06.11.2017

Чим запам’ятався жовтень

Тимчасова митна декларація

Час — то гроші, й іноді, щоб їх заробити, не можна втрачати ані хвилини. Щоб максимально зберегти дорогоцінний час, деякі імпортери при ввезенні товару на митну територію України отримують його з подання митниці у вільний обіг «прискорено». Як? Дуже просто! Задекларувавши товар, що ввозиться, за тимчасовою митною декларацією (ТМД) і під зобов’язання остаточного декларування. Який порядок митного оформлення такого «прискорення», розповідає перша з трьох статей, об’єднаних однією темою — ТМД.

Хочете знати, наскільки ця сама ТМД придатна для обліку імпортного товару? Які коригування чекають імпортера в обліку після оформлення додаткової митної декларації? Тоді читайте номер далі. У двох наступних статтях того ж автора, присвячених ТМД, надані відповіді на ці та інші запитання.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 79, с. 7, 9 і 14

Гарантійні зобов’язання

Після продажу товарів продавець (виробник) втрачає право власності на них. Проте це зовсім не означає, що з цієї миті він залишається без роботи. Вся річ у тому, що за законодавством продавець (виробник) несе відповідальність за якість і технічну справність проданого товару.

У свою чергу, покупець, якому дістався товар з дефектами, має право вимагати його заміни або ремонту. Але і це ще далеко не усі права споживачів і обов’язки продавців (виробників) щодо якості товару, які встановлені чинним законодавством. Решта інформації — у тематичному номері.

А ще в ньому ви знайдете, як гарантійні повернення і заміни виглядають через призму РРО, які податкові наслідки гарантійної заміни товару постачальником-нерезидентом, який податковий клопіт особі-покупцеві може завдати повернення неякісного товару і багато чого іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 80

Звіт про пільги

Для пільговиків закінчення кварталу, окрім усього іншого, це ще й привід відзвітувати про застосування податкових пільг. Як? Легко і просто! Адже усі ключові «пільгово-звітні» моменти висвітлені аж у двох статтях.

З першої ви дізнаєтеся, хто повинен подати Звіт про пільги, в які терміни, як його заповнити, як виправити помилки у Звіті та яка відповідальність передбачена за його неподання.

У другій статті описано порядок заповнення Звіту на прикладі окремих «пільгових» ситуацій, а саме на прикладі пільг з ПДВ.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 81, с. 6 і 9

Соцпакет

Досить часто в оголошеннях про прийняття на роботу роботодавці обіцяють майбутнім працівникам не тільки відмінні умови праці і високу зарплату, але ще і соціальний пакет. Така обіцянка робить привабливішою для претендента практично будь-яку вакансію. Але що у ній криється? Які саме пільги в собі приховує?

Інтригу підігріває і те, що, як правило, роботодавці, декларуючи наявність соціального пакету (а то і взагалі «повного соцпакету»), не розкривають його змісту. У результаті нерідко виявляється, що під соціальним пакетом розумілося лише те, що роботодавець вас офіційно працевлаштує і дотримуватиметься соціальних гарантій і пільг, встановлених для працівників чинним законодавством. Але це і так він зобов’язаний робити!

Перефразовуючи відому фразу популярного колись спортивного коментатора, можна твердо сказати: «Такий соцпакет нам не потрібний»! ☺ А який потрібний? Прочитайте цей тематичний номер — і ви отримаєте повне уявлення, що ж таке соцпакет насправді.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 82

Облік інвестиційної нерухомості: «по справедливості» чи як?

Під інвестиційною нерухомістю (ІН) розуміють утримувані для отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі і споруди, розташовані на землі.

Виходить, якщо ви передаєте в операційну оренду будівлю, її частину або земельну ділянку (її частину), то вони стають ІН. Тому відразу виникає маса важливих запитань. І головне з них: чи можна не враховувати такі об’єкти за справедливою вартістю (тобто не займатися їх постійною «переоцінкою»)? Від відповіді на нього залежить і відповідь на наступне запитання: які податковоприбуткові особливості обліку ІН?

І ця, й інша відповідь є в нашій статті. Не полінуйтеся — знайдіть!

Т. Царевська, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 83, с. 5

«Трудові» документи

Кадри — це сила і потужність кожного підприємства. Адже саме старанна робота цих «бджілок» наповнює «казну» роботодавця благодатним «медком».

Водночас наявність найнятих робітників породжує численний паперовий клопіт. Адже прийняття на роботу і звільнення кожного співробітника повинно супроводжуватися певним документальним оформленням. Ну і сама трудова діяльність працівників, звичайно, не обходиться без документування. А ще треба скласти документи, що регулюють трудовий процес: колдоговір, правила внутрішнього трудового розпорядку, штатний розпис, посадові і робочі інструкції, і за необхідності періодично оновлювати їх.

Якраз про складання основних «трудових» документів йдеться у цьому спецвипуску. Прочитайте його самі — і віддайте у свій відділ кадрів.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 84

Оскарження рішень податкових органів

Оскарження незаконних рішень контролюючих органів було і залишається темою № 1. Адже не помиляється той, хто нічого не робить. І податківці не виняток. А відбувати за їх помилки (вільні або мимовільні) доводиться нам, платникам податків. На щастя, законодавство має в розпорядженні різні механізми, які дозволяють відстояти свої права. І, окрім дорогого судового розгляду, передбачає «бюджетний» варіант — оскарження рішень (у тому числі і податкових повідомлень-рішень) в адміністративному порядку.

Наскільки результативним є той чи інший спосіб вирішення проблеми? Куди, коли і як подається скарга/позовна заява? Що вони повинні в собі містити?

Усе це — предмет обговорення тематичного номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 86

Міняємо шини та акумулятори

Ще одне літо позаду, і осінь 2017 року вже перевалила через свій екватор. Тільки-тільки автомобілісти відмітили своє професійне свято, як знову їм потрібно братися за справи.

Саме підійшов час готувати своїх залізних коней до зими. В першу чергу міняти «літню» гуму на автомобілях на «зимову». А може, заразом доведеться замінити ще й акумулятор, якщо той відпрацював свій термін…

Як обліковувати такі операції, розглядається в пропонованій статті.

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 87, с. 3