Розподіл і перерахунок ПДВ

Загальний випадок. Якщо товари/послуги/необоротні активи використовуються одночасно в операціях, що обкладаються та не обкладаються ПДВ, то ст. 199 ПКУ зобов’язує здійснити часткове нарахування ПЗ згідно з розрахованим коефіцієнтом (ці ПЗ компенсують збільшений в повному обсязі ПК). Визначається він як відношення обсягів неоподатковуваних операцій до сукупних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій за попередній календарний рік. Самі компенсуючі ПЗ, нараховані згідно з п. 198.5 і ст. 199 ПКУ, у розрахунку цього коефіцієнта участі не беруть. На підтвердження нарахованих ПЗ виписується так звана компенсуюча ПН, а нарахування ПЗ відображається в ряд. 4 декларації.

У декларації останнього звітного періоду за цей рік проводиться річний перерахунок розподіленого раніше ПДВ. При цьому коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. У результаті нараховані раніше компенсуючі ПЗ потрібно відкоригувати відповідно до нового коефіцієнта. Для коригування виписують РК до складених раніше компенсуючих ПН, а в декларації коригування відображається у ряд. 7 і додатку Д1.

Необоротні активи перераховуються так само, як і товари/послуги, тобто один раз за підсумками року. Виняток — необоротні активи, придбані до 01.07.2015 р.: за ними, крім перерахунку в році придбання, треба здійснювати перерахунки за підсумками 1, 2 і 3 років, що настають за роком початку їх використання (уведення в експлуатацію).

Додаток Д7. Розподіл ПДВ відображається в додатку Д7 до декларації з ПДВ. Подається він у таких випадках*:

* Утім, податківці можуть вимагати подавати додаток Д7 у кожному періоді, в якому нараховуються ПЗ згідно зі ст. 199 ПКУ (це побічно випливає з консультації в БЗ, категорія 101.20).

— якщо платник податків здійснював тільки оподатковувані операції, але з деякого періоду почав проводити і неоподатковувані, то додаток Д7 потрібно подати разом із декларацією за період, в якому вперше виникли неоподатковувані операції;

— при здійсненні річного перерахунку разом із декларацією за останній період року;

— разом із декларацією за перший період року, наступного за тим, у якому проведено річний перерахунок.

У таблиці 1 додатка Д7 розраховують коефіцієнт розподілу. Зверніть увагу на такий момент. Коригування ПЗ (повернення, зміна ціни тощо) відображаються в ряд. 7 декларації. Причому коригуються не тільки оподатковувані постачання, а й неоподатковувані. А у формулі для розрахунку коефіцієнта розподілу, зазначеній у гр. 4 і 5 табл. 1 додатка Д7, фігурує показник ряд. 7, тобто враховується і в чисельнику, і в знаменнику. Щоб не викривити коефіцієнт, у гр. 5 табл. 1 додатка Д7 потрібно показувати тільки оподатковувані коригування з ряд. 7 декларації (відокремити їх легко за допомогою додатка Д1).

Таблиця 2 додатка Д7 призначена для загального річного перерахунку (за товарами/послугами і «новими» необоротними активами, тобто придбаними після 01.07.2015 р.).

У таблиці 3 додатка 7 відображається «необоротний» перерахунок для «старих» необоротних активів «подвійного призначення», куплених до 01.07.2015 р. ( п. 42 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Такий перерахунок проводять також у грудні / IV кварталі. При цьому коригують ПК на підставі бухдовідки. Зауважте: результати цього перерахунку за підсумками року показуються у спеціальному ряд. 15 декларації за грудень / IV квартал.

Розпочалися неоподатковувані операції з середини року. Коефіцієнт визначається за оборотами першого періоду, в якому з’явилися неоподатковувані операції, а при річному перерахунку коефіцієнт перераховується виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій.

При цьому під річний перерахунок підпадають тільки ті товари/послуги, за якими були нараховані часткові ПЗ

За необоротними активами, що починають використовуватися і в неоподатковуваних операціях, також слід визначити ПЗ згідно з коефіцієнтом, але виходячи з балансової вартості, що склалася на початок періоду, в якому вперше виникли неоподатковувані операції і об’єкт став використовуватися в «подвійних» операціях.

Закінчилися неоподатковувані операції в середині року. Якщо покупки потрапили під нарахування ПЗ, але фактичне використання буде в періоді, коли неоподатковуваних операцій немає, то можна спробувати зменшити нараховані раніше ПЗ за допомогою РК ( лист ДФСУ від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15). При цьому ніхто не звільняє від річного перерахунку. Під нього підпадають тільки ті товари/послуги, необоротні активи, за якими були нараховані часткові ПЗ.

Коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій

Необоротні активи, придбані в періоді «подвійних» операцій до 01.07.2015 р., братимуть участь у перерахунках після закінчення 1, 2, 3 років з моменту введення в експлуатацію. Якщо об’єкт придбано в періоді з 01.01.2015 р. по 01.07.2015 р., то він братиме участь тільки в перерахунку за підсумками 2015 року (за наступними перерахунками використання в оподатковуваній діяльності буде 100 %).

Разова неоподатковувана операція. ПЗ нараховується за тими товарами (послугами), що фактично використовували в «подвійних» операціях цього періоду. Якщо покупки потрапили під нарахування ПЗ, але фактичне використання буде в періоді, коли неоподатковуваних операцій немає, то можна спробувати відсторнувати нараховані раніше ПЗ ( лист ДФСУ від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15). За необоротними активами ПЗ нараховуються виходячи з балансової вартості, що склалася станом на початок звітного періоду, в якому виникли неоподатковувані операції. У наступному періоді можна спробувати зменшити нараховані ПЗ.

Під річний перерахунок підпадають тільки ті товари/послуги, за якими були нараховані часткові ПЗ. Коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. А за необоротними активами, придбаними до 01.07.2015 р., у наступних роках перерахунок не проводиться (коефіцієнт розподілу дорівнюватиме нулю).

Відображення в бухобліку. Протягом року нарахування ПЗ уключається до первісної вартості придбань або до витрат (Дт 15, 20, 28, 91, 92, 93, 949 — Кт 643/1; Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ). Якщо першою подією була передоплата, то нарахування ПЗ відображається проводкою Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ, а вже при оприбуткуванні придбань уключається до первісної вартості.

За річним перерахунком можливе або донарахування, або навпаки — зменшення нарахованих раніше ПЗ. У першому випадку донарахування включається до складу витрат (Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ; Дт 949 — Кт 643/1), у другому — надмірне нарахування — до складу доходів з одночасним збільшенням податкового кредиту (Дт 641/ПДВ — Кт 643/1; Дт 643/1 — Кт 719).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Перерахунки за старими необоротними активами

2016, № 21, с. 7

2

Нова декларація з ПДВ за січень

2016, № 13, с. 7

3

Розподіл і перерахунок ПДВ

2016, № 4

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі