08.06.2017

Чим запам’ятався травень

Ремонти

Будь-яке підприємство стикається з необхідністю ремонту майна. І тут важливо визначиться з характером ремонту — чи дійсно це ремонт (поточний, капітальний) чи поліпшення. А можливо, це взагалі придбання окремого об’єкта?

Окремо стоїть ремонт невиробничих ОЗ, адже за цією операцією в податковому обліку віднедавна з’явилася спеціальна різниця. Усі ці питання ми висвітлили в тематичному номері. Ну і, звичайно, ми не могли обминути ПДФО. Чи будуть наслідки у фізособи, яка передала майно в оренду після його ремонту орендодавцем? Читайте в цьому номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 35-36

Штраф за нереєстрацію ПН, виписаних «на себе»: Мінфін трохи добріший за ДФСУ

Зовсім нещодавно податківці висловили думку, що цей штраф застосовується до всіх ПН, крім ПН з пільгою, що видаються покупцю, та зі ставкою «0 %», що не видаються покупцю. Водночас податківці, схоже, не до кінця були впевнені у своїй фіскальній позиції, тому поцікавилися думкою Мінфіну. Мінфін зайняв компромісну позицію — штраф:

не застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ;

застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані відповідно до пп. «а», «в», «г» п. 198.5 ПКУ.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3

Облік у туризмі

Цілий тематичний номер присвячено обліку в тих, хто працює в туристичній сфері, — туроператорів і турагентів. Очевидно, найскладніше — облік ПДВ, адже він ведеться по-особливому: немає звичних ПЗ і ПК. База оподаткування визначається як різниця між вартістю поставленого турпродукту і витратами, понесеними на його придбання, а для турагента — як його винагорода. Зрозуміло, що ця специфіка накладає низку нюансів.

Крім того, у номері розглянуто безліч інших запитань — відображення операцій у бухобліку, оподаткування єдиним податком, застосування РРО і багато іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 38

Безнадійна заборгованість у результаті безрезультатного стягнення: стара-нова «пісня» податківців

Податківці вважають, що дебіторська заборгованість, за якою минув строк позовної давності, але стосовно якої не застосовувалися заходи щодо стягнення, не відповідає ознакам безнадійної. А отже, при списанні такої заборгованості високодохідники повинні збільшувати фінрезультат.

Ми з таким підходом категорично не погоджуємося. Адже п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ нічого не говорить про заходи щодо стягнення заборгованості і висуває тільки одну вимогу — минув строк позовної давності.

На жаль, судова практика свідчить про те, що суди чомусь приєдналися до необґрунтованої позиції податківців.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 39, с. 4

Охорона праці

Буває, що загроза життю та здоров’ю людини підстерігає її на робочому місці. У зв’язку з цим законодавець зобов’язує роботодавців здійснювати певні заходи щодо охорони праці.

У цьому спецвипуску ми розбиралися, що це за «працеохоронні» заходи, хто їх повинен здійснювати в обов’язковому порядку, які категорії трудящих перебувають під особливою опікою законодавства і які права у сфері охорони праці мають працівники.

Звичайно, бухгалтеру більшою мірою важливо знати, як витрати на проведення «працеохоронних» заходів відобразити в обліку. І тут ви, безумовно, знайдете й цю інформацію.

Крім того, особливу увагу в цьому спецвипуску ми приділили тому, до яких наслідків призведе нехтування вимогами нормативно-правових актів у сфері охорони праці.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 40

Навіщо в УР з ПДВ новий рядок 18.2?

У новій формі уточнюючого розрахунку з’явився ряд. 18.2. Аналога цього рядка раніше не було. Навіщо він потрібен і як його заповнити?

Уся задумка в тому, що, якщо платник податків виправляє помилку і подає зменшуючий УР, таке виправлення-зменшення «зараховується» платнику. У результаті він сплатить донарахований податок у меншій сумі: з урахуванням зменшення за УР. Ну а «зарахувати» таке зменшення якраз і допомагає ряд. 18.2 УР.

Але заповнювати ряд. 18.2 можна тільки при одночасному дотриманні двох умов:

1) якщо УР — «зменшуючий», тобто в «помилковому» періоді податок задекларували в більшій сумі;

2) податок за період, що виправляється, все ще не сплачено (повністю або частково).

Найчастіше вигода буде в тих випадках, коли УР подається після граничних строків подання декларації, але до граничних строків сплати податку за нею. У теорії начебто все просто, але на практиці ми стикаємося з цілою низкою питань — де взяти дані для заповнення «віконця» стр.18.2, як заповнити гр. 6, ну і найголовніше — податківці повинні направити казначейству коригувальні реєстри.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 41, с. 5

Працівник-сумісник

Здавалося б, ну чим сумісник може відрізнятися від основного працівника?! Аж ні, є в нього свої загадки, про які обов’язково повинен знати роботодавець. А якщо цей сумісник ще і внутрішній, то загадки сплітаються в цілі ребуси.

Допомогти розгадати загадки та ребуси в частині побудови трудових відносин з працівником-сумісником, надання йому відпусток, розрахунку та нарахування заробітної плати, лікарняних, декретних, відпускних — мета цього тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 42

Якщо працівника призвали на строкову військову службу

Під час весняного призову на строкову військову службу військкомати мали намір призвати більше 14 тисяч юнаків призовного віку. Ваш працівник потрапив до їх числа і незабаром одягнеться у військову форму? А вам тепер доводиться думати-гадати, як правильно оформити відсутність на роботі призовника, що робити з його робочим місцем і чи зберігати за ним середній заробіток?

Ми із задоволенням допоможемо вам розібратися в цих питаннях.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 43, с. 15