Теми статей
Обрати теми

Знову — про блокування ПН

Олексій Павленко, податковий експерт
Можливо, ідея боротьби з так званими скрутками шляхом блокування податкових накладних (ПН) сама по собі і непогана, але її втілення залишає бажати кращого...

* Читайте про них у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 53, с. 2 і 5.

За нереєстрацію заблокованої ПН/РК штрафів немає!

Одне з найпоширеніших запитань, що їх доводиться чути: чи є штрафи за нереєстрацію заблокованих ПН? І особливо у тих ситуаціях, коли ПН/РК заблоковані, але платникові, власне, все одно, буде вона (він) зареєстрована(ний) у ЄРПН чи ні.

Наприклад, відомі непоодинокі факти блокування вже після 1 липня ПН, оформлених на неплатників, які взагалі не повинні моніторитися!.. Хоча, за повідомленнями ДФСУ, проблема із зупиненням реєстрації ПН, що не підлягають видачі одержувачеві (зокрема, ПН на неплатника), уже вирішена. Тобто сьогодні ці ПН повинні реєструватися без проблем. Так-от, чи може платник, уключивши обсяги і суми ПДВ з таких постачань у декларацію з ПДВ, проігнорувати їх розблокування? Вважаємо, що так.

Але спершу нагадаємо, що в п. 1201.1 ПКУ є норма, згідно з якою у разі зупинення реєстрації ПН/РК штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до ухвалення рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК. Аналогічного змісту абзац є і в п. 1201.2 ПКУ, яким передбачений штраф за нереєстрацію ПН протягом усього встановленого п. 201.1 строку в 365 днів.

Цілком зрозуміло, що в нашому випадку (зупинення реєстрації ПН на неплатника) фіскали діяли незаконно, тобто зупинили реєстрацію ПН/РК не згідно з п. 201.16 ПКУ (як зазначено в «штрафозвільнюючих» нормах пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ), а порушуючи чинні нормативи. При цьому платник виконав усі необхідні формальності — він оформив ПН/РК і подав документ на реєстрацію у ЄРПН.

Гадаємо, якщо після закінчення 365 днів фіскали спробують застосувати до такого платника штраф за п. 1201.2 ПКУ, платник зможе його спокійно відбити в суді. Річ у тім, що у такій ситуації жоден норматив не зобов’язує платника писати скарги і вживати інших заходів (аж до звернення до суду з вимогою примусу фіскалів), щоб домогтися реєстрації таких (не потрібних йому) документів податкового обліку у ЄРПН. Більше того, саме рішення про зупинення реєстрації було незаконним.

Тому поданням ПН/РК на реєстрацію у ЄРПН (у якій було незаконно відмовлено) платник виконав свою місію, а далі «хай хоч і трава не росте»... Головне — відобразити обсяги постачання і ПДВ з таких документів у декларації за відповідний звітний період.

Проблеми зі штрафами не буде хіба що за ПН, складеними на підставі п.п. «б» п. 198.5 ПКУ (компенсуючі ПН на неоподатковуване постачання). За ними штраф застосовуватися не повинен (див. лист Мінфіну від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3).

Якщо ж ваша ПН підлягає моніторингу і зупинення її реєстрації обґрунтоване, вважаємо, що згідно із згаданими нормами — а особливо «штрафозвільнюючою» нормою в п. 1201.2 ПКУ, штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію заблокованих ПН/РК у ЄРПН взагалі застосовуватися не повинні. Незалежно від того, звертався платник у комісію чи просто цю справу проігнорував. Адже штрафи призупинені до прийняття комісією рішення, а воно взагалі не буде прийнятим. Зрозуміло, що цей висновок викликає подив, але такими є норми ПКУ. Подивимося, як їх розтлумачить ДФСУ. Якщо ж реєстрація ПН/РК була «прострочена» ще до їх блокування, то й гадати нічого — штраф платникові гарантований.

Таблиця і таке інше...

Чи можна подати до зупинення реєстрації? Згідно з п. 3 Критеріїв № 567 платник, отримавши квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК, має право подати (в електронному вигляді!) інформацію про коди товарів/послуг, що «входять» і «виходять», за формою, наведеною в додатку до Критеріїв № 567, у вигляді Таблиці платника податку (далі — Таблиця). Тобто до зупинення начебто не можна.

Водночас у неофіційних рекомендаціях фіскали стверджують: якщо платник отримував такі квитанції в період тестового режиму (з 1 квітня по 30 червня), то він має право подати Таблицю і до фактичного зупинення реєстрації, починаючи з 1 липня.

Так що бажаючі можуть спробувати подати фіскалам Таблицю ще до того, як «грім гримне». Не гарантуємо, що пройде, але «спиток не збиток».

Чи досить подати одну лише Таблицю? Припустимо, у результаті моніторингу платникові законно (при дотриманні усіх нормативних умовностей) перший раз зупинили реєстрацію ПН/РК. Як правило, це відбувається через невідповідність кодів товарів (за УКТ ЗЕД) або послуг (за ДКПП) «на вході» і «на виході». Причому мову ведемо не про платника, який займається торгівлею, а про виробника продукції або надавача послуг. У квитанції про зупинення платникові може бути запропоновано подати згадану Таблицю. Чи досить буде йому подати одну лише Таблицю, щоб комісія прийняла рішення про розблокування зупиненої реєстрації ПН/РК? Судячи з усього — ні. При цьому доведеться подавати фіскалам відповідні пояснення з копіями (у форматі PDF) необхідних документів, пов’язаних із заблокованою ПН (див. Вичерпний перелік документів, необхідних для прийняття комісією рішення про реєстрацію ПН/РК у ЄРПН, затверджений наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567).

Адже подання Таблиці не назване в п. 201.16 ПКУ серед документів, що дозволяють розблоковувати ПН. Підсумок розгляду Таблиці зовсім інший — урахування або неурахування її даних. Інакше кажучи, позитивне рішення по Таблиці лише дає можливість у майбутньому не зупиняти реєстрацію інших ПН за аналогічними операціями.

Тому однієї Таблиці, швидше за все, фіскалам буде недостатньо (особливо, якщо в квитанції про зупинення реєстрації запропоновано подати і пояснення з документами). Непряме підтвердження тому, що однієї Таблиці (якщо вона не подається «авансом» — див. вище) може для розблокування не вистачити, міститься в п. 16 Порядку роботи комісії ДФСУ, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК у ЄРПН або відмову в такій реєстрації, затвердженому наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 566. У ньому вказано, що комісія розглядає письмові пояснення та/або копії документів. Таблиця якось сюди не дуже вписується, тому без пояснення та/або копій документів комісія може формально відмовити вам у розблокуванні ПН/РК.

Більше того, зовсім нещодавно фіскали почали вимагати* разом з Таблицею подавати бухгалтерську довідку про наявність приміщень (власних, орендованих); виробничих потужностей (власних, орендованих); земельних ділянок (власних, орендованих); найманого персоналу (власного, за сумісництвом); доходу від здійснення діяльності за попередній період; залишки готової продукції (найменування); залишки сировини (найменування).

* http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/ 303380.html.

Зі свого боку відзначимо, що жодним нормативно-правовим актом подання такої бухдовідки не передбачене.

Чи подавати торговцям? Фіскали із цього приводу на практиці радять платникам дуже суперечливо. На наш погляд, якщо у квитанції про зупинення реєстрації ПН є пропозиція подати Таблицю, то краще її подати. В інших же ситуаціях є сенс подавати Таблицю тільки тим платникам-торговцям, у яких «на вході» і «на виході» коди одних і тих же товарів можуть відрізнятися. Наприклад, коли платник складає і реалізує набірні комплекти з покупних товарів. При цьому в ПН він указує або код УКТ ЗЕД комплекту (якщо такий є) або код «основного» товару комплекту (про «кодування» комплектів товарів при складанні ПН/РК читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 13, с. 7).

Майте також на увазі, що в Таблиці позиції, що «входять» і «виходять», слід показувати окремими рядками. Є ще низка суто технічних проблем, що виникають при заповненні Таблиці (з її заповненням, засвідченням тощо). Сподіваємося, фіскали їх незабаром вирішать.

Друга (третя, четверта...) ПН — чи врятує?

«Розмноження» ПН... Реєстрація ПН зупинена. Чи можна вирішити проблему випискою другої (третьої, четвертої...) ПН на те ж саме постачання, що і заблокована ПН?

На практиці деякі платники бувають вимушені застосовувати і такий прийом, як повторна реєстрація ПН з тією ж датою, але з новим номером. І особливо у світлі того, що (зі слів фіскалів) у періоди, коли ПЗ «глючило», блокувалися усі ПН підряд (у тому числі і не видані покупцям!).

Деякі платники замість блокованої ПН «дроблять» постачання на декілька (тут головне — правильно оформити первинку) і виписують нову ПН на меншу суму, щоб вона по сумі могла проскочити до «блокувального порога» в 500 тис. грн.

Є ще низка ситуацій, коли платник може спробувати за допомогою виписки на те ж саме постачання нових ПН вирішити проблему з реєстрацією у ЄРПН...

Таким чином, замість вступу у бюрократичну «гру з розблокуванням» (надсилання повідомлення, документів, очікування рішення) відразу оформляється нова ПН замість заблокованої, і іноді це вдається.

Наслідки «розмноження» ПН. Що стосується наслідків, головна наша теза — скільки б ви не виписали на одне постачання ПН, а в декларації буде відображена тільки одна сума такої операції постачання (що відповідає отриманій передоплаті або витратній накладній/акту виконання). І що б вам із цього приводу не говорили фіскали, а об’єктом обкладення є операція постачання, а не ПН! ☺

Тому навіть якщо ви примудрилися зареєструвати у ЄРПН на одне постачання хоч десять ПН замість однієї, ви не маєте жодного права враховувати (відображати) усі ці документи в декларації з ПДВ. База оподаткування у вас буде одна, і ПЗ тільки одне! Інакше ви порушите закон і викривите ПДВшну звітність! А тим більше, якщо ваша перша ПН була тільки передана на реєстрацію і виявилася незареєстрованою через незаконне зупинення.

Інша річ, що надмірно проведені через ЄРПН суми «з’їдять» ваш «регліміт» (і при цьому незаконно збільшать «регліміт» вашому покупцеві) — але це вже порушення з іншої сфери, і воно не свідчить на користь того, що ви повинні всі виписані на одне і те ж постачання і навіть (уявімо собі таке диво!) зареєстровані у ЄРПН ПН включати у свою ПДВшну декларацію. Жодного заниження ПЗ тут і сліду немає!

Але врахуйте такий принциповий момент. Виписуючи нову ПН з іншим номером, але тією ж датою, треба встигнути вписатися в граничні строки реєстрації. Але відносно липня 2017 року можна не хвилюватися. Річ у тім, що ВРУ ухвалила Закон (на базі законопроекту № 6684), що звільняє від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК унаслідок хакерської атаки. У ньому передбачається, що ПН/РК, які були складені в період з 01.06.2017 р. по 30.06.2017 р. і зареєстровані не пізніше за 31.07.2017 р., вважаються своєчасно зареєстрованими.

Інакше кажучи, червневі ПН можна реєструвати протягом усього липня, не побоючись штрафу за несвоєчасну реєстрацію.

У зв’язку з цим не ведіться на залякування фіскалів, а чиніть, як того потребують інтереси ваші і ваших покупців. Нестандартні «розклади» вимагають нестандартних рішень. Тому так чи інакше потрібно намагатися обходити у більшості своїй незаконні (!) обмеження.

На завершення ще раз нагадаємо наші поради (щодо «500-тисячної» межі): планувати свою роботу так, щоб усі сумнівні ПН/РК (які можуть «торкнутися» критеріїв) пропускати з самого початку кожного місяця в перших «п’ятистах тисячах» обсягах постачань! А після подолання цього рубежу реєструвати «чистенькі» ПН/РК, а також ПН/РК на пільгові і «нульові» операції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі