27.12.2018

Чим запам’ятався грудень

Нові ПН/РК очима фіскалів

Ви вже знаєте, що з 1 грудня 2018 року набрали чинності нові форми ПН і РК. На жаль, порядок заповнення цих документів викликає неоднозначні тлумачення. Наприклад, не зовсім зрозуміло, як потрібно нумерувати графу 2.2 РК «№ групи коригування», як заповнювати гр. 14 РК і код зведеності до старих ПН, у яких такої інформації не було, як складати РК на анулювання помилкових ПН.

Благо податківці не стали довго тягнути з роз’ясненням цих та інших питань. Детально вони були розглянуті в листі ДФСУ від 27.11.2018 р. № 36942/7/99-99-15-03-02-17. Ми ж постаралися проаналізувати ці роз’яснення, висловити свою точку зору, особливо з тих питань, де ми не згодні з податківцями.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 97, с. 3

Сільгоспоблік

Для сільгосптоваровиробників кінець кожного рокуспекотна пора. Їм потрібно закрити виробничі рахунки в чітко визначеній послідовності, порахувати собівартість виробленої продукції, провести вірно в обліку та оподаткувати виплати фізособам-орендодавцям за земельні частки-паї, а також здійснити інші невідкладні справи.

Крім того, фермерським господарствам, які були створені до 01.01.2016 р., щоб отримати бюджетну субсидію на 1 га сільгоспугідь, потрібно до кінця 2018 року подати відповідний пакет документів.

Про все це та багато іншого читайте в тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 98

Даруйте й обдаровані будете

У зв’язку з новорічними святами багато наших читачів планують обдарувати святковими подарунками улюблених клієнтів, контрагентів, партнерів або ще якихось шанованих осіб. У цій публікації ми детально викладаємо деталі документального оформлення таких «дарувальних» операцій. А також — аналізуємо їх оподаткування як із боку дарувальника, так і з боку одержувачів подарунків (у тому числі в частині ПДФО і ВЗ), розглядаємо деталі відображення таких операцій у бухгалтерському обліку дарувальника.

Крім того, ми даємо низку практичних порад і попереджень, як менш морочливо і податково-вигідніше провести таке дарування, як не потрапити під «алкогольно-тютюнові» санкції тощо.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 99, с. 12

Підсумований облік робочого часу

Останнім часом інспектори праці при проведенні інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) звертають особливу увагу на ведення підприємствами обліку робочого часу. Причина цього цілком зрозуміла: помилки/неточності в обліку, зазвичай, призводять до помилок у сумах зарплатних виплат. І якщо такі виплати належать до мінімальних гарантій в оплаті праці, а їх сума через неточності в обліку виявилася заниженою, або вони взагалі не були нараховані — чекай біди (читай: штрафів).

Величезну кількість запитань у читачів викликає особливий вид обліку робочого часу, а саме підсумований облік. Саме тому йому ми вирішили присвятити окремий тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 100

Ліки і медвироби з РРО

З наступного року розширюється коло ФОП — платників єдиного податку, які зобов’язані застосовувати РРО, незалежно від обсягу своїх доходів. Тепер їх ряди повинні поповнити також платники ЄП (незалежно від групи), які здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Про цей «новорічний» фіскальний подарунок ми (у подробицях) попереджаємо наших читачів у цьому матеріалі і нагадуємо про те, що їм необхідно зробити для того, щоб продовжувати нормально працювати з 1 січня.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 22

Перерахунок ПДФО: як його провести у 2018 році

Щороку в грудні у нас із вами є традиція — проводити перерахунок ПДФО. Традиція відмінна. Вона надає можливості бухгалтерові перевірити в році, що минає, правильність нарахування цього податку, а заразом дізнатися, чи правильно застосовувалася податкова соціальна пільга.

Але не лише наприкінці року бухгалтер зобов’язаний провести перерахунок. Така необхідність у нього може виникнути (1) при проведенні розрахунку за останній місяць застосування ПСП, якщо працівник вирішив змінити місце застосування ПСП або втратив право на ПСП, а також (2) при проведенні остаточного розрахунку при звільненні працівника. Тож, незважаючи на те, що в назві цієї статті фігурує 2018 рік, вона вам стане у пригоді й у 2019 році.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 4

Організація бухобліку

Нещодавні зміни у низці основоположної бухгалтерської нормативки ще більше підігріли інтерес до бухоблікової теми. Тому вивченню теорії бухобліку і розгляду організаційних питань, пов’язаних з його веденням, ми присвятили окремий спецвипуск. У ньому ми зорієнтуємо вас у доволі великій нормативній базі, якою бухгалтер зобов’язаний керуватися у своїй роботі, поговоримо про існуючі на сьогодні основні принципи бухобліку і критерії суттєвості інформації, а також згадаємо, як підприємства формують облікову політику. Не обійдемо увагою й організацію бухгалтерського обліку на підприємстві. Крім того, тут ви дізнаєтеся про документальне оформлення господарських операцій і зможете ознайомитися зі зразками внутрішніх документів підприємства, що регулюють діяльність бухгалтера: наказів про облікову політику та про організацію бухгалтерського обліку, посадових інструкцій, положення про бухгалтерію тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102

Градація підприємств за версією Мінфіну

Критерії розмежування підприємств залежно від їх розміру (на мікро-, малі, середні й великі) встановлює ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік. Щоб визначити, до якої групи належить підприємство у 2018 році, тестують показники фінзвітності за 2017 рік. При цьому потрібно відповідати як мінімум двом «розмежувальним» ознакам з трьох, наведених у Законі про бухоблік. Критерії в євро перераховують за середньорічним курсом НБУ. За 2017 рік він становить 30,0042 грн./євро. Цінність Інформаційного повідомлення в тому, що бухрегулятор навів приклади визначення своєї групи.

З мікро- і великими підприємствами там усе доволі просто — підприємство відповідає двом ознакам певної групи, там його «порт приписки». Власне такий підхід поширюється на малі і середні теж.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102, с. 2