Теми статей
Обрати теми

Юрособа на ЄП третьої групи бажає «продати дебіторку»

Голенко Олександр, шеф-редактор
Чи може юрособа на третій групі ЄП (ставка 5 %) продати дебіторську заборгованість у сумі 500 грн. за 150 грн., і якщо так — з якої суми при цьому потрібно буде юрособі сплатити ЄП?

Ви не повідомляєте про передісторію виникнення означеної дебіторки — поставили ви контрагентові товари (роботи, послуги) і чекаєте від нього грошей, або ж здійснили передоплату і чекаєте постачання, — тому торкнемося обох ситуацій.

Відразу ж уточнимо термінологію.

Оскільки ви — кредитор, причому йдеться про відступлення (у цьому випадку — за компенсацію) третій особі вашого права вимоги виконання зобов’язання за договором від відповідного дебітора (а правильніше сказати — боржника), подібна угода класифікується законом як відступлення права вимоги (ст. 512 — 519 ЦКУ; п.п. 14.1.225 ПКУ).

Усі важливі подробиці таких правочинів ви можете знайти в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 92, с. 4.

Будемо максимально відверті: якщо ви не маєте наміру нарватися на неприємності з боку фіскалів, відразу ж зверніть увагу на 108.01.02 БЗ, у якій вони, по суті, прямо

забороняють юрособам на ЄП третьої групи укладати договори відступлення прав вимоги боргу

за правочином купівлі-продажу товарів (робіт, послуг), відносячи подібні дії до «механізму розрахунку не в грошовій формі». Ця ж категорична позиція викладена в листі ДФСУ від 27.11.2015 р. № 25434/6/99-99-15-03-01-15.

А як відомо, «негрошовий розрахунок» вважається порушенням умов перебування на ЄП (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 24, с. 61) і тягне за собою такі обов’язки порушника:

(1) з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому подібний розрахунок мав місце, перейти на загальну систему оподаткування (яка передбачає сплату, зокрема, податку на прибуток) — згідно з п.п. 4 п. 298.2.3 ПКУ;

(2) з доходу, отриманого від розрахунку «в негрошовій формі», сплатити ЄП за подвійною ставкою (для вас — це було б 10 %) — на підставі п.п. 2 п. 293.5 ПКУ.

Неважко спрогнозувати, що оскільки дебіторка у вас «закриється» на 500 грн., саме цю суму податківці спробують назвати «сумою доходу від розрахунків у негрошовій формі».

І вам залишиться сподіватися хіба що на судове оскарження.

До речі, про наше негативне ставлення до обговорюваної консультації ви знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 40.

Як бачите, податківці перекривають юрособі на ЄП третьої групи саму можливість укладення договорів відступлення права вимоги боргу, не особливо вдаючись у передісторію виникнення дебіторської заборгованості та чия вона — тобто чи є вона боргом покупця перед постачальником, чи навпаки. Виходить так, що за ключовий податківці виставляють сам факт «закриття» дебіторської заборгованості, тоді як якщо остання утворилася в результаті «неотоварювання» постачальником вашої передоплати за постачання

говорити про «негрошовість» із вашого боку немає підстав

І якщо ваша ситуація саме така, можливо, має сенс удатися до отримання індивідуальної податкової консультації.

Справедливості ради зазначимо, що в листі Міндоходів від 24.02.2014 р. № 4167/5/99-99-17-02-02-10 і листі ГУ ДФС у м. Києві від 05.08.2016 р. № 17714/10/26-15-12-04-18 податківці прямо (і справедливо) визнають, що законодавством не передбачені обмеження на укладення платником єдиного податку договорів відступлення права вимоги — головне, щоб усі відповідні розрахунки він здійснював саме в грошовій формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі