Теми статей
Обрати теми

Ліміт реєстрації ≠ гроші на ПДВ-рахунку

Адамович Наталія, податковий експерт
Незважаючи на те що електронне адміністрування ПДВ працює не один рік, проте платники продовжують плутати СЕА-показники: ліміт реєстрації і залишок грошових коштів на електронному рахунку. Давайте ще раз розберемося з призначенням кожного.

Уявімо таку ситуацію. У підприємства залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку 50 тис. грн. Проте зареєструвати складені податкові накладні (ПН) і розрахунки коригування (РК) не виходить. У чому причина? Як пояснити це директору?

А фокус, судячи з усього, у тому, що немає / не вистачає ліміту реєстрації, щоб реєструвати вихідні ПН і РК в ЄРПН.

Згідно з п. 2001.1 ПКУ система електронного адміністрування (СЕА) ПДВ забезпечує автоматичний облік у розрізі кожного платника податку:

1) суми поповнення та залишку коштів на рахунку в СЕА ПДВ, тобто, інакше кажучи, «живих» грошей, що значаться на ПДВ-рахунку підприємства;

2) суми податку, на яку платники мають право зареєструвати ПН і РК в ЄРПН, тобто розрахункового показника ліміту реєстрації.

Важливо!

Залишок грошових коштів на електронному рахунок і ліміт реєстрації — це абсолютно різні показники

І наявність, скажімо, грошових коштів на електронному ПДВ-рахунку абсолютно не означає, що платник зможе зареєструвати ПН і РК в ЄРПН. Для цього потрібно мати ліміт реєстрації.

Причин того, що грошей на ПДВ-рахунку хоч лопатою греби, а ліміту реєстрації недостатньо, може бути декілька:

— не було «вхідних» ПН від постачальників, зареєстрованих в ЄРПН;

— на ПДВ-рахунок помилково (або свідомо) було перекинуто більше грошей, ніж потрібно для реєстрації ПН/РК, сплати податку за декларацією;

— повернули переплату ПДВ з бюджету на електронний ПДВ-рахунок;

— ліміт зменшено при заяві ПДВ до бюджетного відшкодування;

— подали заяву (додаток Д4 до ПДВ-декларації) про перерахування «зайвих» грошей з ПДВ-рахунку на поточний рахунок, але строк їх повернення ще не настав тощо.

Залишок коштів на ПДВ-рахунку

Нагадаємо, електронний рахунок в СЕА ПДВ — рахунок, відкритий платнику податків у Казначействі, на який платник перераховує кошти з власного поточного рахунка:

— у сумі, необхідній для збільшення ліміту реєстрації, щоб зареєструвати ПН і РК в ЄРПН;

— у сумі, достатній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з ПДВ.

Щоб дізнатися, скільки грошей у платника на ПДВ-рахунку на цей момент, слід надіслати Запит за формою J/F1302301. У відповідь платник отримає Витяг про реквізити електронного рахунка і інформацію щодо залишку коштів на такому рахунку за формою J/F1402301, де й буде зазначена сума.

Як можна розпорядитися залишком грошових коштів на електронному рахунку?

У випадку, що розглядається, його можна використати тільки на погашення задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ поточного і подальших періодів, тобто на сплату ПДВ до бюджету.

Заявити і повернути надлишок грошових коштів назад на власний поточний рахунок (для вільного використання) не вийде (принаймні, доти, доки не буде напрацьовано ліміт реєстрації). А все тому, що це не дозволить зробити нульовий показник ліміту реєстрації. Адже повернути зайві гроші можна тільки в сумі, що не перевищує ліміт реєстрації.

Тільки-но ви заявите суму до повернення на поточний рахунок (подасте разом з декларацією з ПДВ додаток Д4), то на цю саму суму в той самий час зменшиться ліміт реєстрації через показник ∑ПопРах (п. 2001.6 ПКУ). А перерахувати кошти на поточний рахунок можна тільки в тому випадку, якщо зменшення показника ∑ПопРах не сформує від’ємний показник ліміту реєстрації.

Отже, грошові кошти, що значаться на електронному рахунку, в разі відсутності ліміту реєстрації можна використовувати виключно на сплату грошових зобов’язань з ПДВ, нарахованих у декларації/УР.

Ліміт реєстрації

На відміну від «грошового» показника залишку коштів на ПДВ-рахунку ліміт реєстрації — «віртуальний» показник. Він розраховується автоматично в СЕА за формулою з п. 2001.3 ПКУ:

∑Накл = ∑НаклОтр + ∑Мітн + ∑ПопРах + ∑Овердрафт - ∑НаклВид - ∑Відшкод - ∑Перевищ.

Щоб дізнатися свій ліміт реєстрації (∑Накл), слід надіслати Запит за формою J/F 1301206. У відповідь платник отримає Витяг за формою J/F 1401206. Показник ліміту реєстрації (∑Накл) ви побачите в рядку «Сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Крім того, у Витягу за формою J/F 1401206 ви можете проконтролювати значення всіх показників, що впливають на його формування.

Так-от, ліміт реєстрації (∑Накл) показує, на яку суму ПДВ на певну дату/час (момент формування Витягу) ви можете зареєструвати ПН і РК в ЄРПН.

Увага!

Зареєструвати ПН/РК вийде тільки при достатньому ліміті реєстрації

Показник ліміту реєстрації вам знадобиться ще й при складанні декларації з ПДВ, щоб:

— заповнити «додаткове віконце» рядка 19.1 декларації, яке є при цьому «порогом» для відшкодування ПДВ (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ);

— поглянути, чи є можливість для повернення зайвих грошових коштів з електронного ПДВ-рахунку за допомогою подання додатка Д4 до декларації з ПДВ (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 18, 2017, № 30, с. 31). Як ми зазначили вище, показник фактичного залишку грошей на ПДВ-рахунку — зовсім не підстава для їх повернення.

Як боротися з браком ліміту?

Вимагайте від постачальників невідкладної реєстрації ПН/РК.

Виручити можуть і хитрощі.

Перша — реєструвати ПН на ту суму, наскільки дозволяє ліміт. Для цього спершу можна своєчасно — в граничні терміни, обумовлені в п. 201.10 ПКУ, зареєструвати «помилкову» ПН (на меншу суму), а пізніше — «збільшуючий» РК до неї. При цьому в періоді першої події потрібно відобразити в декларації всю суму ПЗ. Єдиний мінус — як на це відреагує ваш контрагент-покупець. Адже він зможе показати ПК лише після виправлення «помилкової» ПН і реєстрації до неї «збільшуючого» РК.

Та є й інша хитрість — знайти «друга» з великим лімітом реєстрації, який готовий поділитися його частиною з вами через «помилкову» ПН (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 81, с. 40).

висновки

  • Залишок грошей на ПДВ-рахунку і ліміт реєстрації — це абсолютно різні показники.
  • У разі відсутності ліміту реєстрації використовувати гроші з ПДВ-рахунку можна тільки на погашення задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ поточного і подальших періодів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі