13.02.2017

Чим запам’ятався січень

Трудова книжка

Перша трудова книжка з’явилася у Франції в середині XVIII століття. Вже тоді від працівника при прийомі на роботу вимагалося пред’явити документ від попереднього наймача. І хоча на дворі вже XXI століття, в нашій країні паперові трудові книжки досі не вдалося перевести в електронну форму. Причому законопроект про відміну трудових книжок на сьогодні відкликаний. А тому кожному роботодавцеві, як і раніше, важливо знати, як оформляти, обліковувати і зберігати ці важливі документи. Саме через це трудовим книжкам ми присвятили наш перший тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 1-2

ПДВ-«покращення»

2017-й приніс ПДВ-платникам низку нововведень:

— змінені (продовжені) терміни реєстрації ПН/РК (тепер залежать від того, в якій — першій/другій — половині місяця складені ПН/РК);

— штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію встановлені для усіх ПН/РК (за нереєстрацію введений ще один 50 % штраф);

— у ПН/РК передбачено кодування усіх товарів за УКТ ЗЕД (для послуг — запрацює з часом);

— на зміну двом Реєстрам бюджетного відшкодування вводять один Реєстр (хоча створюють ще один — Тимчасовий — реєстр за «старим» відшкодуванням, заявленим до 01.02.2016 р. і не відшкодованим);

— з 1 липня в повноцінному режимі податківці зможуть призупиняти реєстрацію ПН/РК (у II кварталі 2017 року — процедуру випробують в тестовому режимі).

Детальніше про усі ПДВ-зміни — у статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 3, с. 3

Звітність ФОП-загальносистемника

Настала гаряча пора підведення підсумків за рік. Згадати усе і правильно заповнити звітність за 2016 рік підприємцю-загальносистемнику допоможе спеціально підібраний матеріал в тематичному номері.

На сторінках цього номера ви знайдете інформацію про те, які доходи вважати підприємницькими, а які треба обкладати за правилами, встановленими для фізичних осіб, як визначити дохід в інвалюті і відображати транзитні суми, а також інші особливості визначення дохідної частини підприємця-загальносистемника. Не залишилися без уваги і витрати загальносистемника.

І, безумовно, важливу роль у визначенні об’єкта оподаткування грає розуміння п’яти основних правил, яких слід дотримуватися при визначенні чистого доходу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 4

Річна фінзвітність: основні вимоги

Залишився позаду ще один календарний, а з ним і «бухгалтерський» рік. Отже, бухгалтерам саме час відзвітувати про його результати. Як відомо, результати діяльності підприємства знаходять своє відображення у фінансовій звітності. За старою доброю традицією ми підготували для вас спецвипуск, завдяки якому ви згадаєте, які звітні форми, в які терміни і кому необхідно подати за підсумками 2016 року.

А головне, ви знайдете в ньому інформацію, як рядок за рядком заповнити усі форми фінансової звітності ( «звичайної» та скороченої) для підприємств, які керуються національними стандартами бухгалтерського обліку.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 6

«Трудова» доплата до мінзарплати: крок за кроком

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР вимагає, щоб розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці був не нижчий розміру мінімальної зарплати (з 1 січня 2017 року — 3200 грн.).

При цьому оклади (тарифні ставки) працівників можуть «стартувати» від прожитмінімуму на працездатну особу (у січні — 1600 грн.). Як же тоді вони дістануться до «мінімалки»? — запитаєте ви. І що робити, якщо зарплата працівника за місяць виявилася нижче мінзарплати? Відповіді на ці і інші «трудомінзарплатні» запитання ви знайдете в нашій статті.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 5

Податкова накладна: код УКТ ЗЕД і код послуг

З 1 січня 2017 року треба кодувати в ПН/РК усі товари і послуги. Втім, по послугах виконати таку вимогу доки не є можливим (треба дочекатися змін у формі ПН і переналаштування програмного забезпечення). Тому в «послугових» ПН/РК код послуг наразі не проставляємо. Причому відсутність коду послуг в ПН/РК не вважається помилкою, і покупці за такими ПН/РК можуть відображати податковий кредит.

А ось по товарах в ПН/РК, складених починаючи з 01.01.2017 р., в обов’язковому порядку проставляємо код УКТ ЗЕД (для підакцизних/імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків). Виключення: «компенсуючі» ПН (за пп. 198.5, 199.1 ПКУ) і ПН з мінбази (п. 188.1 ПКУ) — їх не кодуємо. Інші подробиці — в статті.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 7, с. 31

Декларація з податку на прибуток

Наближаються строки подання «прибуткової» звітності. Щоб вам легше було впоратися з таким завданням, надійними помічниками в цьому стануть тематичні номери, присвячені звітній кампанії за 2016 рік. У них вашій увазі пропонується детальний порядковий алгоритм заповнення «прибуткової» декларації і додатків до неї. Також не випущені з уваги особливості заповнення вступної і заключної частини декларації. До того ж ви дізнаєтеся: хто подає декларацію з податку на прибуток, у який спосіб і в які терміни, яку фінзвітність подають разом з декларацією, а також на що звернути увагу, звітуючи за 2016 рік.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 8 і № 10

Податкова соціальна пільга

Розміри податкових соціальних пільг і граничний розмір доходу, що дає право на їх застосування, прив’язаний до прожитмінімуму на 1 січня звітного року. Але цього року розміри прожитмінімуму і мінзарплати, нижче за яку не можна оплачувати працю працівників, розійшлися як в морі кораблі. Хто у результаті залишиться з пільгою, а кому не бачити її як своїх вух? Розбираємося разом!

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 9, с. 6