Теми статей
Обрати теми

ФОП «на загальній»: від РРО не зарікайся...

Голенко Олександр, шеф-редактор
З точки зору РРО-обов’язків до ФОП на загальній системі, за деякими винятками, застосовуються ті самі положення законодавства, що й до юросіб. У більшості консультацій податківців ці госпсуб’єкти йдуть «паровозиком». Але є й подробиці...
img 1

Почнемо з того, що з точки зору обов’язку як власне застосування РРО, так і інших — що випливають з цього «головного» — ФОП-загальносистемнику важливо не заблукати у трьох нормативних «соснах»: Законі про РРО, ПКУ та Переліку № 1336. Точніше кажучи — Перелік № 1336це ніяка не «сосна», а справжнісінький «терновий кущ»*, будучи «кинутим» у який ви зможете ухилитися від застосування РРО, а обмежитися веденням КОРО плюс РК. Але про все по черзі.

* Д. Харріс. Казки дядечка Римуса.

Три варіанти: РРО, КОРО плюс РК, звільнення

Як відомо, ст. 3 Закону про РРО (і до речі — у цьому їй вторить абзац четвертий п. 177.10 ПКУ) покладає низку РРО-обов’язків на суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (останнє в основному — із застосуванням платіжних карток) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з прийняття готівки для подальшого її перерахування.

Найголовніше тут — якщо говорити про ФОП-загальносистемника — це, звичайно, сам факт здійснення розрахункової операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (скорочено обмежимося цим), причому — у готівковій формі або з використанням платіжної картки (інше залишимо «за дужками»). Не станемо цитувати об’ємне визначення розрахункової операції з абзацу четвертого ст. 2 Закону про РРО, а тільки зазначимо, що, приймаючи від покупця (клієнта) оплату як грошима, так і з платіжної картки (через POS-термінал), ви напевно здійснюєте саме розрахункову операцію, а отже, зобов’язані застосовувати РРО.

Зауважимо, що з точки зору обов’язковості застосування РРО за законодавством ФОП-загальносистемник абсолютно нарівні з юрособою (оскільки згідно з п. 2 ч. 2 ст. 65 ГКУ від теж вважається суб’єктом господарювання). Він навіть у дещо гіршому становищі.

Адже якщо звернутися до ст. 9 Закону про РРО, що начисто звільняє суб’єктів господарювання від обов’язку застосування як власне РРО («жорсткий» варіант), так і КОРО плюс РК («м’який» варіант), то п. 1 цієї статті виводить з-під обох цих варіантів торгівлю продукцією власного виробництва (крім технічно складних виробів, що підлягають гарантійному ремонту, — тільки-но буде затверджено Кабміном їх відповідний перелік) при проведенні готівкових розрахунків у касах (з оформленням ПКО). Виводить тільки підприємства, установи та організації (109.03 БЗ)! Але не ФОП. ☹ Хоча нижче ми скажемо ще про Перелік № 1336, який при дотриманні певних критеріїв дозволяє ФОП-загальносистемнику (нарівні з юрособами) обійтися варіантом «КОРО плюс РК» — у тому числі і продаючи продукцію власного виробництва за готівку.

Оскільки ми говоримо про ФОП-загальносистемників, у цій ст. 9 Закону про РРО акцентуємо увагу на таких її пунктах (повторимо — що звільняють від обох варіантів — як РРО, так і КОРО плюс РК):

п. 9 — продаж продуктів і продтоварів за готівку на ринках (крім технічно складних виробів, що підлягають гарантійному ремонту, — тільки-но буде затверджено Кабміном їх відповідний перелік). Зауважимо, що у відповіді 2.2.84 оглядового листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572 податківці відмовляють ФОП-загальносистемникам у праві на підставі цього пункту працюючи без РРО, обійтися і без КОРО з РК;

п. 10 (див. також 109.03 БЗ) — продаж у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу, за відсутності продажу алкогольних напоїв* та підакцизних непродовольчих товарів, а також технічно складних виробів, що підлягають гарантійному ремонту, — згідно з майбутнім їх переліком. Згідно з листом ДПАУ від 01.12.2004 р. № 10919/6/23-2119 критерій 50 % береться не за кожною торговельною точкою, за суб’єктом у цілому;

* Що прямо заборонено Законом № 481.

п. 11 (див. також 109.03 БЗ) — продаж води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу.

«А що там у»... ФОП на ЄП?

Що стосується ФОП на ЄП, то просто вкажемо на такі норми законодавства:

(1) п. 6 ст. 9 Закону про РРО — що формально звільняє (крім продажу технічно складних виробів, що підлягають гарантійному ремонту, — тільки-но буде затверджено Кабміном їх відповідний перелік) тих ФОП на ЄП, яким ПКУ (див. нижче) дозволив не застосовувати РРО, ще й від застосування варіанта «КОРО плюс РРО»;

(2) п. 296.10 ПКУ — який не поширюватиметься на єдиноподатників, які реалізують технічно складні вироби, що підлягають гарантійному ремонту (тільки-но буде затверджено Кабміном їх відповідний перелік), — що звільняє від обов’язку застосовувати обидва варіанти (як РРО, так і КОРО плюс РК) таким ФОП на ЄП: першої групи — узагалі; другої і третьої — за умови неперевищення розміру річного доходу 1 млн грн.;

(3) п. 1 Переліку № 1336звільняючий ФОП на ЄП (без обмеження в розрізі груп), які торгують уроздріб продтоварами і пивом у пляшках та бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів (без обмеження річного обсягу доходу).

Щоб ви менше їм заздрили ☺, скажемо прямо, що податківці жорстко стоять на своїй позиції (див. лист ДФСУ від 27.05.2016 р. № 5585/С/99-99-22-07-03-14; 109.02 БЗ), а саме: (2) має пріоритет над (3), що означає таке. Доки ФОП на ЄП другої або третьої груп ліміт 1 млн грн. не перевищив — він звільнений від обох варіантів, якщо перевищив — він зобов’язаний застосовувати РРО (без будь-яких варіантів «КОРО плюс РК»), причому, по-перше — обов’язково, по-друге — назавжди, тобто доки він буде зареєстрований платником ЄП...☹

Варіант «КОРО плюс РК»

Скажемо окремо про ст. 10 Закону про РРО, а краще — прямо про Перелік № 1336, що регламентує застосування суб’єктами господарювання варіанта «КОРО плюс РК».

Не станемо вас заморочувати детальним аналізом кожного з 26 «іще живих» пунктів Переліку № 1336 (тим паче, що не всі з них можуть безпосередньо стосуватися ФОП-загальносистемника, та і врешті-решт його «юзали» уже багато років і в ньому не залишилося незрозумілостей). Звернемо вашу увагу тільки на три такі подробиці.

Перша. Для деяких форм діяльності (тобто пунктів) у п. 2 самої постанови КМУ № 1336 установлено обмеження річного доходу, перевищення якого веде до обов’язкового використання РРО, а для інших форм такий ліміт відсутній (див. подробиці у статті «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 41, с. 5).

Друга. Згідно з п. 3 Переліку № 1336 варіант «КОРО плюс РК» дозволений для роздрібної торгівлі на ринках, ярмарках — увага! — крім розміщених на їх території магазинів, кіосків, наметів, павільйонів, приміщень контейнерного типу. І на цьому «крім» твердо стоять податківці в 109.02 БЗ.

Третя. Свіжі форми відповідної КОРО (на господарську одиницю) див. у додатку 2, а реєстраційної сторінки РК — у додатку 6 до Порядку № 547. До речі, п. 3 цього наказу дозволяє довикористати книги і книжки старої форми до їх вичерпання.

«Де взяв, де взяв... Купив!»

Кажучи про правду життя, вкажемо на консультацію в 104.08 БЗ, в якій від ФОП-загальносистемника прямо вимагають наявність на торговельному місці таких документів: Книги ОДВ; КОРО; виписки з ЄДР; ліцензії (на роздрібну торгівлю підакцизними товарами); свідоцтва платника ПДВ (для платника)*; трудових договорів з найманими працівниками (при використанні найманої праці).

* Наразі ця вимога неправомірна, оскільки цей документ давно скасовано.

Але це ще не все заморочки... ☹ Нагадаємо, що на відміну від ФОП на ЄП, усі ФОП-загальносистемники згідно з п. 177.10 ПКУ:

зобов’язані... мати підтверджуючі документи щодо походження товару

І до речі, новий п.п. 177.4.5 ПКУ прямо забороняє включення до складу витрат ФОП-загальносистемника тих витрат, що не підтверджені документально.

Так-от, п. 177.10 ПКУ перекликається з вимогою (зрозуміло, що поширюється і на ФОП-загальносистемників) згідно з п. 12 ст. 3 Закону про РРО вести облік товарних запасів зокрема за місцем їх реалізації і здійснювати продаж тільки тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. На підставі цієї вимоги в 109.02 БЗ податківці, по-перше, говорять про обов’язковість використання режиму попереднього програмування РРО, а по-друге, як підтвердні документи називають, зокрема: накладні, ТТН, МД, закупівельні акти тощо. Ми ж вважаємо, що за відсутності встановленого конкретно для ФОП порядку ведення обліку товарних запасів, для дотримання вимог п. 12 ст. 3 Закону про РРО тому ж ФОП-загальносистемнику достатньо мати підтвердні документи на наявний у нього товар (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 65, с. 15). До речі, у 104.02 БЗ податківці прямо визнають, що не передбачено ведення ФОП-загальносистемниками: ані обліку залишку товарних запасів — Порядком № 481, ані взагалі обліку запасів — бухгалтерським законодавством. Але при цьому в 104.13 БЗ погрожують двохсотвідсотковим штрафом згідно зі ст. 20 Закону про РРО плюс адмінштрафом згідно зі ст. 1641 КпАП (51 — 136 грн. — за перше порушення, 85 — 136 грн. — за повторне протягом року)... ☹

Крім того, навіть безРРОшному ФОП-загальносистемнику не варто забувати про вимогу п. 15 ст. 3 Закону про РРО, що зобов’язує надавати покупцю товарів (послуг) на вимогу останнього чек, накладну або інший письмовий документ (зауважимо — довільної форми), що свідчить про передачу права власності з метою дотримання вимог «споживчого» Закону № 1023. На практиці на догоду податківцям ФОП найчастіше застосовують квитанцію, подібну до розрахункової за формою, затвердженою в додатку 3 до Положення № 13.

Зрозуміло, що всі навколоРРОшні питання (реєстрації, застосування тощо) вимагають до себе вкрай серйозного ставлення, тому про них неможливо сказати «коротко». Та це і не потрібно, оскільки в РРО-енциклопедичному спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 41 усі ці питання розписано дуже детально та докладно. І перш ніж «лізти у воду», не нехтуйте цією можливістю «розібрати брід»... ☺

Але! Найголовніше: якщо ви, як майбутній ФОП-загальносистемник, плануєте отримувати оплату від клієнтів/покупців за товари (роботи, послуги), що продаються, виключно в безготівковій формі — а інструментів для цього сьогодні є предостатньо — вам РРО не знадобиться! Так, податківці, як правило, безапеляційно пропонують усім ФОП-загальносистемникам уже при первинній податковій реєстрації одразу ж подавати документи на реєстрацію РРО, так що будьте напоготові!..

Повне та своєчасне

На завершення декілька слів про оформлення та оприбуткування отриманої готівки. «Декілька слів» — тому що всі подробиці ви вже знаєте з «касового» спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 40, с. 99.

Так-от. Ані вести касову книгу, ані затверджувати «ліміт каси», ані дотримувати строки подання готівкової виручки до банку ФОП-загальносистемник не зобов’язаний (див. абзац другий п. 2.7; абзац четвертий п. 4.2 Положення № 637; 109.15 БЗ). Відповідно — Положення № 637 не вимагає від нього оформляти ані ПКО, ані РКО. До речі, у 109.15 БЗ прямо зазначено, що і ПКО теж не потрібний, і хоча прямо це зазначено щодо ФОП на ЄП, там немає аргументів, які не дозволяли б поширити цю думку і на ФОП-загальносистемників. Що стосується розрахункових документів, що оформляються і видаються, то якщо ви використовуєте РРО — це фіскальний чек форми № ФКЧ-1 (додаток 1 до Положення № 13); для варіанта «КОРО плюс РК» — це РК (додаток 3 до Положення № 13); в усіх інших випадках (на вимогу покупця) — папірець довільної форми (див. вище).

Відповідно повним і своєчасним оприбуткуванням готівкової виручки (обов’язково в день надходження і в повній сумі!) буде: для варіанта РРО — запис на підставі Z-звіту в КОРО (КОРО на РРО — див. форму в додатку 1 до Порядку № 547) і в Книгу ОДВ; для варіанта «КОРО плюс РК» — на підставі квитанцій РК — до КОРО (КОРО на господарську одиницю) і до Книги ОДВ; у всіх інших випадках — до Книги ОДВ. Порушення цих правил загрожує п’ятикратним штрафом, і хоча відповідна позиція ДФСУ і НБУ небездоганна (див. «касовий» спецвипуск), оспорити її в суді буде важко...

Не жартуйте з цим!

висновки

  • На ФОП-загальносистемника поширюються практично всі ті самі РРО-положення законодавства, що й на юридичну особу.
  • Для дотримання ФОП-загальносистемником вимог щодо ведення обліку товарних запасів йому достатньо мати підтвердні документи на товар, що є у нього.
  • Повним і своєчасним оприбуткуванням готівкової виручки ФОП-загальносистемником вважається: для варіанта РРО — запис до КОРО і до Книги ОДВ; для варіанта «КОРО плюс РК» — до КОРО і до Книги ОДВ; у всіх інших випадках — до Книги ОДВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі