Теми статей
Обрати теми

«Новітні» форми КОРО*, або Буря у склянці води

Хмелевський Ігор, податковий експерт

* Книга обліку розрахункових операцій.

висновок документа


Форми КОРО вкотре викладено в новій редакції, що, утім, мало чим відрізняється від попередньої.

Дозволено не відображати в КОРО «роздрібний» акциз при використанні РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких уключені до Реєстру РРО до 11.03.2016 р.

Чого-чого, але такого сюрпризу від мінфінівських чиновників ніхто не чекав! Адже ще свіже в пам’яті літнє скасування всіх старих РРОшних порядків (затверджених наказом № 417**), замість яких було прийнято нові. Тоді ж, серед іншого, з’явилися й нові форми КОРО на РРО і КОРО на господиницю. І все це завдяки наказу № 547*** (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 5).

** Наказ Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

*** Наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Здавалося б, нарешті користувачі РРО, яких лихоманить уже який рік, отримають довгоочікувану стабільність… І раптом, як грім серед ясного неба, — сьогоднішній наказ!

Що ж він приніс? Аж ніяк не весняну свіжість посеред осені! Швидше, чергову паніку серед бухгалтерів. Бо тепер виходить, що за останні 3 — 4 місяці в обігу в суб’єктів господарювання можна зустріти і старі КОРО (затверджені наказом № 417), і нові (затверджені наказом № 547). А після 04.11.2016 р. (дати набуття чинності наказом, що коментується) ще й «новітні» з’являться.

І що з усім цим робити? Особливо, якщо Книга ось-ось закінчиться… До честі Мінфіну, слід зазначити, що він тверезо підійшов до цього питання:

зареєстровані старі КОРО можна використовувати до скасування їх реєстрації (новий абзац п’ятий п. 3 наказу № 547), яка — увага! — відбувається тільки разом зі скасуванням реєстрації самого РРО або за заявою суб’єкта господарювання (у разі викрадення, втрати, непридатності до використання тощо);

наявні в запасі старі КОРО дозволено вільно реєструвати та перереєстровувати в податковому органі і знову ж таки використовувати до скасування їх реєстрації (новий абзац четвертий того самого наказу). Але якщо при цьому ви реалізуєте підакцизні товари, то будьте ласкаві, відображайте у старих КОРО «роздрібний» акциз (рецепт — у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 40).

Ось так! Мінфін несподівано включив старим КОРО зелене світло! Хоча, якщо пам’ятаєте, фіскали наполягали, що старі книги можна перереєструвати тільки в перехідний період — протягом місяця після набуття чинності наказом № 547, після чого застосовувати нові (див. лист ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 65, с. 6).

А що ж тепер робити з новими? Про це Мінфін, на жаль, мовчить. Але підхід до їх використання, вважаємо, має бути такий самий. Якщо їх узагалі встигли надрукувати ☺…

Ну а в чому ж, власне, полягають самі зміни у формах КОРО, що зумовили їх нову (новітню порівняно з наказом № 547) редакцію? Уявіть собі, ввели реквізит «Дата реєстрації книги», реквізит «модель РРО» замінили на «модель (модифікація) РРО», в одному місці розшифрували абревіатуру РРО і додали одну графу в табличці. Це що стосується форми КОРО на РРО. Зміни у формі КОРО на господиницю дещо серйозніші: у її табличній частині стало аж на дві графи більше.

Загалом, жодної революції — усі нововведення у формах КОРО мають суто косметичний («поліпшувальний») характер. Швидше, це контрреволюція ☺ — частковий відхід до старих форм, через що Мінфін і дозволив їх безперешкодне використання. Сподіваємося, ви ще не забули, як заповнювати старі книги? Отже, і нові, і «новітні» вам теж по плечу.

Скоріше б уже хоч хтось у Мінфіні усвідомив їх марність в умовах електронної РРО-звітності та скасував їх зовсім!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі