Нова податкова накладна

З 01.04.2016 р. набула чинності нова форма ПН, яка містить значно менше реквізитів, ніж стара (немає місцезнаходження сторін; виду, дати та номера ЦПД; форми проведених розрахунків тощо). Отже, заповнення ПН, можна сказати, стало дещо простіше.

податок на додану вартість

Важливо, що з 01.01.2016 р. набула чинності ліберальна норма п. 201.10 ПКУ, яка свідчить, що ПН, яка містить помилки в обов’язкових реквізитах (крім коду товару згідно УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що поставляється), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до ПК. Тому зовсім не усі помилки, навіть в обов’язкових реквізитах, призводять до втрати ПК покупцем. Відповідно такі помилки, що «не заважають...», у ПН можна не виправляти.

Водночас з’явилися і нові показники, наприклад, код ставки, код пільги. Нова форма припускає, що тепер табличну частину ПН заповнюють «знизу вверх»: спочатку — розділ Б (у якому детально наводять усю номенклатуру, а також ціну, кількість, обсяги, плюс вказують код ставки і код пільги), а потім розділ А (у якому підбивають підсумки). Не порушуючи питання заповнення ПН у загальному випадку, зупинимося на нестандартних ПН.

Підсумкова ПН. Як і раніше, Порядок № 1307 надає право постачальнику складати підсумкову ПН за день. Це є можливим у випадку:

1) здійснення постачання товарів/послуг за готівку (а також за допомогою платіжного пристрою) кінцевому споживачу (який не є платником ПДВ);

2) виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку або інші послуги, вартість яких визначається за показаннями приладів обліку, крім тих, форма яких затверджена міжнародними стандартами;

3) надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (із зазначенням фіскального та податкового номера постачальника).

Особливості заповнення цієї ПН такі: у лівому верхньому куті вказуємо, що ПН не видається покупцю, тип причини — «11», у полі «Отримувач (покупець)» — «Неплатник», ІПН — умовний «100000000000». Номенклатура групується так: товари українського походження записуються одним рядком «Товари в асортименті» (при цьому гр. 4, 5, 6, 7 не заповнюються), іноземні і підакцизні товари групуються за кодами УКТ ЗЕД.

Зведена «звичайна». При здійсненні постачання товарів/послуг, яке має безперервний або ритмічний характер, платник податку має право скласти зведену ПН. При цьому ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два і більше разів на місяць, а вимога щодо періодичності одна: вона має бути складена не пізніше останнього дня місяця, в якому таке «ритмічне» постачання здійснене. Сума передоплати, яка не «перекривається» здійсненими протягом місяця відвантаженнями, у зведеній ПН не враховується, на неї виписується окрема звичайна ПН. Причому відвантаженнями поточного місяця можна перекрити тільки передоплати, що надійшли в цьому місяці в рахунок поставок, здійснених протягом цього ж місяця. Така звичайна ПН виписується не пізніше останнього дня місяця.

Зауважимо два важливі нововведення:

1. Порядок № 1307 не вимагає надання реєстру ТТН або інших документів, згідно з якими здійснюється «ритмічне» постачання.

2. Зведена ПН може виписуватися і на неплатників ПДВ, постачання яким мають ритмічний характер. Причому на всіх «ритмічних» неплатників можна скласти одну зведену ПН.

Зведена «компенсуюча». Як відомо, на ті товари/послуги, за якими був збільшений ПК та які використовуються в неоподатковуваних операціях або операціях, не пов’язаних з госпдіяльністю, потрібно нараховувати компенсуючі ПЗ, а отже, і виписувати ПН. Такі ПН складаються згідно з п. 198.5 та ст. 199 ПКУ.

Порядок № 1307 передбачає для таких випадків два ІПН — «600000000000» і «400000000000». За роз’ясненнями податківців, перший використовується при нарахуванні компенсуючих ПЗ за товарами/послугам, придбаними у звітному періоді для використання в неоподатковуваних/негосподарських операціях, другий — за товарами/послугами, які були придбані в попередніх звітних періодах для використання в оподатковуваних/господарських операціях та які у звітному періоді починають використовуватися у неоподатковуваних/негосподарських операціях (і тоді виписується звичайна ПН, лист ДФСУ від 15.03.2016 р. № 4465/5/99-99-19-03-02-16). Втім ми вважаємо, що можна зробити простіше: у зведеній ПН зазначати ІПН «600000000000», а в індивідуальній — «400000000000».

Законодавство дозволяє заповнювати такі ПН зведено, виписуючи їх не пізніше останнього дня звітного періоду.

Особливості таких ПН: у верхньому лівому куті проставляють позначку про те, що покупцю вона не видається; тип причини — залежно від характеру використання (04, 08, 09, 13); якщо ПН є зведеною, то в полі «Зведена податкова накладна» ставиться позначка «Х»; у полі «Отримувач (покупець)» вказується власне найменування (П. І. Б.), а в ряд. «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється відповідний ІПН («600000000000»); у табличній частині гр. 2 вказують номери та дати «вхідних» ПН, за якими нараховані «компенсуючі» ПЗ; графи 3, 5 — 9 не заповнюються; у гр. 4 вказується «грн.»; ряд. VII — IX розділу А не заповнюються.

ПН на мінбазу. Якщо ви продаєте товар/послуги за ціною нижче ціни придбання (ОЗ — нижче балансової вартості на початок періоду здійснення операції, а власну продукцію (послуги) — нижче звичайних цін), то повинні донарахувати ПЗ до ціни придбання (для ОЗ — до балансової вартості, а для самостійно виготовленої продукції (послуг) — до звичайних цін).

У таких випадках складається дві ПН: одна на фактичну ціну, друга — на суму перевищення (не видається покупцю). Податківці вважають, о у разі отримання передоплати під ще не закуплений товар другу ПН потрібно скласти вже при закупівлі товару (БЗ 101.17). Хоча цей висновок є спірним.

Особливості заповнення другої ПН такі: у верхньому лівому куті робиться позначка про те, що покупцю вона не видається та вказується відповідний тип причини (15, 16, 17); в рядках, відведених для заповнення даних покупця, продавець вказує власні дані; у гр. 2, крім номенклатури поставки, вказується фраза про перевищення ціни придбання (виготовлення) над ціною постачання товарів/послуг, вказаних у відповідній ПН; у гр. 7 вказується сума перевищення. Решта граф заповнюються в загальному порядку.

Розрахунок коригування. Його форма змінилася в унісон з формою ПН. Зникла ціла низка показників, однак з’явилися і деякі нові. Зауважимо основні нюанси його заповнення:

— поле для номера філії в номері ПН, що коригується, передбачено тільки для коригування ПН, складених за старою формою;

— так само, як і в ПН, у РК спочатку заповнюється розділ Б, а потім розділ А;

— гр. 1 РК при коригуванні старої ПН не заповнюється (101.07 БЗ). Якщо замість однієї позиції в номенклатурі потрібно записати дві (чи більше) при коригуванні нової ПН, другий (і подальші) записи робляться з одним і тим самим номером (з тим, з яким помилковий запис був указаний у ПН);

— при виправленні помилки у гр. 2 вказується «Виправлення помилки» і її характер (наприклад, «в ціні товару»);

— при виправленні сумової помилки, допущеної в ПН, податківці пропонують заповнювати РК на дельту (а не двома рядками: «на мінус» неправильна, «на плюс» правильна).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

ПН на мінбазу — датою придбання? Податківці говорять: «так!»

2016, № 51, с. 4

2

Округлюємо до нестями (у податкових накладних)

2016, № 49, с. 33

3

Виправлення помилок у податкових накладних

2016, № 48

4

Нова податкова накладна

2016, № 20

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі