Теми статей
Обрати теми

Примусова «ліквідація» платника ПДВ: проблема із залишками активів

Павленко Олексій, податковий експерт
Нове підприємство зареєстрували платником ПДВ, але діяльності воно поки не вело. На нього перевели ОЗ та інші активи з іншого підприємства, що доживає свій вік. Тепер фіскали збираються анулювати реєстрацію нового підприємства як платника ПДВ на тій підставі, що протягом 12 місяців не було оподатковуваних операцій. Чи можна якось вирішити проблему з оподаткуванням ПДВ залишків таких активів?

Ситуації, коли фіскали збираються анулювати і коли вже анулювали свідоцтво платника ПДВ, відмінні і припускають з боку платника різні варіанти поведінки. І ми до цього нижче ще повернемося.

А поки відмітимо декілька загальних моментів, що стосуються анулювання свідоцтва за згаданими в запитанні підставами.

По-перше, згідно з п.п. «г» п. 184.1 ПКУ реєстрацію вашого «нового» підприємства як платника ПДВ фіскали мають право анулювати тільки у тому випадку, якщо протягом 12 послідовних податкових місяців ви подавали декларації, що свідчать про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання (ПЗ) або податкового кредиту (ПК). Анулювання буде законним, тільки якщо у вас взагалі повністю були відсутні такі операції (тут не маємо на увазі ті випадки, коли операції фактично були, але в поданих деклараціях їх не відобразили).

Якщо ж протягом цих 12 місяців були задекларовані хоча б операції з придбання (чи то згаданих у запитанні активів, чи то інших товарів/послуг, які були з ПДВ), то анулювання незаконне (подробиці — у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 91, с. 45). І такі дії фіскалів слід попереджувати, а якщо свідоцтво вже анулювали, то оскаржити це в адміністративному або судовому порядку.

По-друге, майте на увазі, що згідно з п. 184.7 ПКУ, який передбачає оподаткування ПДВ за звичайними цінами вартості залишків товарів/послуг/необоротних активів, що були на балансі на дату анулювання. Проте оподатковуватися повинні тільки ті з них, ПДВ за якими був уключений до складу ПК!

Тобто якщо під час перебування платником ПДВ ви за такими активами ПК не відобразили*, то ПЗ за ними нараховувати не треба

* У тому числі і в тих ситуаціях, коли ви робили «запаси» по ПК — тобто мали зареєстровані на вас в ЄРПН «вхідні» ПН, але через декларацію їх не провели, а відклали на потім...

Цей висновок можна підтвердити, наприклад, листом ДФСУ від 30.11.2017 р. № 2771/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Отже, виходитимемо з того, що свідоцтво анулюється законно — і у вас не були задекларовані «вхідні» та/або «вихідні» ПДВшні обороти за минулі 12 послідовних податкових місяців**. Інакше незаконне анулювання необхідно оскаржити і не морочитися з оподаткуванням залишків за п. 184.7 ПКУ, оскільки одна незаконність не повинна спричиняти за собою іншу.

** Але при цьому були залишки активів, ПК за якими був колись ще раніше у деклараціях заявлений.

Якщо все-таки анулювання законне, то, як ми вже сказали, розглядатимемо можливі варіанти поведінки підприємства у двох ситуаціях:

свідоцтво вже анульоване;

свідоцтво ще діє, але за конфіденційною інформацією «звідти» (або з інших джерел) жити йому залишилося недовго.

Свідоцтво анульоване. У цій ситуації якось викрутитися буде непросто. Тут або нараховуйте ПЗ за п. 187.4 ПКУ на залишки активів, за якими був відображений ПК, або — пряма дорога до суду.

Можна спробувати піти таким шляхом: подати декларацію*** (або уточнюючий розрахунок (УР) до декларації — якщо подавалася «нульова») за один або декілька періодів, що входять в «контрольний-порожній» 12-місячний період. Проте такий «хід» вимагатиме наявності у платника оподатковуваних ПДВ купівель або продажів у цьому 12-місячному періоді, а головне — бездоганних документів, що підтверджують дійсність таких операцій. Можливо, у вас є якісь відкладені зареєстровані тоді «вхідні» ПН, які ви — з урахуванням строку для ПК у 1095 днів, а також у зв’язку з відсутністю поточних ПЗ і з небажанням дратувати фіскалів «ПДВшним мінусом» — відкладали «про чорний день»...

*** Нагадаємо, що п. 49.2 ПКУ дозволяє платникові не подавати «нульові» декларації (тобто декларації за ті періоди, за які були відсутні показники, що підлягають декларуванню). Це стосується і декларацій з ПДВ, і якщо у платника у звітному періоді не було операцій постачання та/або «перехідного» від’ємного значення, то декларацію він міг не подавати.

Якщо запасів за ПН у вас немає, то тоді можна «виявити» в 12-місячному періоді якісь «копійчані» постачання, які ви помилково не задекларували, а тепер виявили, вирішили виправитися і подаєте УР (чи декларацію — якщо ви її через нульові обсяги за цей період не подавали). Проте фіскали напевно в його (її) прийнятті відмовлять, мотивуючи це тим, що на дату подання ви вже — не платник ПДВ (із цього приводу у них навіть відповідна консультація у БЗ 101.03 є).

У такому разі бажано отримати від них письмову відмову, а потім спробувати через суд змусити податківців прийняти уточнюючий розрахунок (чи декларацію)

У тому ж позові слід також заявити вимогу про визнання незаконним анулювання реєстрації — оскільки реальні документи, а також декларація одного з періодів, які входять у «контрольний» 12-місячний, підтверджують, що у підприємства були постачання (придбання). А отже, у фіскалів були відсутні підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ згідно з п.п. «г» п. 184.1 ПКУ.

Якщо останнє уявляється вам важко здійснюваним, то можна спробувати заднім числом (до дати анулювання реєстрації) оформити документи на відвантаження більшої частини (чи усіх), що були у залишках, згаданих активів (щодо яких був відображений ПК). Після чого — - вимагати суд змусити фіскалів зареєструвати ПН, які були виписані на таке минуле «постачання» цих ваших активів...

Проблему відразу такі дії не вирішать — адже у такому разі доведеться заявити в останній декларації і сплатити до бюджету ПЗ з ПДВ, нарахованого (з урахуванням «мінбази» за п. 188.1 ПКУ) на таке «постачання». А ось «покупець» поставити собі до ПК ПДВ за такими придбаннями зможе тільки після виконання позитивного рішення суду, яке зобов’яже фіскалів зареєструвати ці «запізнілі» ПН (адже в інший спосіб до ЄРПН вам уже не «пробратися»)*. До речі, у такому разі варто в позовній заяві вимагати реєстрації фіскалами ПН заднім числом — датою їх подання на реєстрацію. Так бажано зробити, щоб коли ви виграєте справу, фіскали не змогли «у помсту» застосувати до вас штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН за ст. 1201 ПКУ.

* Про ситуації з нереєстрацією ПН (РК) після анулювання свідоцтва читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 43, с. 9.

Є варіант — оформити пропажу («форс-мажор-знищення») основної частини (чи усіх) активів і списати їх до дати анулювання реєстрації. Але таке списання вимагає дуже серйозного документального оформлення. До того ж тут фіскали можуть спробувати підвести вас під п. 198.5 ПКУ і вимагати в останній декларації нарахувати компенсаційні ПЗ на такі втрати. Втім, це можливо тільки щодо товарів, а ОЗ, які ліквідовані з не залежних від платника причин, від оподаткування повинен захистити п. 189.9 ПКУ**.

** Про позицію фіскалів щодо ПДВ при ліквідації ОЗ читайте, наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 89, с. 2.

Свідоцтво не анульоване. Якщо свідоцтво ще не анульоване, а пролунала лише загроза від фіскалів, то слід або терміново надати фіскалам УР до якоїсь із «нульових» декларацій «порожнього» 12-місячного періоду (де відобразити або ПК, або ПЗ), або максимально швидко позбавитися залишків тих активів, за якими ви колись відобразили у деклараціях ПК, щоб ви встигли до дати анулювання реєстрації зареєструвати ПН на такі постачання в ЄРПН.

Хоча ПДВ з таких постачань сплатити до бюджету все одно доведеться. Але ж краще, щоб цей податок одночасно і ПК поповнив комусь із дружніх платників, а не просто нагодував бюджет — як це буде у разі застосування п. 184.7 ПКУ. А взагалі-то в цих питаннях треба бути обачніше...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі