Теми статей
Обрати теми

Як заповнювати РК: податківці підбили підсумок

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17*

* Текст листа див. на с. 21 цього номера.

висновок документа

У листі податківці зібрали «коригувальні» випадки і узагальнили, як заповнювати розрахунки коригування (РК) у різних ситуаціях, які можуть виникати в госпдіяльності платника

Лист податківців — по суті синтез колишніх індивідуальних консультацій і БЗ із приводу РК. У ньому контролери узагальнили, як заповнювати РК у різних ситуаціях, виділивши три напрями.

1. ПДВ-коригування. РК можна складати тільки на одну якусь причину (на різні причини — різні РК). Причому під однаковою причиною можна відкоригувати відразу декілька рядків ПН. Причину в гр. 2 РК записують без лапок та інших знаків (символів). Якщо в РК декілька рядків, то гр. 2 (причину) заповнюють в усіх (!) його рядках (всюди її повторюють «буква у букву»). Причину «Повернення товару або авансових платежів» можна використати для повного обнулення як усіх, так і окремих рядків ПН.

2. Помилки у старих РК. Якщо в коригуваннях раніше «нахімічили», то складають РК з «особливими» причинами: «Усунення неоднозначностей», «Зменшення кількості…»/«Зменшення обсягу…». При цьому дві останні причини дозволять обнулити «некоректний» рядок ПН (сторнувати завислу кількість при нульовому значенні ціни або сторнувати завислі обсяги при нульовій кількості). Тобто «змінусувати» завислі хвости в ПН (нові «плюсові» рядки в такому РК не додаємо).

А ось у РК на «Усунення неоднозначностей» податківці у листі чомусь допускають тільки два рядки (тобто пару «-»/«+», тим самим маючи на увазі заміну помилкового рядка на правильний). Хоча столичні податківці на слайдах раніше особисто (!) демонстрували і «непарне» число рядків у такому РК (зокрема, «-»/«+», «+» — при частковій знижці). І, до речі, без трирядкового РК не обійтися, якщо помилково часткову знижку провели в гр. 7, 8 замість гр. 9, 10. Та і трирядкові РК раніше безпроблемно реєструвалися. Проте про такий момент у листі, що коментується, податківці чомусь не згадують. ☹

Зате закликають «розмножувати» РК при помилках відразу в декількох рядках ПН і кожен «помилковий» рядок ПН виправляти окремим РК з відповідною причиною.

3. Помилки в шапці ПН. Їх виправляють «порожнім» РК, в якому правильно переписують шапку (наводять правильні дані). А ось табличну частину (у тому числі гр. 2 «Причина коригування») не заповнюють. Щоправда, помилку в даті/ІПН, а також у «зведеній» відмітці «Х» усувають інакше: «зменшуючим» РК з перевиписуванням ПН (листи ДФСУ від 23.03.2018 р. № 1207/6/99-99-12-02-01-15/ІПК, від 05.06.2018 р. № 2461/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

На жаль, в листі чомусь немає ані слова, як виправляти звичайні ПН-помилки: в табличній частині (сумах/номенклатурі) або зайву ПН. Тоді як в індивідуальних консультаціях податківці вже радили для цього використовувати звичайні причини і виправляти:

— «помилкову» зайву ПН (у тому числі, якщо помилка в ІПН — не на того платника) — через «сторнуючий» РК з причиною «Повернення товару або авансових платежів» (БЗ 101.16);

— помилки в номенклатурі/кодах УКТ ЗЕД — через «виправляючий» РК з причиною «Зміна номенклатури» (БЗ 101.16);

— сумові помилки (у підсумковій ПН або у ставці ПДВ) — через РК із звичайними причинами: «Зміна ціни», «Зміна кількості», «Зміна номенклатури» (БЗ 101.15, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 51, с. 2, № 52-53, с. 4). А ось в інших випадках не все так однозначно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 49, с. 24).

Теги РК ПДВ ПН
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі