Декларація з податку на прибуток

Сьогоднішній номер — особливий. Напередодні бухгалтерського свята ми вирішили зробити коротку підказку з тих актуальних питань, з якими до нас найчастіше звертаються читачі. Безумовно, ми не можемо охопити неосяжне. Складно на двох сторінках описати всі тонкощі, скажімо, заповнення податкової накладної чи виправлення помилки з податку на прибуток. Але найважливіші моменти ми постаралися охопити. Ну а якщо вам потрібні подробиці — читайте наші попередні публікації. Посилання — перед вами. Упевнені, ви знайдете відповідь на своє запитання.

податок на прибуток

Декларація з податку на прибуток може подаватися щокварталу або за підсумками року (залежно від того, ким є платник: «квартальником» чи «річником»).

Щокварталу (в обов’язковому порядку) з 2016 року звітують високодохідники (тобто платники податку на прибуток з бухдоходом за минулий 2015 рік понад 20 млн грн., п. 137.4 ПКУ). Також у квартальні строки повинні звітувати «прибутківці», які переходять в середині року на єдиний податок. А ось якщо, навпаки, з єдиного податку переходимо у «прибутківці», податківці таких платників зараховують до новачків ( п.п. «а» п. 137.5 ПКУ) і вимагають від них звітувати в цілому аж за рік (підкатегорія 102.12 БЗ).

Річна звітність з податку на прибуток установлена для:

новостворених, тобто платників, які були зареєстровані у звітному році та за підсумками такого року вперше подають декларацію ( п.п. «а» п. 137.5 ПКУ);

сільгоспників, для яких звітним періодом установлено рік ( п.п. «б» п. 137.5, п.п. 137.4.1 ПКУ);

малодохідників — платників з бухдоходом за минулий рік не більше 20 млн грн. ( п.п. «в» п. 137.5 ПКУ), які в тому числі обрали застосування податкових різниць.

Декларацію з податку на прибуток заповнюють наростаючим підсумком з початку року у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (це передбачає сама форма звітності) і обов’язково українською мовою. Фінрезультат (ряд. 02) беруть із бухобліку з точністю до гривень (підкатегорія 102.23.02 БЗ).

Декларація складається з:

— вступної частини;

— основної частини (рядки 01 — 25);

— рядка-розрахунку щомісячного авансового внеску (рядок 26);

— трьох блоків для виправлення самостійно виявлених помилок: (1) за податковим зобов’язанням з податку на прибуток (рядки 27 — 31); (2) з податку на прибуток з доходів нерезидентів (рядки 32 — 35); (3) за щомісячними авансовими внесками (рядки 36 — 39);

— заключної частини.

Форма декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом № 897, призначена для всіх категорій платників податку на прибуток, як звичайних підприємств, так і «специфічних» (страховиків, банків, букмекерів, «лотерейників», «азартників»). Заповненню підлягають усі рядки декларації та її додатків.

Важливо! Додатки до окремих рядків декларації, не заповнені через відсутність операцій (показників), не подають. Разом із декларацією з податку на прибуток можуть надаватися такі додатки (усього затверджено 9 додатків).

Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок. У цьому додатку розраховують і відображають суму дивідендного авансового внеску, що підлягає сплаті у звітному (податковому) періоді. Додаток повинні подавати будь-які емітенти-резиденти, які: (1) виплачують дивіденди (у грошовій або негрошовій формі) та/або (2) зобов’язані відповідно до п. 57.11 ПКУ сплачувати авансовий внесок (перед виплатою дивідендів та/або в момент такої виплати).

Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку. У його таблиці наводять суми, на які може бути зменшений нарахований податок, відповідно до вимог пп. 57.1 (у редакції до 01.01.2016 р.), 57.11, 137.6 ПКУ:

— аванси щомісячні (рядок 16.1);

— суму нарахованого та сплаченого податку на нерухомість у частині об’єктів нежитлової нерухомості (рядок 16.2);

— дивідендні аванси (рядок 16.3), уключаючи дивідендні аванси, що «не зіграли» у зменшення податку на прибуток за підсумками минулих років (лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2779/7/99-99-19-02-01-17).

Крім того, контролери також рекомендували збільшити безпосередньо показник ряд. 16 додатка ЗП (оскільки спеціального рядка немає) на суму податку на прибуток, сплаченого за кордоном ( п.п. 141.4.9 ПКУ). Керуючись п. 46.4 ПКУ, необхідно розшифрувати суми, що формують значення цього рядка у спеціально відведеному полі декларації. Утім, уже існує проект змін до декларації (який передбачає оновити додатки ЗП і АВ).

Додаток ПЗ — прибуток, звільнений від оподаткування. Заповнюють і подають тільки ті платники, які провадять види діяльності, звільнені від обкладення податком на прибуток на підставі ст. 142 ПКУ.

Додаток АМ — амортизація. Заповнюють усі високодохідники та ті малодохідники-добровольці, які вирішили коригувати бухгалтерський фінрезультат на різниці.

Додаток ЦП — цінні папери. У цьому додатку високодохідні платники та малодохідні добровольці визначають окремий фінансовий результат за операціями продажу та іншого відчуження будь-яких цінних паперів, керуючись правилами пп. 141.2.3 — 141.2.5 ПКУ.

Додаток ПН — податок з доходів нерезидентів. Вказуємо інформацію про податок, який платник справляє та сплачує до бюджету при виплаті нерезиденту доходу з джерелом його походження з України відповідно до п. 141.4 ПКУ.

Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення. Подають його лише платники, які здійснювали контрольовані операції.

Додаток ВП — виправлення помилок. При виправленні помилки з податку на прибуток через поточну декларацію в її складі надається додаток ВП з уточненими даними за помилковий період.

Додаток РІ різниці. Призначений такий додаток для розшифровки та визначення загальної величини різниць, на які збільшують/зменшують бухгалтерський фінрезультат. Додаток РІ включає 4 розділи:

— розділ 1 — амортизаційні різниці ( ст. 138 ПКУ);

— розділ 2 — різниці при формуванні резервів (забезпечень) ( ст. 139 і 141 ПКУ);

— розділ 3 — різниці за фінансовими операціями ( ст. 140 ПКУ);

— розділ 4 — інші різниці (зокрема, при продажу та іншому відчуженні цінних паперів згідно зі ст. 141 ПКУ, «перехідні» різниці за підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

На завершальному етапі складання додатка РІ у ньому окремо підсумовують усі збільшуючі (рядок 01) і всі зменшуючі (рядок 02) коригування. Потім від першої величини віднімають другу: ряд. 01 - ряд. 02. Це і є підсумкова сума різниць, на яку коригують (збільшують чи зменшують) бухгалтерський фінрезультат (рядок 03).

Важливо! Навіть якщо в результаті розрахунку різниць, передбачених ПКУ, їх сума склала «0», заповнювати додаток PI все одно необхідно.

Фінзвітність. Разом із квартальною декларацією з податку на прибуток «прибутківці» подають до податкових органів фінзвітність, крім малих підприємств і суб’єктів мікропідприємництва, які подають податківцям фінзвітність тільки за рік ( п. 46.2 ПКУ, п. 2 Порядку № 419).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Декларація з податку на прибуток

2016, № 8

2

Спрощенець «обдоходив» нерезидента: подай декларацію з податку на прибуток!

2016, № 33, с. 7

3

Негоспвитрати у декларації з податку на прибуток? Відображаємо, якщо є первинка

2016, № 33, с. 40

4

Привіт «квартальникам», або Декларація з податку на прибуток за I квартал 2016 року

2016, № 29, с. 6

5

Як перевірятимуть декларації з податку на прибуток

2016, № 23, с. 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі