Виправлення помилок з податку на прибуток

img 1

Помилки в бухгалтерському обліку

У бухобліку розрізняють два основні типи помилок:

— помилки поточного звітного періоду (року), допущені та виявлені в тому самому звітному році;

— помилки, допущені при складанні фінансових звітів за попередні роки, виявлені в поточному звітному періоді. Такі помилки додатково підрозділяються на ті, що вплинули на фінансовий результат, і ті, що не вплинули на нього.

Помилки поточного року. Щоб виправити подібні помилки, досить скласти бухдовідку і внести виправлення до регістрів бухгалтерського обліку поточного звітного періоду. При цьому, якщо помилка (неправильне відображення господарських операцій) виявлена до закінчення поточного звітного року, виправляти помилки слід записами за відповідними рахунками бухобліку в тому місяці звітного періоду, в якому виявлено викривлення. Якщо ж помилки виявлено після завершення звітного року, але до затвердження (подання) річної фінансової звітності за цей період, то виправні записи до бухобліку вносяться останнім числом грудня минулого року. Виправлення таких помилок не вимагає формування «виправленої» фінансової звітності.

Помилки минулих років, що вплинули на фінрезультат. Щоб виправити помилки, що вплинули на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), згідно з П(С)БО 6 коригуємо сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. Якщо у вас замість нього непокритий збиток, то коригувати доведеться його (див. лист Мінфіну від 23.02.2010 р. № 31-34000-20-10/3939). Такі помилки виправляються через рахунок 44 в кореспонденції з рахунками бухгалтерського обліку відповідних об’єктів класів 1 — 6 ( Інструкція № 291). При цьому алгоритм дій такий:

— визначаємо, чи вплинула виявлена помилка на фінансовий результат;

— оформляємо виправлення помилки бухгалтерською довідкою;

— складаємо нову (правильну) фінзвітність за помилковий рік;

— відображаємо правильні показники в поточній фінзвітності;

— відображаємо у примітках до фінансової звітності ( п. 20 П(С)БО 6): зміст і суму помилки; статті фінзвітності минулих періодів, перелічені з метою повторного подання порівняльної інформації; факт або недоцільність повторного оприлюднення виправленої фінзвітності. Ці письмові пояснення подають додатково до форми № 5.

Помилки минулих років, що НЕ вплинули на фінрезультат. Якщо допущені помилки не вплинули на нерозподілений прибуток (непокритий збиток), рахунок 44 не задіюємо. У цьому випадку коригуємо сальдо на початок року тільки за тими статтями активу і пасиву балансу, яких ці помилки торкнулися.

Помилки в декларації з податку на прибуток, що виникли внаслідок помилок у бухобліку, підлягають виправленню і у податковому, і у бухгалтерському обліку. ДФСУ дотримується такої самої думки (див. лист від 10.02.2016 р. № 2759/6/99-95-42-01-15).

Строк давності для виправлень. Для фінзвітності подібних строків не передбачено. Тому, незважаючи на «вік» помилки, у такій звітності її доведеться виправити в будь-якому разі.

Помилки в податковоприбутковому обліку

Найбільш «безболісний» спосіб самовиправлення («за гарячими слідами») — подання звітної нової форми декларації з податку на прибуток. У такому разі буде досить просто правильно заповнити декларацію заново, поставивши позначку «Х» у комірці «Звітна нова». Тоді жодні санкції платнику податку на прибуток не загрожують. Єдина умова: встигнути виправити помилку треба до закінчення граничного строку подання декларації, в якій таку помилку виявлено.

Якщо платник самостійно виявить помилку, що міститься в раніше поданій ним податковій декларації (після закінчення граничних строків її подання), то «спрацьовують» правила п. 50.1 ПКУ. У такому разі платник повинен:

— або надіслати уточнюючий розрахунок (для податку на прибуток — уточнюючу декларацію (УД) за формою, що діє на момент подання);

— або зазначити відповідні уточнені показники у складі поточної податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Спосіб виправлення:

Строки подання:

Відповідальність:

Строк сплати штрафу і недоплати:

у поточній декларації

у строк подання поточної декларації

штраф 5 % від недоплати і пеня

разом з сумою податкового зобов’язання поточного періоду

в уточнюючій декларації (УД)

у будь-який момент

штраф 3 % від недоплати і пеня

сплачують до подання УД

Особливості виправлення «старих» помилок, допущених до 01.01.2015 р.

Спосіб виправлення:

Особливості виправлення помилок «минулих» років (за періоди до 01.01.2015 р.)

у поточній декларації

Обов’язково до поточної декларації подаємо додаток ВП, в якому заповнюємо тільки (!) таблицю 2. При цьому таблицю 1 додатка ВП не заповнюємо, а в її рядках проставляємо прочерки. Не забудьте дані з таблиці 2 додатка ВП перенести до потрібних рядків поточної декларації. Якщо виправляються суми від’ємного значення, то виправлена сума від’ємного значення відображається в рядку 04 таблиці 1 додатка ВП до декларації (БЗ, підкатегорія 102.11)

в уточнюючій декларації

В УД показуємо тільки результати уточнень, тобто заповнюємо тільки (!) «результуючі» строки: 27 — 28, 30 — 31, 32, 34 — 35, 36 і 38 — 39. «Штрафні» ряд. 31, 35 і 39 УД заповнюємо, тільки якщо «старі» помилки призвели до недоплати податку

Важливо: якщо помилки були допущені за звітні періоди 2015 року, то в разі виникнення недоплати з податку на прибуток (унаслідок виявлення таких помилок) штрафні санкції, а також «самоштраф» при самостійному виправленні до платника податків не застосовують ( п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А ось адмінштрафу та пені не уникнути.

Зверніть увагу: пеня, передбачена п. 129.9 ПКУ, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесено протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

Строк давності. Для виправлення помилок у податковому обліку встановлено строк давності: 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання помилкової декларації ( п. 50.1 ПКУ, ст. 102 ПКУ).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Відновлюємо пільгу з ПДВ: варіанти виправлень

2016, № 49, с. 19

2

Виправлення помилок з податку на прибуток

2016, № 42

3

Операція... «амортизація»: що, якщо не нараховували?

2016, № 15, с. 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі