Теми статей
Обрати теми

Проблеми округлень у ПН: у ціні можна менше копійки!

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 30.10.2017 р. № 2442/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа


Зареєстрована в ЄРПН податкова накладна (ПН), в якій вказана ціна постачання одиниці товару/послуги з кількістю знаків після коми більше ніж два, є підставою для формування податкового кредиту за умови відповідності іншим вимогам, визначеним у ПКУ

Ну, нарешті фіскали дали адекватне роз’яснення! Вже стільки промучили вони платників проблемою ціни і округлень у ПН… Ми присвятили цьому цілу низку публікацій: див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 9; 2016, № 49, с. 33; 2017, № 31, с. 35. Отже, нагадаємо: Порядок заповнення ПН* встановлює, що усі її графи, які містять вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками. Крім того, в п.п. 5 п. 16 цього Порядку чітко вказано, що в графі 7 ПН («Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість») вказується сума в гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством. Це давало привід фіскалам створювати проблеми платникам, які відображали ПК згідно з ПН/РК, в яких ціна містила більше двох знаків після коми (окрім тих випадків, коли такі ціни були передбачені чинним законодавством).

* Затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Крім того, на цю проблему наклалася проблема з округленнями в ПН/РК. Річ у тім, що програмне забезпечення (ПЗ) СЕА фіскали налаштували так, що якщо при перевірці показників ПН/РК перемножування ціни постачання товарів/послуг без ПДВ (графа 7 ПН) і кількості (графа 6 ПН) призводить до погрішності у базі оподаткування — обсязі постачання без ПДВ (графа 10 ПН) на 1 гривню і більше, то ПЗ відмовляє в реєстрації таких ПН/РК (див. «Податки та бухгалтерський облік», № 51, с. 6).

Оскільки вказувати більше двох знаків після коми в ціні (навіть якщо така ціна встановлена в договорі) фіскали забороняли, як вихід ДФСУ в листах від 05.05.2016 р. № 10101/6/99-99-15-03-02-15 і від 10.08.2016 р. № 17270/6/99-99-15-03-02-15, а також у БЗ 101.17 вказала, що нормативи не обмежують кількість знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники графи 6 ПН. Ось і виходили «з-під пера» платників ПН, в яких фігурували «півтора землекопа», «1,0003 тепловоза» і тому подібна нісенітниця. Окрім цього, нелюбителі викривляти ПН/РК дробовою кількістю викручувалися хто як міг.

Проте лист, що коментується, фактично вказує, що платники вже можуть особливо не хвилюватися з цього приводу. Причому, виходячи з того, що фіскали висновки цього листа фактично базують на нормі абзацу третього п. 201.10 ПКУ, яка запрацювала з 1 липня, із згаданої дати вже однозначно не має ніякого значення, яка кількість знаків після коми вказана в графі 7 ПН/РК. Крім того, не має ніякого значення, на наш погляд, і той факт, що це роз’яснення є індивідуальною, а не узагальнюючою податковою консультацією.

Зазначимо також, що ПЗ фіскалів налагоджене таким чином, що кількість знаків після коми в «ціновій» графі 7 ПН/РК двома не обмежується. Тобто ПН/РК, що містять в цій графі більше двох знаків після коми, в ЄРПН спокійно реєструються.

Отже, виходячи з цієї думки фіскалів, з 1 липня платники можуть не лише формувати ціни з десятими, сотими копійки і т. д., але і вказувати такі ціни в ПН/РК.

При цьому ПЗ СЕА повинне їх безперешкодно допускати до реєстрації в ЄРПН — якщо тільки перемножування кількості (гр. 6) на ціну (гр. 7) не дасть відхилення в обсязі постачання без ПДВ (гр. 10) більше ніж на 1 грн. Ну а якщо дасть, можна підганяти і ціною… А покупці можуть спокійно відображати ПК за такими ПН/РК. Водночас для перестрахування таку «періодно-копійчану» ціну краще закріпити в рахунку або договорі. Адже «ціна постачання без урахування податку» все ж таки один з обов’язкових реквізитів ПН (п. 201.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі