Теми статей
Обрати теми

Безнадійна заборгованість за перерахованими авансами

Альошкіна Наталя, податковий експерт
На підприємстві значиться дебіторська заборгованість, ми оплатили постачальнику, товар не отримали. Сума велика. На сайті ЄДР написано, що постачальник у 2015 році перебуває «у стані припинено». У 2016 році минув строк позовної давності за договором з ним. Чи потрібно було списувати таку заборгованість у 2015 році? Чи її треба списувати у 2016 році як заборгованість зі строком позовної давності, що минув?

Одразу відповімо. Ця заборгованість відповідає критеріям безнадійної і підлягає списанню з балансу в бухгалтерському обліку на дату ліквідації боржника у 2015 році. Тому не відобразивши списання такої заборгованості у витратах 2015 року, підприємство допустило помилку. Отже, у 2016 році необхідно провести уточнюючі заходи. А тепер про все по черзі.

Ураховуючи, що з січня 2015 року податковий облік тісно пов’язаний з бухгалтерським, почнемо з відображення такої операції в бухгалтерському обліку.

Перш за все згідно з п. 4 П(С)БО 10 безнадійною дебіторською заборгованістю вважається поточна дебіторська заборгованість, за якою:

— існує впевненість в її неповерненні боржником або

— за якою минув строк позовної давності.

Судячи з усього, ви не заявляли свої вимоги. Тому немає сумнівів, що ліквідація боржника — саме та подія, що дає впевненість кредитору в тому, що заборгованість ніколи не буде погашена ( ст. 112 ЦКУ). Що стосується строку позовної давності, то з моменту ліквідації контрагента про неї говорити взагалі не доводиться.

Інформація про припинення підприємницької діяльності суб’єкта господарювання розміщується в Єдиному державному реєстрі (далі — ЄДР) і може бути отримана безоплатно через портал електронних сервісів ( п. 2 ст. 11 Закону № 755). Таким чином, інформація, отримана з ЄДР, підтверджує ліквідацію вашого боржника ще у 2015 році. Саме тоді дебіторська заборгованість у бухгалтерському обліку мала бути визнана безнадійною.

Як зазначено в п. 5 П(С)БО 10, дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством у майбутньому економічних вигод і може бути достовірно визначена її сума. Якщо дебіторська заборгованість перестає відповідати цьому критерію, то згідно з п. 11 П(С)БО 10 вона підлягає списанню з балансу. При цьому списання з балансу відбувається з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів (далі — РСБ). У разі, коли списанню підлягає дебіторська заборгованість, щодо якої створення резервів не передбачене, то заборгованість списують у кореспонденції з субрахунком 944.

У запитанні йдеться про дебіторську заборгованість, що утворилася на суму авансу, перерахованого постачальнику. Відповідно до вимог п. 7 П(С)БО 10 підприємство не формує резерв сумнівних боргів на суми перерахованих авансів (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 45). Таким чином, у бухгалтерському обліку списання дебіторської заборгованості повинне відображатися в повному обсязі у складі витрат 2015 року, повз РСБ.

У податковому обліку відображення заборгованості залежить від того, чи здійснює підприємство коригування фінансового результату до оподаткування на суму різниць, передбачених розд. ІІІ ПКУ. Якщо такі коригування ви не проводите, то операція в податковому обліку повністю відображається за правилами бухгалтерського обліку.

Якщо коригування фінансового результату ви здійснюєте, то у цьому випадку може йтися лише про одну різницю — абзац третій п.п.139.2.1 ПКУ. Але й вона не буде застосовуватися, адже заборгованість, що розглядається, вважається безнадійною ( абзац «з» п.п. 14.1.11 ПКУ). Достатньою умовою визнання заборгованості безнадійною є відповідний запис у ЄДР (див. лист ДФСУ від 17.12.2015 р. № 27022/6/99-99-19-19-02-02-15 і коментар до нього в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 43, с. 6).

Отже, сума списаної безнадійної заборгованості повинна в повному обсязі брати участь у визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток.

Виходячи з вищезазначеного, підприємство помилково завищило об’єкт обкладення податком на прибуток 2015 року

Така помилка підлягає виправленню у 2016 році ( п. 50.1 ПКУ).

Помилку з податку на прибуток можна уточнити двома способами як у поточній декларації з прибутку*, подавши до неї додаток ВП, так і в уточнюючій декларації.

* Це стосується тільки тих платників, які звітують з податку на прибуток за квартальний період.

Для цілей бухгалтерського обліку виправлення минулорічних помилок у фінансовій звітності здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) (субрахунків 441, 442) на початок звітного року ( п. 4 П(С)БО 6). При цьому правила бухобліку ( п. 5 П(С)БО 6) вимагають від платника податків повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності тих періодів, за які виявлені помилки. Тобто складаємо нову (правильну) фінзвітність за 2015 рік так, ніби помилки не було. Відображаємо правильні показники в поточній фінзвітності 2016 року.

Нагадаємо, що разом з «виправленою» декларацією з податку на прибуток також необхідно подати до податкових органів фінансову звітність за 2015 рік з виправленими показниками. З подробицями заповнення уточнюючих звітів можна ознайомитися в тематичному номері «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 42.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі