Теми статей
Обрати теми

Незабаром оновлять податкову накладну

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 17.09.2018 р. № 763

висновок документа

Оновлять форми податкової накладної (ПН) і розрахунку коригування (РК), а також внесуть зміни до Порядку заповнення ПН*

* Затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Насамперед найбільш хвилююче запитання.

Коли набуває чинності? Наказ № 763 набуває чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування (а зміни до підсумкових ПН — з 1 січня 2020 року). На момент виходу номера наказ офіційно не опублікований (отже, не набув чинності). Тому якщо його опублікують у листопаді, то він запрацює з 1 грудня. Сподіваємося, що на той час під оновлення ПН з РК програмне забезпечення вже налаштують.

Утім, майбутні ПН-зміни не можна вважати надто вже надзвичайними. Швидше, це нововведення, продиктовані часом, до яких бухгалтерам не звикати. Подивимося, що чекає на ПН цього разу.

ПН — у новій редакції. Оскільки зміни торкнуться усіх частин ПН (заголовної, табличної, завершальної), то форму ПН викладуть в новій редакції, що позначиться на шапці, куди додадуть посилання на наказ № 763 (див. гриф «ЗАТВЕРДЖЕНО» у правій верхній частині ПН).

Зведені ПН. Увага: у зведених ПН замість знеособленої «Х»-позначки в шапці доведеться проставляти цифрову код-ознаку зведеності (від 1 до 4), що конкретизує, які це зведені ПН, тобто:

«1» — зведені компенсуючі (п. 198.5);

«2» — зведені розподільчі (п. 199.1);

«3» — зведені мінбазні (п. 188.1);

«4» — зведені ритмічні (п. 201.4 і «касовий» п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Отже, зведені ПН почнуть кодувати — забудьте про позначку «Х».

Податковий номер. У заголовній частині ПН у полях, відведених для продавця і покупця, окрім ІПН платника ПДВ (індивідуального податкового номера), треба буде фіксувати ще й податковий номер платника податків (присвоєний згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588), тобто:

— для підприємств — 8-значний код ЄДРПОУ;

— для фізичних осіб — 10-значний ідентифікаційний код (а якщо його немає у фізичної особи з релігійних переконань, то серію та/або номер паспорта).

Причому «податковий номер покупця» заповнюватиметься: (1) в усіх ПН, складених на покупців — платників ПДВ, і (2) у «специфічних» ПН, складених на покупців — неплатників ПДВ за п. 10 Порядку заповнення ПН (тобто на пільгові постачання: дипмісіям і дипперсонам; за рахунок коштів міжнародної техдопомоги для ЧАЕС; за рахунок грантів для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією — нагадаємо, що в таких ПН при цьому наводять умовний ІПН покупця «200000000000»).

«Опис (номенклатура)». «Номенклатурну» гр. 2 ПН (гр. 3 в РК) поіменують коректніше: «Опис (номенклатура)…». Адже в ній і справді не завжди дослівно пишуть товарну номенклатуру, а іноді наводять і інші дані, наприклад:

— дати/номери «вхідних» ПН (у зведених компенсуючих/розподільчих ПН);

— слідом за номенклатурою пишуть фразу «Перевищення бази оподаткування…» (у мінбазних ПН);

— групують товари/послуги за кодами УКТ ЗЕД/ДКПП (як вимагають контролери за підсумковими ПН).

Нова графа 11 «Сума ПДВ». У розділі Б табличної частини ПН (мабуть, щоб розв’язати проблему нестикувань — «копійчаних» розбіжностей) слідом за «обсягами» з’явиться нова графа 11 — для відображення суми ПДВ (у РК — гр. 14). Увага: в графі 11 дозволено зазначати суму ПДВ точніше — у гривнях з копійками до 6 знаків (!) після коми. А в розділ А вона вже, судячи з усього, переноситиметься з урахуванням округлень копійок до двох знаків. Аналогічного уточнення немає для «цінової» графи 7 ПН, що створювало проблеми в заповненні ПН (детальніше див. лист ДФСУ від 05.07.2018 р. № 2979/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 3).

Помилки заголовної частини ПН. У Порядку заповнення ПН нарешті закріплять (раніше були тільки листи, ІПК, БЗ): помилки в реквізитах заголовної частини ПН, які не заважають ідентифікувати операцію (як правило, це помилки в найменуванні платників, номері філії), виправляють «порожнім» РК з правильно переписаною заголовною частиною. А ось табличну частину розділів А і Б (у тому числі причину коригування) в такому РК не заповнюють.

Втім, серйозні помилки (у даті/ІПН), що не дозволяють ідентифікувати операцію, так виправити не вийде — їх виправляють через РК і перевиписування ПН.

Скасування зайвих «помилкових» ПН. Як обіцяли, нарешті запропонують механізм виправлення («анулювання») зайвих «помилкових» ПН (п. 24). Отже, зайву «помилкову» ПН обнуляють за допомогою «особливого» РК з типом причини «20». Причому тип причини «20» зазначають у верхній лівій частині РК (у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин») без (!) позначки «Х». При цьому в нижній частині цього РК (в окремому інформаційному полі) наводять довідково реквізити правильної зареєстрованої ПН.

Причому якщо ми правильно зрозуміли задумку від Мінфіну, то в загальному випадку для обнулення зайвої «помилкової» ПН (за умови, що РК до неї не складався) такий виправляючий РК з типом причини «20» складають «зменшуючим» (тобто сторнуючим ПН), тому його реєструвати буде покупець.

А ось якщо «помилкову» ПН вже раніше виправляли і реєстрували до неї «зменшуючий» РК (тобто у результаті «помилкова» ПН вже обнулена — виправлена, проте ліміт у продавця при цьому так і не відновився через ΣПеревищ*), то продавець для відновлення ліміту повинен скласти «порожній» виправляючий РК з типом причини «20» і сам його зареєструвати. У такому РК продавець заповнить тільки заголовну і завершальну частини, а ось табличну частину (ані рядки розділу А, ані графи 1 — 15 розділу Б) не заповнює! Тож, схоже, що «порожнім» РК продавець зможе відновити собі ліміт за вже виправленими «помилковими» ПН, і проблема врешті-решт буде вирішена.

* Детальніше про «з’їдання» ліміту при виправленні «помилкових» ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7; № 82, с. 13.

Порядкова нумерація коригувань усередині РК. «Причинну» гр. 2 РК розіб’ють на дві підграфи: 2.1 і 2.2. Навіщо? Щоб вести усередині РК порядкову нумерацію коригувань.

Для цього кожне з коригувань, що проводяться, нумеруватимемо своїм порядковим номером у гр. 2.2 РК. Тобто слід вважати кожне коригування (й увесь блок його рядків, скажімо, «-»/«+», «+») окремою самостійною групою коригування зі своїм порядковим номером (зважаючи на це, за усіма рядками такого коригування «-»/«+», «+» поставимо однаковий порядковий номер у гр. 2.2 РК).

При цьому кожну групу коригувань у РК нумерують за порядком, а кількість груп коригувань у РК не обмежена. Хтозна, може після цього податківці дозволять об’єднувати в одному РК усі коригування, навіть з різними причинами.

Що ж стосується власне причин коригування (яких на сьогодні 7 «дозволених») — для них тепер відведена гр. 2.1 РК. Щоправда, зверніть увагу: в гр. 2.1 тепер треба зазначати не назву (текстівку) причини (тобто словами «Зміна ціни», «Зміна кількості» і т. д.), а умовний код причини. Такі умовні коди причин коригування повинна визначити і оприлюднити на своєму сайті ДФСУ. Тому контролери закодують причини і заразом, можливо, переглянуть (розширять) перелік причин (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 4).

Підсумкові ПН. Їх зміни торкнуться тільки з 2020 року. При цьому встановлять, що заповнювати підсумкові ПН треба за загальними правилами, встановленими Порядком заповнення ПН (тобто, судячи з усього, усі графи). Нагадаємо, що зараз підсумкові ПН податківці радять кодувати: за даними Z-звітів групувати номенклатуру товарів/послуг за групами, що відповідають визначеним «товарним»/«послуговим» кодам УКТ ЗЕД/ДКПП, при цьому гр. 4 — 7 у них не заповнювати (БЗ 101.16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі