Теми статей
Обрати теми

Платіж через касу банку: без готівкових обмежень

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії 109.13 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Готівкові обмеження не поширюються на операцію сплати готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом внесення її в касу банку або небанківської фінансової установи для подальшого перерахування на рахунки інших суб’єктів

Правила ведення касових операцій традиційно шановані бухгалтерами, бо, з одного боку — дуже значні штрафні санкції за відповідні порушення, а з іншого — ці санкції «шанують» контролери.

Ви вже знаєте, що з 05.01.2018 р. слід користуватися новим «касовим» Положенням № 148** (замість старого аналогічного, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637). Аналітичні матеріали про його позитивні/негативні сторони можна прочитати в «Податки та бухгалтерський облік» 2018, № 5, с. 2, № 15, с. 8, а також на с. 5 цього номера.

** Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Поки щодо усіх спірних питань, яких виявилось предостатньо в Положенні № 148, НБУ відмовчується, не варто нехтувати консультаціями податківців. Адже в п. 47 Положення № 148 зазначено прямо: перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою здійснюють органи ДФСУ відповідно до їх компетенції. І саме вони застосовують до порушників штрафні санкції.

Якщо говорити про штрафні санкції саме за порушення так званих готівкових обмежень (причому будь-якого з них — тобто у розмірі як 10000 грн., так і 50000 грн.), то сума адмінштрафу на посадовців/ФОП згідно зі ст. 16315 КпАП (від 1700 до 3400 грн. — на перший раз і від 8500 до 17000 грн. — повторно) не допускає зневажливого ставлення (читайте детальніше в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 38, с. 20).

Проте — увага! — на ситуацію, коли готівка вноситься в касу банку (чи небанківської фінустанови — аби в останньої була відповідна ліцензія) стороною, яка платить, причому без відкриття поточного рахунку, для подальшого перерахування цієї суми на банківський рахунок одержувача грошей — обидва готівкові обмеження (тобто це стосується розрахунків між будь-якими суб’єктами!) не поширюються. Зверніть увагу: ці обмеження не поширюються у тому числі і на особу, яка вносить готівку, попри те, що в п. 10 Положення № 148 така форма розрахунку для платника коштів прямо названа готівковою… Так-так, і для платника готівки така ситуація — не порушення!

Тут же зазначимо, що для одержувача цих коштів форма такого розрахунку, як і раніше, вважається безготівковою.

Резюмуємо: висновок консультації, що коментується, щодо нерозповсюдження готівкових обмежень на описану ситуацію — коли готівка сплачується без відкриття поточного рахунку шляхом внесення її у банк або небанківську фінустанову для подальшого перерахування на рахунки інших суб’єктів — прямо випливає з абзацу четвертого п. 6 Положення № 148. І крапка.

На завершення про всяк випадок нагадаємо, що і до 05.01.2018 р. позиція податківців (і відповідно схожа консультація в 109.13 БЗ, наразі переведена в статус нечинних) була такою ж самою. Тільки тоді вона ґрунтувалася на п. 2.3 старого «касового» Положення.

Таким чином, у «сухому залишку» маємо: якщо ви в ролі покупця, не відкриваючи при цьому поточного рахунку, вносите в касу банку або небанківської фінансової установи готівку, щоб ті перерахували ці кошти на банківський рахунок вашого продавця, то можете спокійно робити це у будь-якій сумі, абсолютно не озираючись на відомі готівкові обмеження і не побоюючись відповідних штрафів, встановлених законодавством за порушення вказаних обмежень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі