Теми статей
Обрати теми

Автомобіль у позиці: як врахувати витрати на ремонт?

Адамович Наталія, податковий експерт
Наше підприємство за договором позики отримало в користування автомобіль. Чи можна в бухгалтерському обліку витрати на ремонт об’єкта позики відображати за правилами П(С)БО 14, прописаними для обліку об’єктів операційної оренди?

Так, можна. Уся річ у тім, що правові вимоги в частині деяких положень договору позики ідентичні договору оренди. Тому вважаємо, що і бухоблікові правила за ними ідентичні. Пояснимо.

Правові аспекти договору позики закріплені в гл. 60 «Позика» ЦКУ. Так, за договором позики одна сторона (позикодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати іншій стороні (користувачеві) річ для користування впродовж установленого строку ( ч. 1 ст. 827 ЦКУ). Користування річчю є безкоштовним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними ( ч. 2 ст. 827 ЦКУ).

Договір позики, окрім «своїх» спеціальних норм, регулюється також з урахуванням положень ЦКУ, передбачених гл. 58 «Найм (оренда)» для договору оренди ( ч. 3 ст. 827 ЦКУ). І вимоги в частині ремонту і поліпшення об’єкта позики ідентичні орендним*.

* Детальніше про подібність і відмінності договору оренди і договору позики див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 13.

Користувач несе звичайні витрати на підтримку належного стану речі, переданої йому в користування ( ч. 1 ст. 833 ЦКУ).

А ось орендовані й узяті в позику речі можуть покращуватися тільки згідно з умовами договору. При цьому орендар, а отже і користувач позиченого об’єкта може отримати навіть компенсацію за їх поліпшення. Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її ушкодження, орендар/користувач має право на їх вилучення.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів визначає П(С)БО 14. У ньому можливість використання його норм для обліку об’єктів за договором позики не прописана, (!) але і не заборонена — у п. 3 П(С)БО договори позики не названі.

Так що, спираючись на правові норми ч. 3 ст. 827 ЦКУ, вважаємо, що

з метою бухгалтерського обліку до операцій позики можуть бути застосовані правила бухгалтерського обліку, передбачені для операцій оренди з П(С)БО 14

Зазначимо, що аналогічно мислять і податківці (див. лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 25.05.2016 р. № 1739/10/08-01-12-03-11). На їх думку, користувач об’єктом позики в бухобліку повинен керуватися п. 8 П(С)БО 14, а також пп. 20 і 21 п. 4 Методрекомендацій № 561. Що це означає?

По-перше, позичений автомобіль слід враховувати на забалансі за вартістю, вказаною в договорі позики. Не буде помилкою враховувати автомобіль, отриманий у позику, на рахунку 01, відкривши до нього окремий субрахунок 011 «Необоротні активи в позиці». Повернення «позиченого» автомобіля відображати шляхом списання із забалансового субрахунку.

По-друге, витрати на поліпшення об’єкта позики слід враховувати як окремий об’єкт і амортизувати на рахунку 117 «Інші необоротні активи». Платники, що прийняли рішення коригувати фінрезультат на різниці, у податковому обліку об’єкт поліпшення враховують у групі 9, амортизуючи його не менше 12 років.

По-третє, витрати, здійснювані для підтримки об’єкта в робочому стані (проведення технічного обслуговування і ремонту), включаються до складу витрат згідно з П(С)БО 16. Витрати, які підприємство несе в процесі експлуатації транспортного засобу, отриманого за договором позики, осядуть на тих же рахунках обліку, що і при оренді.

Детальніше про тонкощі обліку ремонту орендованого майна, а також операції повернення відремонтованих об’єктів див. на с. 23 цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі