Теми статей
Обрати теми

Продаєте складну побутову техніку? Без РРО — ані руш!

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Одним із нововведень цьогорічної податкової реформи стало те, що з 1 січня застосовувати РРО мають усі продавці технічно складних побутових товарів (ТСПТ) за переліком, затвердженим КМУ*. Та оскільки ця норма вигулькнула з-під пера законодавців якраз напередодні зазначеної дати, Кабмін, звісно, не мав можливості заздалегідь підготувати відповідний перелік. Тож її запровадження дещо відтермінували. І ось наразі такий документ вже є. Коли він запрацює? На кого розповсюджується? Що в ньому? Як його мають виконувати суб’єкти господарювання?
img 1

* Детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 3, с. 19.

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — Перелік ТСПТ), затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231 на виконання ст. 2 Закону про РРО**. Саме його ми й будемо сьогодні аналізувати.

** Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Одразу скажемо, що документ зі схожою назвою існував і раніше (як додаток 1 до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою КМУ від 11.04.2002 р. № 506). Однак розроблявся він під нині не існуючий «податковоприбутковий» п.п. 140.1.4 ПКУ. А відтак механічно приладнати його до цьогорічних РРОшних новацій було не можна, з чим фактично погодилися й податківці (БЗ 109.02). Тож про штрафи за продаж ТСПП без РРО досі не могло бути й мови. Та вже скоро така загроза стане цілком реальною. Коли саме? З відповіді на це запитання й почнемо.

Коли запрацює Перелік ТСПТ? Як передбачено п. 3 постанови КМУ, якою затверджений цей Перелік, вона набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування. Оскільки воно відбулося у газеті «Урядовий кур’єр» від 07.04.2017 р. № 66, то датою набрання чинності власне постанови і Переліку ТСПТ слід уважати 8 травня.

Однак існує ще один варіант відповіді на це запитання. Дехто (у тому числі й ДРС*** на своєму сайті) говорить, що застосовувати РРО продавці ТСПТ зобов’язані з 7 травня 2017 року. Така невизначеність пов’язана з відомою проблемою щодо обчислення строку, зазначеного у календарних днях з певної дати. Нашу думку з цього приводу ви знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 80, с. 29). Тож будемо дотримуватися першого варіанту — саме 8 травня є тим першим днем, коли торгувати ТСПП без РРО вже буде зась.

*** Державна регуляторна служба.

Хоча, чесно кажучи, один день (чи навіть і декілька, бо період з 6 по 9 травня — суцільні вихідні/святкові дні****) тут нічого не вирішує. Адже РРО треба ще придбати та зареєструвати у податковій (як це зробити, читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24, с. 22).

**** Зокрема, за розпорядженням Кабміну від 16.11.2016 р. № 850-р робочий день з понеділка 8 травня рекомендовано перенести на суботу 13 травня, а держоргани таких рекомендацій завжди дотримуються.

Кому знадобиться РРО? Якщо коротко, то усім, хто має намір продавати ТСПТ після «дати Х». І насамперед ФОП-єдиноподатникам усіх груп, яких п. 296.10 ПКУ більше не захищатиме від безРРОшів’я навіть до досягнення мільйонного обсягу продаж у поточному році, причому незалежно від того, за готівку чи безготівково ви продаватимете ТСПТ після 8 травня (п. 6 ст. 9 Закону про РРО).

Крім того, касовий апарат знадобиться виробникам, які наразі торгують продукцією власного виробництва із застосуванням касових ордерів (п. 1 ст. 9 Закону про РРО). Хоча РРО-повинність після «дати Х» зачепить їх лише щодо ТСПТ, проданих за готівку, а решту своєї продукції вони зможуть і надалі проводити через касу.

РРОшна неприємність чекає також на тих суб’єктів господарювання, які продають у кіосках, з лотків та розносок газети, журнали та інші видання, листівки, конверти, знаки поштової оплати. Після 8 травня для незастосування РРО їм доведеться відповідати таким умовам: (1) питома вага вищезазначеної продукції має становити понад 50 % загального товарообігу; (2) не продавати алкогольні напої, підакцизні непродовольчі товари та ТСПТ (п. 10 ст. 9 Закону про РРО). Інакше без РРО їм не обійтись, причому щодо усього свого асортименту.

А як бути решті суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується Закон про РРО?

Якщо наразі ви зобов’язані застосовувати РРО за будь-якими підставами, поява у вашому асортименті ТСПТ нічого не змінює. Якщо ж ви звільнені від РРО (наприклад, за ст. 10 Закону про РРО), то навіть один-єдиний продаж ТСПТ вимагатиме наявності у вас РРО.

І ось тут виникає низка надцікавих запитань, як урятуватися від цієї напасті. Ви маєте проводити через РРО лише операції з продажу ТСПТ, а решта звільнених від РРО операцій і надалі залишатимуться звільненими, чи усі без винятку товари (послуги) потраплять під приціл касового апарату? А чи можна ТСПТ продавати безготівково, а все інше — за готівку й без РРО? Або організувати продаж ТСПТ лише на одній господарській одиниці, а на інших продавати звільнені від РРО товари (послуги)?

Не виключаємо, що в останньому випадку фіскали змушуватимуть проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах, незалежно від асортименту товарів. Хоча як воно буде цього разу, поживемо — побачимо.

Та вже зараз можна сказати: якщо твердо вирішили не зв’язуватися з РРО, до 8 травня у будь-який спосіб позбудьтеся залишків ТСПТ. А якщо збираєтеся продавати їх після цієї дати разом з іншим товарним асортиментом, краще поділіть його між двома підприємцями. Тоді страждати від РРО буде лише ТСПТшник. А може, і його омине ця біда, якщо він зможе всі продажі ТСПТ спрямувати у безготівкове русло.

І нарешті — про найголовніше.

Які товари увійшли до Переліку ТСПТ? Визначення таких товарів, надане Законом України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII, на практиці незастосовне. Тож зосередимось власне на Переліку ТСПТ. Його структура прив’язана до УКТ ЗЕД із зазначенням відповідних класифікаційних кодів. Він містить 8 груп таких товарів (перші дві цифри кода), які поділені на підгрупи (перші чотири цифри кода). У свою чергу, в підгрупах наведено конкретні позиції товарів***** (код УКТ ЗЕД повністю, тобто усі 10 цифр). Загалом у Переліку ТСПТ понад 50 підгруп і усього понад 300 окремих товарних позицій.

***** Хоча є й такий товар — квадрокоптери за кодом 8802 20 00 00 (див. малюнок на с. 9), який уключено до Переліку без зазначення підгрупи і навіть групи, до яких він належить.

Для прикладу назвемо підгрупу 8443 «Обладнання друкарське...» із групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини». До неї входять, зокрема, принтери (код 8443 32 10 00). З таким обладнанням головне питання: як його правильно класифікувати за УКТ ЗЕД, але воно настільки глобальне, що виходить за межі цієї статті. Звісно, якщо ви — платник ПДВ, то вже набили на цьому руку, бо без правильних кодів не складеш наразі жодну податкову накладну. А от новачкам у цій сфері (скажімо, ФОП-єдиноподатникам групи 1), без сумніву, буде досить сутужно...

Однак є в Переліку ТСПТ і такі позиції, які зазначено лише чотирма цифрами, без подальшої розшифровки (наприклад, «Музичні інструменти» із кодом 9207, що відносяться до групи 92 «Музичні інструменти; їх частини та приладдя»). Як бути з ними?

За позицією ДРС, висловленою на її сайті, задля однозначного трактування встановлених Переліком ТСПТ вимог, товарні позиції, які мають 4-значний код, застосовуються лише в тому випадку, якщо вони не мають деталізації на рівні кодів підсубпозицій, тобто 10-значних кодів згідно з УКТ ЗЕД. В інших випадках застосовуються лише коди товарних підсубпозицій Переліку, визначені на рівні 10 знаків.

Як бачите, головоломок вистачає, а однозначних рецептів, на жаль, обмаль. Тож, поки ще є час, залишається сподіватися на відповідні роз’яснення. Або на призупинення початку дії Переліку ТСПТ. До речі, за попередніми оцінками він зачепить близько 50 тис. ФОП. А це, погодьтеся, велика сила.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі