Теми статей
Обрати теми

Ремонт зіпсованих товарів

Нестеренко Максим, податковий експерт
Досі у сьогоднішньому номері ми говорили про ремонт основних засобів. Але подекуди буває так, що підприємство стає перед необхідністю відремонтувати й інші активи. Наприклад, товари. Така ситуація, як правило, виникає значно рідше. І говорять про неї менше — адже ремонти товарів перебувають у «тіні» ремонтів основних засобів. Але тим не менш ситуація все одно є можливою. Тож давайте поговоримо про ремонт товарів!
img 1

Необхідність ремонтувати товари виникає тоді, коли в процесі зберігання чи транспортування ці товари зазнали пошкоджень, які можна виправити. Тобто певні споживчі характеристики товару було втрачено, але їх можна відновити. Власне, в такій ситуації і виникає необхідність проводити ремонт товарів, які знаходяться на балансі підприємства. Відразу зауважимо: у цій статті ми не говоримо про гарантійний ремонт, який пов’язано з післяпродажним обслуговуванням товарів, адже такий ремонт стосується товарів, які вже списано з балансу*.

* Про гарантійний ремонт товарів читайте нашу статтю у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 37, с. 14.

Підстави для ремонту

У ситуації, коли товар, що знаходиться на балансі підприємства, з тих чи інших причин зіпсувався, перш за все потрібно з’ясувати, що надалі з таким товаром робити. Для цього на підприємстві створюється комісія для розслідування причин того, що сталося. Також у цьому випадку обов’язково проводиться інвентаризація (як передбачено п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879).

За результатами роботи комісії складається акт, в якому оцінюються характер пошкоджень, причини псування, а також можливість подальшого використання зіпсованого майна

Якщо у ході розслідування комісія доходить висновку, що товар може бути придатний для подальшого продажу після його відповідного ремонту, такий висновок і є підставою для проведення «ремонтних» заходів. Також він буде додатковим доказом правомірності здійснення витрат, понесених для ремонту товарів і їх відображення в обліку.

Бухгалтерський облік

Сума витрат на ремонт частково зіпсованих товарів в бухобліку знайде своє відображення: (1) або за дебетом рахунку 93 «Витрати на збут» (якщо ідеться про ремонт випадково зіпсованого товару); (2) або за дебетом субрахунку 977 «Інші витрати діяльності» (якщо ідеться про ремонт товару, зіпсованого внаслідок стихійного лиха) в кореспонденції з рахунками 20, 22, 66, 65, 63, 68 в залежності від того, якими силами здійснюватиметься ремонт зіпсованих товарів. Витрати відображаємо в періоді, коли фактично здійснено ремонт зіпсованих товарів.

Окрема розмова, якщо псування товарів відбулося з вини працівника. У такому випадку витрати на ремонт «сідають» на суму збитків, яка виставляється винній особі (Дт 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків»).

І ще: є підприємства, які провадять діяльність із закупівлі зіпсованих товарів, їх ремонту і наступного продажу. Так от,

якщо підприємство відпочатку придбало зіпсований товар, воно витрати на ремонт такого товару уключає до первісної вартості

Адже це витрати безпосередньо пов’язані з доведенням запасів до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях ( п. 9 П(С)БО 9).

А що робити з первісною вартістю зіпсованих товарів в інших випадках? На нашу думку, коригувати цю вартість будь-яким чином у зв’язку з «частковим псуванням» товару не потрібно. Адже згідно з п. 15 П(С)БО 9, первісна вартість запасів у бухгалтерському обліку не змінюється (за винятком випадків, передбачених П(С)БО 9, тобто випадків переоцінки вартості запасів). Щоправда, якщо відремонтований товар уже згодом з тих чи інших причин виявиться таким, що важко реалізовується, і його чиста вартість реалізації виявиться нижчою за первісну вартість, підприємству варто зробити його уцінку із застосуванням субрахунку 946 «Втрати від знецінення запасів» ( п. 25 П(С)БО 9). Якщо ж первісно очікувана економічна вигода від товару буде отримана у тій самій сумі, що і очікувалося до псування товару (зрештою, саме на це і спрямовані заходи з ремонту товарів), ніякого впливу на первісну вартість товарів їх «зворотне псування» не матиме.

Податковий облік

На податковоприбутковий облік ремонт товарів матиме такий самий вплив, як і на бухоблік. Тобто витрати на ремонт товарів зменшать фінрезультат до оподаткування. Жодних різниць у зв’язку з ремонтом товарів навіть високодохідникам здійснювати не потрібно. Адже ремонтуються не основні засоби, а товари. А за ремонтом товарів ніяких різниць ПКУ не передбачає. Так само, як і за уцінкою ТМЦ: ПКУ згадує тільки про різниці, які виникають при уцінці основних засобів*.

* Докладно про уцінку запасів читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 89, с. 39.

У ПДВ-обліку трохи складніше. Якщо ремонт товарів здійснюється підрядним способом, суму ПДВ, зазначену у ПН, складеній підрядником, можна уключити до складу податкового кредиту. Щодо «вхідного» ПДВ із вартості товарів, що ремонтуються, то його компенсувати шляхом ПДВ-зобов’язань (згідно з п. 198.5 ПКУ) теж не потрібно. Адже завдяки ремонту споживчі якості товару було відновлено і його буде використано в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності. Втім не виключаємо, що податківці будуть тягнути сюди ту ж логіку, що й відносно невиправного браку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 19).

Наостанок — наш традиційний приклад.

Приклад. Внаслідок підтоплення відбулося пошкодження внутрішніх компонентів товару, що зберігався на складі (DVD-програвачі). Інвентаризаційна комісія встановила, що для відновлення споживчих якостей DVD-програвачів потрібно здійснити ремонтні заходи на суму 3450 грн. (у тому числі ПДВ — 575 грн.). На дату балансу чисту вартість реалізації відремонтованих DVD-програвачів було знижено на 800 грн. (DVD-програвачі уцінено).

Облік ремонту товарів

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображено витрати на ремонт DVD-програвачів

977

685

2875

2

Нараховано ПДВ (до реєстрації ПН в ЄРПН)

644/1

685

575

3

Відображено податковий кредит з ПДВ (ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

644/1

575

4

Сплачено сервісному центру за послуги з ремонту DVD-програвачів

685

311

3450

5

Проведено уцінку DVD-програвачів на дату балансу

946

281

800

Отже, ремонтувати товари теж можна. Хоча такий ремонт і має певні облікові особливості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі