Теми статей
Обрати теми

Проблеми при реєстрації ПН/РК «автоматом»

Павленко Олексій, податковий експерт
Податківці довго тягнули з «призначеною» ПКУ на 2 січня реєстрацією в ЄРПН частини заблокованих ПН і РК*. Потім аж в другій половині січня почали розблоковувати/реєструвати за якоюсь не зовсім зрозумілою виборкою (яка іноді не відповідала передбаченій ПКУ). Ці маніпуляції на практиці породили низку питань і проблем, деякі з яких на прохання читачів ми сьогодні розглянемо.

* Див. абзац перший п. 571 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Спочатку нагадаємо, що в одних випадках заблоковані ПН/РК фіскали зобов’язані були зареєструвати, а в інших — такого обов’язку у них не було**. Але на практиці вийшло так, що «автоматом» були зареєстровані і ті, і інші. Навмисно це було зроблено чи ні, сказати складно, але у результаті платники отримали додаткові проблеми. А тепер перейдемо до розгляду конкретних питань, з якими на практиці зіткнулися наші читачі.

** Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 5, с. 25.

Розблокували помилкові ПН, що не підпадають під «автомат»

Запитання 1. «Під егідою» «2 січня» у багатьох платників були автоматично розблоковані і зареєстровані (чи ще чекають на реєстрацію) помилкові ПН, за якими часто навіть документи для розблокування податківцям не надавалися. Що робити?

У подібну ситуацію потрапило чимало платників. Помилкові ПН платник міг оформити з ряду причин — у тому числі це могли бути і свідомо виписані ПН-«клони» для боротьби з блокуванням. Втім, причина їх помилковості для ПДВшних цілей не так-то і важлива, на відміну від самого факту помилковості ПН (подробиці — в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 7, с. 38; 2017, № 92, с. 34, № 95, с. 9).

У таких ситуаціях платник, як правило, втрачає суму регліміту, вказану в помилковій ПН.

Розпочнемо з того, що будь-які (а не тільки помилкові) розблоковані ПН

«автоматом« (тобто відразу) реєструються в ЄРПН тільки у тому випадку, коли у платника для цього вистачає суми регліміту

Якщо суми регліміту на дату розблокування бракувало, то платникові надходила квитанція, яка сповіщала про це. Далі — якщо виконувалися умови, згадані в п. 2001.9 ПКУ, і ті, що додали фіскали в ПЗ СЕА*** — розблокована ПН реєструвалася, але відбувалося це вже наступного дня (чи днів) через відставання в роботі ПЗ СЕА.

*** Тобто вистачало суми показника перевищ, що виникла саме в періоді виписки ПН, і були «необхідні» показники в додатку 5 до декларації того ж періоду (детальніше див. у листі ДФСУ від 19.09.2017 р. № 1365/99-99-15-03-01-18).

Проте якщо на той момент сума регліміту була від’ємною, то реєстрація в ЄРПН згідно з п. 2001.9 ПКУ навіть при дотриманні усіх умов не відбувалася. ☹

До речі, багато платників, «спонукані» згаданою квитанцією, поспішали перерахувати гроші на СЕА-рахунок, щоб збільшити регліміт до потрібної суми. У ряді випадків (через відставання ПЗ СЕА із застосуванням п. 2001.9 ПКУ) такі дії призводили до зайвих відволікань обігових коштів платників, що зависають «без діла» на СЕА-рахунку. Втім, можливо, фіскали на це і розраховували…

Що ж до тих розблокованих помилкових ПН, ПДВ з яких платником в декларацію не включався, то на ∑перевищ вони, відповідно, не вплинули. Отже, під п. 2001.9 ПКУ їх реєстрація не підпадає. І виходить, що такі непотрібні ПН після розблокування могли зареєструватися тільки з витратою суми регліміту (як правило*, для цього доводиться перераховувати кошти на СЕА-рахунок)!

* Винятки можуть бути також у тих випадках, коли ∑перевищ в місяці виписки помилкової ПН була сформована за рахунок інших ПН, не зареєстрованих своєчасно в тому ж місяці…

Адже механізму відкликання таких ПН або «заганяння» їх назад у блокування не існує

При цьому після реєстрації помилкової ПН платникові, як вже ми вказували,

бажано оформити і зареєструвати до неї «мінусовий» РК

В першу чергу, це треба для того, щоб у такий спосіб «анулювати» помилкову ПН і «створити» ще один аргумент для відповіді на запитання фіскалів, чому, мовляв, не включили ПН в декларацію? Окрім того, що так переконливіше для невідображення ПН у декларації, так ще, можливо, і регліміт відновиться (хоча через незрозумілу роботу ПЗ СЕА впевнено це стверджувати не беремося).

У будь-якому випадку, бажано «мінусовий» РК оформити саме тим місяцем, в якому розблоковану помилкову ПН зареєстрували в ЄРПН.

Якщо це сталося в січні, то РК бажано оформити теж січнем (!) і зареєструвати в ЄРПН своєчасно (помітимо, що ПЗ фіскалів досі зорієнтовано на старі терміни реєстрації «мінусових» РК — до кінця поточного місяця або протягом 15 днів наступного)…☹

Не вистачило регліміту

Запитання 2. ПН/РК розблокували, але для реєстрації бракує суми регліміту, і проблему можна вирішити тільки шляхом поповнення СЕА-рахунку. ПН/РК певний час зависають, поки не утвориться необхідна сума регліміту. Чи застосовуватимуться у такому разі штрафи за несвоєчасну реєстрацію розблокованих ПН/РК?

Чому буває так, що розблоковані ПН/РК відразу не реєструються, ми вже пояснили вище.

А тут відмітимо, що відносно штрафів ситуація не однозначна, але і не занадто сумна.

Детально про питання (не)штрафування у випадках реєстрації розблокованих ПН/РК пізніше, ніж в день їх розблокування, ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 16. Є там і ряд аргументів на користь незастосування до платників в таких ситуаціях штрафів за ст. 1201 ПКУ. Перш ніж нагадати основні з них, треба сказати пару слів про зміну нормативної бази, яка відбулася з того часу і може вплинути і на це питання.

Так от, з 1 січня 2018 року було внесено ряд важливих змін до ПКУ, якими, зокрема, «згорнули» в один усі підпункти п. 201.16 ПКУ. Раніше в цьому пункті (а саме — в його п.п. 201.16.4) говорилося, що ПН/РК, реєстрація якої в ЄРПН була зупинена, реєструється в день настання однієї з наступних подій:

а) прийнято рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;

б) набрало законної сили рішення суду про реєстрацію відповідної ПН/РК.

Зараз цієї норми в ПКУ вже немає, проте в «перехідному» п. 571 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ зазначено, що ПН/РК, реєстрація яких була зупинена, але за якими платник після 1 грудня 2017 року подав пояснення і копії документів, реєструються в ЄРПН в порядку, який діяв до 01.01.2018 р.

Тобто відносно реєстрації таких розблокованих ПН повинен усе так само застосовуватися скасований п.п. 201.16.4 ПКУ

Що ж до реєстрації в 2018 році тих розблокованих ПН/РК, за якими документи подавалися до 01.12.2017 р. (чи за якими документи не подавалися взагалі), то щодо них у ПКУ наразі відсутні чіткі норми, якою датою такі ПН/РК повинні реєструватися в ЄРПН…☹

Нагадаємо також: п. 1201.1 ПКУ передбачає, що у разі зупинки реєстрації ПН/РК штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинки реєстрації до ухвалення рішення щодо відновлення реєстрації таких ПН/РК (аналогічне застереження є і в п. 1201.2 ПКУ).

Тепер саме час нагадати вам аргументи на користь нештрафування із згаданої вище статті.

По-перше, ми вважаємо, що згідно з п.п. 201.16.4 ПКУ, незалежно від дати фактичної реєстрації розблокованої ПН (РК), вона завжди повинна вважатися зареєстрованою «в день ухвалення рішення» (чи набуття чинності рішенням суду). Адже факт розблокування свідчить про те, що платник не зі своєї вини не зміг зареєструвати ПН (РК) у момент подання, тоді як на момент блокування потрібна сума регліміту у нього була апріорі (інакше б система відразу відхилила ПН/РК).

А що податківці? На запитання, як обчислюються граничні терміни реєстрації ПН у разі зупинки її реєстрації, головні фіскали відповідають, що розблоковані ПН/РК реєструються датою внесення їх платником в ЄРПН (див. «Вісник. Право знати усе про податки і збори», 2017, № 27, с. 36)!

Тобто «заднім числом»?..

Втім, із контексту цієї відповіді видно, що вона призначена саме для застосування штрафів за ст. 1201 ПКУ.

Як виявилося, так само фіскали налаштували і своє ПЗ:

щоб знайти розблоковану зареєстровану ПН (РК) в ЄРПН, треба шукати її саме за ту дату, коли вона була уперше надіслана до реєстру для реєстрації

Такий підхід не відповідав(дає) буквальному прочитанню п.п. 201.16.4 ПКУ, але він — на руку платникам*. Адже для цілей налаштування свого ПЗ податківці просто «відняли» (згідно з застереженнями в ст. 1201 ПКУ) час, коли ПН (РК) була заблокована, і таким чином вийшли на дату внесення ПН (РК) для реєстрації в ЄРПН (дату першої квитанції). Тобто, вірогідно, згідно з цією консультацією штрафів за п. 1201 ПКУ взагалі бути не повинно.

* Проте для цілей віднесення до ПК сум ПДВ за розблокованими ПН (РК) пріоритет минулого року надавався даті фактичної реєстрації в ЄРПН.

По-друге, оскільки існують різні тлумачення і незрозумілості з граничним терміном реєстрації розблокованої ПН (РК), також абсолютно незрозумілий і механізм обчислення штрафів (визначення кількості днів прострочення), що вже технічно не дозволяє фіскалам застосовувати до таких ПН (РК) штрафні санкції, передбачені ст. 1201 ПКУ.

А тепер повернемося до нашої ситуації — відносно ПН (РК), документи на які подали після 01.12.2017 р., фактично нічого не змінилося, оскільки для них продовжує діяти п.п. 201.16.4 ПКУ і актуальні вищезгадана стаття і її ліберальні висновки.

А ось стосовно усіх інших розблокованих ПН (РК) вважаємо, що, незалежно від дати їх фактичної реєстрації, слід стверджувати: для цілей (не)застосування штрафів вони зареєстровані в ЄРПН «заднім числом» (датою першої квитанції). Тобто,

вважаємо, коли граничний термін реєстрації ПН (РК) до їх блокування порушений не був, штрафи за несвоєчасну реєстрацію взагалі застосовуватися не повинні

Водночас, повністю не виключаємо, що зараз податківці (через зникнення п.п. 201.16.4 із ПКУ з 1 січня цього року) можуть спробувати фіскалити із цього приводу.

Адже ст. 1201 ПКУ, як згадувалося, передбачає незастосування штрафних санкцій на період зупинки — до ухвалення рішення фіскалами (судом), а далі фіскали можуть спробувати (з невідомо якої дати) і лічильник прострочення включити?.. Втім, сподіваємося, що до цього не дійде.

До речі, про те, як платники борються в судах із штрафами за несвоєчасну реєстрацію помилкових ПН, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 9, с. 21.

Запитання 3. У листопаді зареєстрували помилкову ПН, в декларацію її не включили. Помилку виявили в грудні, виписали груднем «мінусовий» РК — його блокують, в декларацію РК не включаємо. У січні розблоковували РК, але його сума потрапила в перевищ. Податківці порадили подати УР за листопад (тобто включити за цим УР ПДВ з помилкової ПН у ПЗ, доплатити його плюс 3 % штрафу), а мінусовий РК включити в декларацію за січень, і ліміт буде в нормі. Сума ПДВ чималенька. Варто так робити чи ні?

Підходити до таких порад треба дуже зважено. Податківці (свідомо або просто «не відаючи») штовхають вас на незаконні дії (відображення в декларації документально не підтверджених обсягів постачання і ПДВ з них), які, до того ж, б’ють «по кишені» вашого підприємства. Втім, багато хто на це «ведеться», бажаючи за «3 %» відновити регліміт. Проте не в усіх випадках це проходить гладко — і далеко не факт, що після таких маніпуляцій з УР у платника відновиться сума регліміту.

Щодо ж цієї ситуації у нас також є певні сумніви.

Адже, як випливає із запитання, бухгалтер оформив РК не листопадом (періодом виписки помилкової ПН), а груднем. Мабуть, боячись штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК...

Тому навіть після подання УР за листопад-2017 і сплати «помилкового» ПЗ із штрафом 3 % (такої добровільної пожертви до бюджету) сума регліміту може як відновитися, так одразу і «накритися мідним тазом». Адже при обробці ПЗ декларації за січень-2018, за якою, зі слів інспектора, платник повинен відобразити «мінусовий» РК, сума регліміту дійсно спочатку збільшиться. Проте через те, що розблокований РК в ЄРПН відобразиться датою його подання (блокування), тобто груднем-2017, можуть статися «дива» при перерахунку формули «ПН-щастя», і регліміт знову зменшиться!

А сума оплати «фейкових» ПЗ за листопад-2017 зависне у платника на СЕА-рахунку точно так, як би він просто кинув туди ці гроші для збільшення регліміту.

Ось і питається, навіщо платникові це треба?..

висновки

  • Розблоковані «автоматом» помилкові ПН, ПДВ з яких платник в декларацію не включав, на ∑перевищ не вплинули. Таким чином, під п. 2001.9 ПКУ їх реєстрація не підпадає. І, щоб їх платникам зареєструвати, необхідно витрачати суми регліміту (як правило, перераховувати додаткові кошти на СЕА-рахунок). Після реєстрації таких помилкових ПН бажано тим же періодом оформити до них «мінусовий» РК і своєчасно зареєструвати його в ЄРПН.
  • Вважаємо, що і після 1 січня, коли граничний термін реєстрації ПН (РК) до їх блокування порушений не був, штрафи за несвоєчасну реєстрацію розблокованих ПН взагалі застосовуватися не повинні. Хоча в цьому питанні ситуація дещо змінилася, і доки повної ясності немає…
  • Підходити до порад фіскалів про подання УР з відображенням в них ПДВ з помилкових ПН/РК з метою відновлення сум регліміту платникам треба дуже зважено. Тим більше, коли йдеться про заблоковані/розблоковані помилкові ПН/РК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі