Теми статей
Обрати теми

«Σперевищ»: як відновити «статус-кво»

Павленко Олексій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17

висновок документа

Обласні податківці повинні самі аналізувати причини перерахунку ΣПеревищ. При встановленні технічних помилок — звертатися в ДФСУ із запитом щодо виправлення помилок

Про проблеми з незаконним зменшенням регліміту і появою «override», або «другого ліміту» ви і самі добре знаєте (наші думки з цього приводу див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3, 2018, № 7, с. 6). Схоже, головні фіскали ці проблеми скинули на нижчі податкові органи.

Лист, що коментується, має 2 додатки. У додатку 1 наведена форма Запиту на виправлення помилок щодо розрахунку показника ΣПеревищ (далі — Запит). Цю форму податківці на місцях повинні самі складати і надсилати до ДФСУ з метою виправлення виявлених помилок при розрахунку цього показника за конкретними операціями/платниками.

У додатку 2 мова йде про алгоритм розрахунку Σперевищ. Та наведені три причини його виникнення:

1) нереєстрація ПН/РК в ЄРПН;

2) порушення ст. 187, п. 192.1 НКУ при визначенні ПЗ за ПДВ;

3) помилки платників при включенні до декларацій «зменшуючих» РК, зареєстрованих в ЄРПН із запізненням (ПЗ зменшили в періоді складання, а не реєстрації РК, і навпаки*).

* Щодо «навпаки», мабуть, мова — про ситуації, коли РК зареєстровано вчасно, але відображено за декларацією пізнішого періоду.

З них причин найбільш цікава третя.

Врахуйте, що з 1 січня 2018 року змінився граничний термін реєстрації в ЄРПН «зменшуючих» РК (детально про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 9, с. 6). Якщо «зменшуючий» РК реєструвався за строками, що діяли до 2018 року, і був зареєстрований в наступному місяці, але у рамках граничного строку (по 15 число включно), то він не міг вважатися зареєстрованим із запізненням. Тобто при відображенні постачальником такого РК в декларації попереднього місяця, якщо ПЗ СЕА було налагоджено правильно, на показник ΣПеревищ це не повинно було впливати.

Відносно ж тих «мінусових» РК, які реєструються цього року вже за новим терміном (15 днів з дати отримання) досі нічого не ясно. Наприклад, за декларацією якого періоду, щоб не виникла ΣПеревищ, постачальникові слід відображати «зменшуючий» РК, складений в січні, але зареєстрований у березні без порушення (!) граничного терміну його реєстрації (у рамках 15 днів з дати отримання РК)?.. Тут багато залежить від того, як переналаштують ПЗ СЕА у зв’язку зі зміною терміну реєстрації «зменшуючих» РК. Зараз радимо орієнтуватись на «старе».

Але повернемося до листа, що коментується. Інтерес до третьої причини викликаний тим, що ДФСУ пропонує такі випадки виявляти і коригувати. Так от, не виключаємо, що місцеві податківці включатимуть в Запити тільки такі випадки. Хоча викривлення ΣПеревищ виникає і в інших ситуаціях (у тому числі і зі «збільшуючими» РК).

Тут важливо, щоб мала місце не помилка платника, а саме технічна помилка ПЗ СЕА. Звичайні помилки (відображення РК не в тому періоді, якого вимагає ПКУ) потрібно виправляти через УР. А ось коли ви відобразили усе правильно, але ваш регліміт через ΣПеревищ «постраждав» двічі (що у Витягу відобразилося як «override»/«другий ліміт»), то це мала місце саме технічна помилка СЕА.

До речі, який має бути механізм взаємодії платників зі своїми фіскалами з приводу відновлення справедливості з показником ΣПеревищ, у листі абсолютно нічого не сказано!

Тому тим, хто незаконно постраждав від ПЗ, для переконання «місцевих чинуш» будь-які засоби (письмові/усні) підійдуть. Головне — щоб ваші розрахунки того, коли і скільки у вас «новий» алгоритм розрахунку ΣПеревищ вкрав із регліміту, були зрозумілими, детальними і переконливими.

Та й зовсім не ясно, чи гарантує включення суми регліміту в згаданий Запит виправлення помилки в системі. У будь-якому випадку в резерві завжди є судовий варіант оскарження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі