11.07.2016

Чим запам’ятався червень

Фіндопомога

Чи було з вами таке, коли до зарплати залишалося зовсім небагато, грошей у гаманці — ще менше, ☺ і тут раптом підверталася ну дуже потрібна☺ річ? Перша думка — де б перехопити грошенят? Друга — бажано без відсотків. І за нею третя — якби ще й безповоротно…

Так от, виявляється, у таких випадках законодавство не забороняє звернутися за допомогою до рідного підприємства. Точніше, за фіндопомогою — так правильно називається «перехоплення грошей» у кого-небудь. А якщо узяли і з кінцями — це вже безповоротна фіндопомога.

До речі, такі самі проблеми з «перехопленням грошей» виникають і в підприємств. Вони можуть попросити фіндопомогу в інших підприємств або навіть у своїх працівників. А ще підприємству може допомогти його засновник. Це приблизно як для вас спонсор — дає гроші і нічого не вимагає натомість. Ну, майже нічого… ☺

Словом, читайте цей тематичний номер і багатійте. Але пам’ятайте, що берете ви чужі гроші, а віддавати доведеться свої…

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 44

Платіжна картка

Банківська платіжна картка (БПК) — це… Чи згадуєте ви нудне визначення БПК, вирушаючи в похід по магазинах? Навряд чи.

Але тільки-но ви сідаєте у своє робоче крісло бухгалтера (а то й головбуха чи навіть керівника), вам просто необхідно знати всі нюанси використання БПК. І таких нюансів — чимало. Наприклад, ви відправили у відрядження співробітника, перерахувавши аванс на його особисту БПК. Які документи слід вимагати від нього і в які строки? Коли він повинен повернути вам залишок виданого авансу? А якщо ви перерахували аванс на корпоративну платіжну картку (КПК)?

До речі, КПК може знадобитися не тільки для цього — нею зручно розплачуватися за ТМЦ, що придбаваються для потреб підприємства? Ви знаєте, як правильно оформити такі операції. А як відкрити зарплатний картковий проект? А як приймати оплату БПК за товари у своєму магазині?

Якщо до кінця не впевнені у своїх знаннях, тоді цей тематичний номер — для вас.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 46

Зарплатна індексація

Індексувати зарплату працівників зобов’язаний кожен роботодавець. Законодавство не звільняє від цього обов’язку ані бюджетника, ані госпрозрахункове підприємство, ані навіть підприємця, який використовує працю найманих працівників.

Але сам механізм «індексації» настільки заплутаний, що багато роботодавців, а також їх бухгалтери, на чиї плечі лягає весь цей клопіт, задаються запитанням «Чи можна законно і з найменшими втратами уникнути проведення зарплатної індексації?».

Хочете дізнатися відповідь на нього? Читайте статтю нашого фахівця — і насолоджуйтеся простотою запропонованого рішення.

Л. Трохименко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 47, с. 7

Виправлення помилок у ПН

Те невиправдано велике значення, якого останніми роками набула в господарській практиці податкова накладна, змушує всіх платників ПДВ скрупульозно ставитися до щонайменших помилок, допущених при її складанні. У цілому їх можна поділити на дві великі групи: сумові та несумові (або в термінології ПКУ: «пов’язані» та «не пов’язані» зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг). Зауважте, що і перші, і другі слід виправляти за допомогою РК. А як це правильно зробити в найпоширеніших ситуаціях, ви дізнаєтеся з цього тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48

Довідка замість лікарняного листа

Не повірите, але на сьогодні в багатьох установах охорони здоров’я закінчилися бланки лікарняних листів. Замість них видають довідки, які можна буде згодом обміняти на бажані листки непрацездатності.

Хтось скаже: подумаєш, проблема! Яка різниця, довідка чи лікарняний, якщо і той, і інший документ підтверджує факт хвороби працівника? Заждіть, все не так просто!

Виявляється, без лікарняного листа неможливо отримати виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Адже підставою для нарахування лікарняних є належним чином оформлений листок непрацездатності, а для роботи за сумісництвом — його копія, посвідчена печаткою і підписом «основного» роботодавця.

А довідки, що видаються в медустановах, дійсно підтверджують наявність поважної причини відсутності на роботі, але не більше того. Отримати ж оплату за дні хвороби працівник-«довідник» ☺ не зможе ані за рахунок коштів підприємства, ані за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності. ☹

І що з усім цим робити? Спершу хоча б прочитайте цю статтю, щоб не наробити штрафонебезпечних помилок. А заразом дізнаєтеся, чи є взагалі у працівника перспектива отримати свої кровні, тобто лікарняні.

І. Боярчук, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 49, с. 8

Оплата праці

Як правило, підприємства у своїй господарській діяльності не обходяться без залучення найманих працівників. Досить часто найману працю використовують і фізособи-підприємці.

У такому разі між суб’єктами господарювання — роботодавцями та їх працівниками встановлюються трудові відносини. При цьому в роботодавців виникає необхідність нарахування та виплати заробітної плати особам, працю яких вони використовують. Саме про оплату праці і йтиметься в цьому спецвипуску.

У ньому висвітлено питання правового регулювання оплати праці, описано її форми та системи, а також наведено законодавчо встановлені норми оплати праці. Крім того, з цього спецвипуску ви дізнаєтеся, як преміювати своїх працівників і документально оформити нарахування заробітної плати. Значну увагу в ньому приділено порядку виплати заробітної плати, а також особливостям справляння з неї сум податків і зборів.

Окрема пісня ☺ — бухгалтерський і податковий облік заробітної плати. Ну і насамкінець читайте про правила індексації та компенсації зарплати.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 50

Представницькі витрати

Один із способів «заманювання» ділових партнерів, що має бути в арсеналі кожного підприємства, — організація ділових прийомів і презентацій за участі представників контрагентів.

Звичайно, проведення таких заходів супроводжується масою специфічних витрат, які прийнято називати представницькими. Про те, що таке представницькі витрати, як оформити їх документально і, найголовніше, яким чином відобразити витрачені суми в бухгалтерському і податковому обліку, розповідає ця стаття.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 51, с. 6

Виплати працівникам

Заробітна плата— це винагорода, що виплачується працівнику за його працю. Але чи всі виплати, що нараховуються роботодавцем на користь працівника, є заробітною платою? Які «трудові» виплати входять до бази обкладення ПДФО і ВЗ, а яким там місця немає? З якою ознакою доходу відобразити їх у формі № 1ДФ? Чи потрібно на них нараховувати ЄСВ? І що з середньою зарплатою для оплати періодів тимчасової непрацездатності, відпусток, «військових виплат», вихідної допомоги тощо? Які виплати візьмуть участь у їх розрахунку? А ще ж треба не забути про індексацію та компенсацію у зв’язку із затримкою виплати!

Словом, запитань, пов’язаних із зарплатними виплатами, море. Відповіді на них ви знайдете в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 52