Теми статей
Обрати теми

Хакерська атака і право на ПК

Михайло Вишневський, податковий експерт
Наш постачальник не встиг зареєструвати ПН, складену в першій половині червня, через відому хакерську атаку. Якщо він встигне зареєструвати її до кінця липня, у якому періоді її можна відобразити у складі податкового кредиту?

Ця ситуація чимось нагадує попереднє запитання, але з одним дуже важливим нюансом: наслідки хакерської атаки врегульовані прийнятим 13.07.2017 р. Верховною Радою України Законом «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових і акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків)» (законопроект № 6684). На жаль, на момент підготовки номера Закон не підписаний Президентом.

У цьому запитанні на перше місце поставлений статус ПН: буде вона вважатися зареєстрованою з порушенням установлених строків чи ні.

А на це запитання згаданий Закон надає чітку відповідь: ПН/РК, які були складені в період з 1 червня 2017 року по 30 червня 2017 року і зареєстровані у ЄРПН не пізніше за 31 липня 2017 року, вважаються своєчасно зареєстрованими. Проте для того щоб скористатися цією нормою, зрозуміло, потрібно дочекатися набуття чинності цим Законом. Сподіваємося, це станеться до граничного строку сплати ПДВ за червень — 28.07.2017 р.

Чому ми акцентуємо увагу на цьому строку? Річ у тому, що в умовах дії цієї норми ПН вашого постачальника (зареєстрована до граничного строку сплати ПДВ за червень) має повне право бути включеною до декларації за червень. Проте безпосередньо зробити це не можна, адже граничні строки подання декларації вже минули.

Проте ніщо не заважає включити цю ПН у червневий ПК за допомогою подання УР

Тоді за червень ви зможете сплатити податок з урахуванням ПК за цією ПН. Адже саме для цієї ситуації передбачена нова норма з п. 2001.6 ПКУ, що дозволяє податківцям направити Казначейству коригуючий реєстр для уточнення інформації, указаної в раніше поданому реєстрі. У результаті ви не переплачуватимете податок за червень.

Щоправда, податок за червень (!) на момент подання УР усе ще не має бути сплачений (повністю або частково, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 41, с. 5).

Головне — правильно заповніть гр. 6 ряд. 18 і гр. 6 ряд. 18.2 УР, включаючи додаткове віконце (детальніше про заповнення УР див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46).

Можливо, у когось виникне запитання: наскільки правомірно в цьому випадку подавати УР до декларації за червень? Адже УР подається в разі виявлення помилки в декларації (п. 50.1 ПКУ), а в нашому випадку жодної помилки в червневій декларації не було.

А втім, у подібних випадках, коли новий закон втручається у вже минулі періоди, самі податківці частенько рекомендують подавати уточненки для коригування даних цих періодів. Таке було, наприклад, у випадку з податком на нерухомість, яка розташована в зоні АТО (заднім числом вона стала необ’єктною) (див. БЗ 106.07, яка діяла до 15.04.2017 р.), а також з податком на прибуток через цей же податок на нерухомість (Лист ДФСУ від 09.03.2017 р. № 4678/6/99-99-15-02-02-15// «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 27). У нас дуже подібна ситуація.

Вважаємо, що і в нашому випадку ніщо не заважає подати УР до декларації за червень і сплатити податок у меншій, правильнішій сумі. На жаль, для цього залишається зовсім небагато часу. До речі, у листі ДФСУ від 20.07.2017 р. № 19075/7/99-99-12-02-01-17 підтверджується, що цей ПК відноситься до червня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі