) як підставу для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань.

Оскільки підприємство мало сертифікат, що підтверджує настання форс-мажорних обставин ще до звільнення працівника, ВСУ відмовився стягнути з колишнього роботодавця середній заробіток за час затримки виплати зарплати і відшкодувати моральну шкоду.

До речі, таке рішення служителів Феміди з «форс-мажорно-трудового» питання не єдине. Аналогічну позицію викладено також в ухвалі Апеляційного суду Запорізької області від 23.12.2014 р. у справі № 234/7939/14-ц, постановах ВСУ від 23.03.2015 р. у справі № 6-365цс16 і від 11.05.2016 р. у справі № 6-383цс15.

Отже, якщо ви затримали виплату «солдату підприємства», то цілком можете скористатися висновками судів, щоб захистити свої права. Зрозуміло, за наявності головного козиря — сертифіката ТПП.

Детальний алгоритм дій для отримання такого сертифіката підприємствами із зони АТО ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 88, с. 15, № 100, с. 5; 2015, № 21, с. 13.

Візьміть до уваги, що цим алгоритмом може скористатися не тільки підприємство із зони АТО, а й будь-яке інше підприємство, що піддалося дії форс-мажору**.

** Детальний перелік обставин, що вважаються форс-мажорними, ви знайдете в ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі