Резерв відпусток: «Мої думки лише про тебе…»

Білова Наталя, податковий експерт
Зовсім нещодавно* ми з вами, дорогі друзі, розглядали порядок створення та використання резерву відпусток, а також інвентаризації його залишку на кінець року. Проте судячи з кількості дзвінків, які щодня надходять від наших читачів на «гарячу лінію» редакції, ця тема, як і раніше, залишається «хітом сезону». Щоб задовольнити інтерес до неї, ми підготували відповіді на найбільш нагальні «резервно-відпускні» запитання. Упевнені, вони допоможуть вам у вашій роботі!

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102; с. 14, № 104, с. 10.

Напевно ви вже добре засвоїли, що створення забезпечення на оплату відпусток (резерву відпусток) для всіх підприємств, за винятком юросіб-єдиноподатників групи 3 і суб’єктів мікропідприємництва**, — процедура обов’язкова.

** Ними є суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб і річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ (див. ч. 3 ст. 55 Господарського кодексу України).

Проте, до 2015 року не всі підприємства дотримувалися цього правила. Мовляв, навіщо ускладнювати собі життя, якщо ненарахування резерву відпусток ніяк не впливає на об’єкт обкладення податком на прибуток? Але з 1 січня 2015 року роль бухфінрезультату істотно зросла — він став основою для визначення оподатковуваного прибутку. Відповідно шануватися став і «відпускний» резерв.

І ось тепер платники, які безтурботно жили досі, похопилися: як створити «відпускний» резерв за попередні роки, щоб суми відпускних на законних підставах осіли у витратах? Чи не знімуть податківці такі витрати, якщо підприємство списувало їх не через резерв відпусток, а безпосередньо за допомогою запису: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651? Зрозуміло, це не стосується ситуації, якщо резерв було створено, але для оплати відпусток його не вистачило. За таких обставин цей прямий запис на суму перевищення абсолютно законний і до нього ніхто не має права підкопатися (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 14).

Що ж, шановні колеги, давайте разом «утрясемо» ці питання. Адже краще пізно, ніж ніколи. ☺

Резерв за минулі роки

Узагалі-то створювати резерв відпусток суб’єкт господарювання повинен щороку, а не тоді, коли працівники надумають використати відпустки за попередні роки, що накопичилися.

Те, що забезпечення для оплати відпусток створюється в тому звітному періоді, в якому в підприємства виникло в результаті минулих подій зобов’язання, оцінка якого може бути розрахунково визначена, підкреслює й Мінфін у листі від 21.03.2006 р. № 31-34000-20-16/5770.

Суму забезпечення визначають щомісячно, помноживши фактично нараховану працівникам заробітну плату на коефіцієнт резервування з урахуванням суми нарахованого ЄСВ. Таке уточнення вносить п. 14 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затвердженого наказом Мінфіну від 31.01.2000 р. № 20 (а також Інструкція про застосування Плану рахунків…, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291 в описі до субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток»). При цьому згідно з п. 7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 26 «Виплати працівникам», затвердженого наказом Мінфіну від 28.10.2003 р. № 601,

виплати за невідпрацьований час, що підлягають накопиченню, визнаються зобов’язанням через створення забезпечення у звітному періоді

Ну а оскільки бухгалтерські стандарти закликають відносити відпускні витрати до витрат через «відпускний» резерв рівномірно протягом року, то доцільно створювати його з початку року.

Визначивши річну суму планових відпускних, її ділять на 12 і кожен місяць утворюють резерв, роблячи запис: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471 (залежно від напряму діяльності працівників). При нарахуванні відпускних показують використання резерву: Дт 471 — Кт 661, 651.

Запам’ятайте: створювати резерв на початку року одразу на всю суму відпускних (з урахуванням нарахованого ЄСВ), які ви плануєте виплачувати протягом усього року, і відносити його на витрати одним махом у жодному разі не можна! Інакше ви завищите собівартість продукції (товарів, робіт, послуг). А це відгукнеться спотворенням фінрезультату і, як наслідок, розміру оподатковуваного прибутку. Тож не поспішайте. Помалу їдь, далі заїдеш. ☺

А як бути з відпустками за попередні роки? Чи можна створити резерв під них?

Не хочемо вас засмучувати, але створення резерву відпусток за минулі роки не передбачено законодавством, та й суперечить самій суті резерву. Адже резерв відпусток — це своєрідний штучний запас, який ви створюєте в рахунок майбутніх реальних витрат на оплату відпусток.

Виходить, що забезпечення для оплати відпусток треба створювати рік у рік: наприклад, на 2013 рік — протягом 2013 року, на 2014 рік — протягом 2014 року тощо.

Але як бути, якщо «відпускний» резерв за попередні роки не створювали, а для підтвердження витрат він потрібний? На це останнім часом активно натякають податківці. Невже із ситуації, що склалася, немає виходу?

Не засмучуйтеся. Як зазначив Стівен Кінг: «З будь-якої ситуації є три виходи… Ти можеш прийняти рішення щось зробити, можеш прийняти рішення нічого не робити… а можеш вирішити не приймати ніякого рішення...». ☺

Другий і третій варіанти нам з вами не підходять, чи не так? Тому приймемо рішення все ж таки щось зробити. Ризикнемо розв’язати стару «резервно-відпускну» проблему шляхом виправлення помилки. Діятимемо так.

Створюємо резерв відпусток на 2015 рік

Якщо ви ще не подали фінзвітність за 2015 рік*, то у принципі можете створити резерв відпусток на цей рік без проблем. У цьому випадку ви маєте справу з бухгалтерською помилкою поточного року, тому виправити її доволі легко**.

* Нагадаємо, що до органів статистики її треба подати не пізніше 29.02.2016 р., а платникам податку на прибуток ще й до органів ДФСУ — разом із декларацією з податку на прибуток («квартальникам» — не пізніше 09.02.2016 р., а «річникам» — не пізніше 29.02.2016 р.).

** Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с. 26.

По-перше, створіть власне сам резерв відпусток. Зробіть це за стандартною процедурою, яка детально описана в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 14.

Для цього скористайтеся додатковими проводками: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471

По-друге, якщо ви протягом 2015 року (за 2015 рік) нараховували працівникам відпускні або компенсацію за невикористану відпустку безпосередньо записом: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651, то зараз:

1) приберіть неправильну кореспонденцію рахунків методом «червоне сторно»: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651. Але щоб не прибрати зайвого, проінспектуйте кожен місяць 2015 року. Адже цілком можливо, що, наприклад, улітку, коли працівники масово пішли у відпустку, резерв, якби він був створений, вичерпався, і прямий запис на суму перевищення виявиться абсолютно законним;

2) запишіть правильну кореспонденцію рахунків (використання резерву відпусток) звичайним записом: Дт 471 — Кт 661, 651.

По-третє, розрахуйте (проінвентаризуйте) залишок резерву відпусток (з урахуванням нарахованого ЄСВ) на кінець 2015 року ( п. 8.2 розд. III Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879). Механізм такого розрахунку див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 104, с. 10.

Якщо після розрахунку інвентаризаційний залишок виявився більшим, ніж сума створеного резерву (сальдо за кредитом 471), отриману різницю додайте до резерву проводкою: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471.

У зворотній ситуації, якщо інвентаризаційний залишок виявиться менше суми створеного резерву (таке може бути, якщо за 2015 рік багато хто з працівників уже використав відпустку і ви нарахували їм відпускні), отриману різницю відніміть від резерву. Зробіть це:

— або методом «червоне сторно»: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 471,

— або включіть до складу доходу звітного періоду: Дт 471 — Кт 719.

Нам другий варіант більше до душі, але якщо вас стримує наближення до 20-мільйонної дохідної межі, то віддайте перевагу першому варіанту.

По-четверте, складіть бухгалтерську довідку. Наведіть у ній зміст помилки (ненавмисне ненарахування резерву відпусток), суми та кореспонденцію рахунків бухобліку, за допомогою яких вносите коригування.

Довідку датуйте 31 грудня 2015 року

Це та дата, якою ви відобразите виправлення у своєму обліку. Адже помилку ви «помітили» після завершення звітного року, але до затвердження (надання) річної фінзвітності за цей період, а тому всі виправляючі записи пройдуть у вас 31 грудня 2015 року ( п. 4.3 Положення № 88*).

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

На щастя, вам не потрібно робити жодних коригувань/виправлень у фінзвітності I кварталу, півріччя і трьох кварталів 2015 року. Не потрібно й заново подавати фінзвітність за ці звітні періоди — ця вимога стосується тільки минулорічних помилок.

Проте для підприємств, у яких є недовикористані відпустки минулих років (за 2014 рік і раніше), створити «відпускний» резерв на 2015 рік замало. Щоб податківці не дивилися криво на ці «хвости», створити резерв доведеться й під них.

Створюємо резерв відпусток за минулі роки

Хочете створити резерв відпусток за минулі роки (тобто за 2014 рік і раніше, а також за 2015 рік, якщо ви вже встигли подати фінзвітність за цей рік)?

Тоді вам не залишається нічого іншого, як скористатися механізмом виправлення минулорічних помилок**.

** Детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 42, с. 30.

У цьому випадку помилка, пов’язана з нестворенням своєчасно забезпечення для оплати відпусток, вплинула на нерозподілений прибуток. Тому, щоб обзавестися резервом заднім числом, потрібно відкоригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року в тій частині, в якій помилка власне й вплинула на нього.

Діяти так пропонує п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах», затвердженого наказом Мінфіну від 28.05.99 р. № 137.

Якщо замість нерозподіленого прибутку у фінзвітності у вас фігурує непокритий збиток, відкоригувати доведеться його, — попереджає Мінфін у листі від 23.02.2010 р. № 31-34000-20-10/3939.

Щоб провести таке коригування за усіма правилами, потрібно буде серйозно потрудитися.

По-перше, слід нарахувати за кожен помилковий рік резерв відпусток за стандартною процедурою. Тільки тепер для цього служить запис: Дт 441 — Кт 471.

По-друге, прибрати відпускні витрати, відображені прямим записом: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 661, 651. Для цього треба скористатися методом «червоне сторно»: Дт 441 — Кт 661, 651. Але тут, як і у випадку з 2015 роком, щоб не прибрати зайвого, доведеться перевірити кожен місяць помилкового року. А все тому, що прямий запис цілком міг би бути доречним після вичерпання резерву (якби він був створений), наприклад, уже в середині року.

По-третє, показати використання резерву відпусток за кожен помилковий рік бухзаписом: Дт 471 — Кт 661, 651.

По-четверте, на кінець кожного помилкового року перерахувати (проінвентаризувати) резерв відпусток. Залежно від отриманого результату резерв:

— або донарахувати: Дт 441 — Кт 471;

— або зменшити: Дт 471 — Кт 441.

У результаті сальдо за кредитом субрахунку 471 у вас повинне відповідати сумі залишку невикористаних відпусток (з урахуванням нарахованого ЄСВ) на 01.01.2015 р.

Якщо такий обсяг роботи вас пригнічує і до того ж ви не з боягузів, то можете не морочити собі голову з транзитними проводками, а зробити один-єдиний виправний запис: Дт 441 — Кт 471 на суму залишку невикористаних відпусток на 01.01.2015 р. При цьому для розрахунку цієї суми використовуйте показники 2014 року, у тому числі фактично нараховану зарплату кожного працівника за період січень — грудень 2014 року. Оскільки розрахована сума важлива вже для 2015 року, ставку ЄСВ, на нашу думку, треба брати ту, що діяла у 2015 році.

Саме сума, яку ви зафіксуєте як кредитове сальдо за субрахунком 471 на 01.01.2015 р., і буде сумою залишку невикористаних відпусток. Якраз вона й потрібна вам для відображення відпускних витрат у 2015 році згідно із п. 24 підрозд. 4 розд. XX ПКУ* у ряд. 4.2.12 додатка РI до декларації з податку на прибуток (див. лист ДФСУ від 22.12.2015 р. № 27433/6/99-99-19-02-02-15).

* Податковий кодекс України.

Не забудьте виправлення відобразити в бухгалтерській довідці. Складіть її в тому місяці, в якому виправляєте помилку. Дані з довідки перенесіть до регістрів бухобліку і до Головної книги ( п. 4.3 Положення № 88, п. 9 Методичних рекомендацій щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 р. № 356).

Якщо ви ще не встигли подати фінзвітність за 2015 рік, то цілком можете провести виправлення груднем 2015 року

Таким чином цифри з бухдовідки потраплять у вас до підсумкових сум регістрів бухобліку і до Головної книги за грудень 2015 року.

Вважаємо, що не буде нічого кримінального, якщо ви обійдетеся без складання нової (виправленої) фінзвітності за кожен помилковий рік (якщо, звичайно, цього не вимагають від вас ваші власники), а тільки наведете правильні (з урахуванням коригування) показники в поточній фінзвітності.

Зробіть це так:

1) покажіть правильні дані у графі 3 «На початок звітного періоду» форми № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» за перший квартал і далі до кінця поточного року:

а) зменште показники рядків:

— 1420 «Нерозподілений прибуток (за наявності збитку — збільште його);

— 1495 «Усього за розділом І»;

б) збільште показники рядків:

— 1660 «Поточні забезпечення»;

— 1695 «Усього за розділом ІІІ»;

2) наведіть правильні дані у графі 7 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» річної форми № 4 «Звіт про власний капітал» — збільште показник рядка 4010 «Виправлення помилок». А до рядка 4095 «Скоригований залишок на початок року» впишіть показник, відображений у рядку 1420 граф 3 Балансу після виправлення;

3) відобразіть правильні дані в рядку 710 «Забезпечення на виплату відпусток працівникам» графи 3 форми № 5 «Примітки до річної звітності». А також наведіть інформацію про виправлення помилки в довільній формі (на додачу до форми № 5) за результатами поточного року, як того вимагає п. 20 П(С)БО 6.

Якщо підприємство є суб’єктом малого підприємництва, то відповідні виправлення воно повинне внести до рядків 1420, 1495, 1595 граф 3 форми № 1-м або № 1-мс.

Побачивши коригування показників на початок року в поточній звітності з відповідними примітками, держоргани будуть цілком задоволені.

Резерву немає, витрати є: чого чекати від податківців

Чи мають право податківці з 01.01.2015 р. не визнати витрати за оплатою відпусток, якщо суми відпускних відображені безпосередньо, а не через «відпускний» резерв? Зараз це питання хвилює, мабуть, кожне підприємство, яке вчасно не потурбувалося про такий резерв.

Не приховуватимемо: спробувати зняти «безрезервні» витрати контролери можуть. Адже, крім усього іншого, у них є право перевіряти й бухоблік ( пп. 20.1.43 і 20.1.44 ПКУ).

Інша справа, як вони впораються з цим завданням. Тільки подумайте: щоб вилучити з витрат суми, що не пройшли через резерв відпусток, контролерам доведеться:

1) самим розрахувати суму резерву, який усе одно поступово протягом року потрапив би до витрат звітного періоду і зменшив фінрезультат;

2) перевірити, які суми відпускних мають бути списані за рахунок резерву, а які після його використання — безпосередньо до витрат;

3) провести інвентаризацію резерву і відповідно визначити його залишок на кінець звітного року;

4) порівняти розмір оподатковуваного прибутку за помилковими розрахунками платника (без урахування резерву) з об’єктом оподаткування, розрахованим з відображенням резерву.

Тільки після всіх цих процедур контролери можуть зробити висновок — має місце недоплата податку на прибуток чи ні

До речі, зовсім не факт, що сума відпускних, віднесена на витрати безпосередньо, виявиться більше суми, що потрапила б туди через резерв, якби він був створений, як того вимагають бухстандарти.

Проте нам здається, що в перевіряючих просто не вистачить терпіння зробити такий педантичний розрахунок. Але якщо вони вирішать зняти відпускні витрати огульно (порахувавши їх «від стелі»), ви маєте повне право оскаржити їх рішення. І правда буде на вашому боці, не сумнівайтеся!

Тож «залізобетонних» підстав для невизнання витрат у податківців немає — підприємство реально здійснило відповідні витрати (мало місце зменшення активів).

Підкопатися, мабуть, можна тільки до того, що такі витрати відображені не в тому періоді, в якому насправді повинні. Тобто не в періоді нарахування резерву, а в періоді здійснення фактичних витрат на оплату відпусток. Проте враховуючи, що звітним періодом для більшості платників у 2015 році був календарний рік, — це теж не привід для причіпок.

До речі, приємна інформація: п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє платників податку на прибуток за результатами діяльності у 2015 році від штрафів за:

— порушення порядку обчислення податку на прибуток ( ст. 123 ПКУ, п.п. 129.1.2 ПКУ);

— неправильне заповнення податкових декларацій з податку на прибуток ( ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення);

— неповну сплату податку на прибуток ( п. 126.1 ПКУ).

Тому навіть якщо при заповненні декларації з податку на прибуток за 2015 рік ви помилилися — занизили об’єкт оподаткування — штрафи за це вам не загрожують. Щоправда, це не стосується «самоштрафу» згідно з п. 50.1 ПКУ при самостійному виправленні помилок.

Ну а у 2016 році ви вже зробите все правильно. Ми в цьому впевнені! ☺

висновки

  • Створити резерв відпусток за попередні роки можна шляхом виправлення помилки.
  • Нестворення в минулі роки «відпускного» резерву вплинуло на нерозподілений прибуток (непокритий збиток). Виправити цей недолік сміливці можуть однією-єдиною проводкою: Дт 441 — Кт 471.
  • Стовідсоткових підстав для невизнання відпускних витрат за відсутності в підприємства резерву відпусток у податківців немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі