Теми статей
Обрати теми

РК з «фантом»-причинами

Солошенко Людмила, податковий експерт
Від податківців останнім часом усе частіше чуємо дивні поради: в розрахунках коригування (РК) до зведених податкових накладних (ПН) зазначати «особливі» нові причини (яких немає в програмному забезпеченні в довідниках причин). Усе питання в тому, як їх дотриматися?

У РК до зведених ПН — нові причини?

Нагадаємо, що після весняних змін впроваджено 7 причин коригування (докладніше про них див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 14, а також лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 55, с. 3 і с. 21).

Цей перелік із 7 причин упровадили і в програмне забезпечення. Тож тепер заповнення «причинної» гр. 2 РК не викликає складнощів — достатньо вибрати потрібну причину коригування з довідника.

Проте пізніше у БЗ та ІПК контролери почали радити в РК до зведених ПН зазначати інші «спеціальні» причини.

Причому податківці підкреслювали: такі «індивідуальні» причини коригування властиві тільки (!) РК, що складаються до таких зведених ПН.

Які причини податківці радять писати в РК до зведених ПН

Вид ПН/

(тип причини в шапці ПН)

Пункт ПКУ

Яку причину зазначати в РК

(за роз’ясненнями податківців)

зведена

компенсуюча ПН

«04»

«08»

«09»

«13»

п. 198.5

«Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ»

БЗ 101.16//«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 52-53, с. 3;

лист ДФСУ від 04.09.2018 р. № 3823/6/99-99-15-03-02-15/ІПК;

лист ДФСУ від 20.07.2018 р. № 3198/6/99-99-15-03-02-15/IПК

зведена

розподільча ПН

«08»

«09»

п. 199.1

«Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 199.1 статті 199 ПКУ»

БЗ 101.15; лист ДФСУ від 14.06.2018 р. № 2612/6/99-99-15-03-02-15/ІПК//«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 59, с. 4

зведена мінбазна

ПН

«15»

п. 201.4

«Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ»

лист ДФСУ від 11.09.2018 р. № 3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Проте вся проблема в тому, що ці нові причини поки «не легалізовані» — їх немає у програмному забезпеченні серед «дозволених» 7 причин. Тому зареєструвати РК до зведених ПН з такими новими причинами не виходить — їх відхиляє ЄРПН.

Хоча мусимо звернути вашу увагу на один момент.

Коригування в тому ж періоді — без РК

Проблеми не виникне, якщо повернення товарів/передоплати, зміна ціни чи інша коригувальна подія відбувається «по гарячих слідах» — у тому самому періоді. Тобто ще до складання зведеної ПН.

Тоді виписувати РК до зведеної ПН не потрібно (тим паче, що зареєструвати його все одно не вдасться — зведеної ПН ще немає в ЄРПН). А в такому разі у зведеній ПН відображають підсумкові «згорнуті» дані, з урахуванням (!) коригувань, що виникли до складання ПН (БЗ 101.16, докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 28). Ну, а оскільки немає РК, то немає й проблеми, яку причину вписувати.

Якщо коригування в наступних періодах

Запитання з’являються тоді, коли коригування необхідно провести в наступних періодах. Тобто потреба відкоригувати зведену ПН виникає вже після того, як її складено та зареєстровано. Тоді РК до неї з причинами коригування «від податківців» не реєструється. Хіба що особливо обережні платники можуть зберегти доказ — відмовну квитанцію (про неможливість реєстрації РК з такою причиною). Який же залишається вихід?

Намагатися зареєструвати РК до зведеної ПН з будь-якою причиною коригування із 7 дозволених

Хоча щодо результативності цього підходу все- таки існують сумніви. Адже зведені ПН заповнюють особливим чином і, зокрема, кількісно-цінові графи 6 та 7 у «компенсуючих» та «розподільчих» ПН не заповнюють (проте в «мінбазних» — заповнюють), а в гр. 10 фіксують загальний обсяг постачання (докладніше про заповнення таких ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 78). Ну, а РК заповнюють за аналогією з ПН. Тому якщо кількісно-цінових граф не було в ПН, то їх не буде і в РК. Звідси й питання: чи вдасться тоді провести коригування зі «стандартними» причинами? Чи не почне програмне забезпечення «лаятися», наприклад, на порожні «кількісні» графи 7, 8 (у причині «Зміна кількості») чи на порожні «цінові» гр. 9, 10 (у причині «Зміна ціни»). Тоді як РК до зведених «мінбазних» ПН (в яких заповнюють ціну/кількість), імовірно, повинні зареєструватися.

Адже схожа картина вже виникала з реєстрацією РК до підсумкових ПН (в яких також кількісно- цінові графи 6, 7 не заповнюють, а в гр. 10 наводять загальний обсяг постачання). У всякому разі, на практиці зареєструвати РК зі «стандартними» причинами виходило, тільки якщо (усупереч порадам контролерів) підсумкову ПН заповнювати повністю. Тобто усі графи, у тому числі кількісно-сумові гр. 6, 7, ну а потім — у такому ж дусі і РК.

Загалом, головне, щоб РК до зведених ПН зі «стандартними» причинами коригування проходили реєстрацію. Інакше відкоригувати зведені ПН взагалі буде неможливо. ☹ Особливо враховуючи, що контролери проти зменшення продавцем ПЗ без реєстрації «зменшуючого» РК.

Хоча можливо, що саме через те, що зведені ПН заповнюють особливим чином (і «загальні» дозволені причини до них не дуже й підходять), «особливі» причини і задумували саме для того, щоб розв’язати питання з коригуваннями таких зведених ПН (як зазначали податківці — «суто для таких зведених ПН»). Інша річ, що налаштовування до них програмного забезпечення — справа не одного дня і, можливо, тому запізнюється і тому такі спецпричини поки що не додали до довідника причин.

Як розвиватиметься ситуація далі — покаже час. Шкода, але на «гарячій лінії» ДФС нічого конкретного з цього приводу не роз’яснюють, і про якісь плани, скажімо, на розширення переліку причин коригування не говорять. Проте, незважаючи на це, платникові варто звернутися до ДФСУ — зателефонувати на сервіс «Пульс», щоб повідомити свій ЄДРПОУ і поскаржитися на ситуацію з реєстрацією РК.

Проект змін щодо ПН. Ну, а ще візьміть на замітку: на сайті ДФСУ оновлено ПРОЕКТ змін до Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (новий проект змін розміщений за посиланням http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2018-rik/72918.html).

Крім усього іншого, у ньому пропонується «причинну» гр. 2 РК дещо змінити — щоб зазначати в ній не назву (текстівку) причини, а код причини. Причому передбачається, що коди причин коригування зобов’язана визначити та оприлюднити на своєму сайті ДФСУ. Такими даними при складанні РК користуватимуться платники. Отож, можливо, податківці переглянуть перелік причин — його розширять і закодують уже не тільки загальні «стандартні», а й особливі «спеціальні» причини. Одне слово, наведуть лад. Тож поживемо — побачимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі