Теми статей
Обрати теми

Інвентаризуємо нематеріальні активи

Амброзяк Наталя, юрист, Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Нестеренко Максим, податковий експерт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Хоча нематеріальні активи і не мають матеріальної форми, проінвентаризувати їх усе одно потрібно. Звісно, така інвентаризація має свої особливості. Про них, а також про правила документування результатів інвентаризації таких активів і йтиметься в цьому розділі.

3.1. «Родзинки» інвентаризації нематеріальних активів

Розпочнемо з основ і згадаємо, що таке нематеріальний актив (далі — НМА). У розумінні П(С)БО 8 таким є немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований (п. 4 згаданого П(С)БО).

Облік НМА ведуть за такими групами:

— права користування природними ресурсами (право користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацією про природне середовище тощо);

— права користування майном (право користування земельною ділянкою відповідно до земельного законодавства, право користування будівлею, право на оренду приміщень тощо);

— права на комерційні позначення (права на торговельні марки (знаки для товарів та послуг), комерційні (фірмові) найменування тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, комерційні таємниці, у тому числі ноу-хау, захист від недобросовісної конкуренції тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— авторське право і суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (бази даних), виконання, фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнають роялті;

— інші нематеріальні активи (право на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

Зауважте: щоб об’єкт можна було визнати НМА, мають бути дотримані такі умови (пп. 4 та 6 П(С)БО 8):

— об’єкт не має матеріальної форми;

— об’єкт може бути ідентифікований;

— від використання об’єкта очікується отримати економічну вигоду;

— вартість об’єкта можна достовірно визначити.

Якщо зазначених критеріїв не дотримано, об’єкт НМА не визнають

Нагадаємо, що не можуть бути визнані НМА (п. 9 П(С)БО 8):

— витрати на дослідження;

— витрати на підготовку та перепідготовку кадрів;

— витрати на рекламу та просування продукції на ринку;

— витрати на створення, реорганізацію та переміщення підприємства або його частини;

— витрати на підвищення ділової репутації підприємства, вартість видань і витрати на створення торгових марок (товарних знаків).

Інформацію про наявність і рух НМА показують на рахунку 12 «Нематеріальні активи». Детальніше про облік НМА див. у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 58.

Ну, а тепер що стосується безпосередньо інвентаризації цих активів.

При її проведенні слід керуватися Положенням № 879 і розд. VII Методрекомендацій № 1327. Розповімо про основні правила проведення інвентаризації НМА, регламентовані цими документами.

Зокрема, при проведенні інвентаризації таких активів (п. 5 розд. І Положення № 879):

— визначають фактичну наявність НМА;

— установлюють лишки або нестачі НМА шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухобліку;

— виявляють застарілі НМА, а також НМА, які частково втратили свої первісні якості та споживчі властивості;

— виявляють НМА, що не використовуються;

— виявляють НМА, що не відповідають критеріям визнання;

— визначають реальну вартість НМА і за необхідності проводять їх переоцінку.

А як же встановити наявність об’єктів НМА й обґрунтованість їх оприбуткування? Інвентаризаційна комісія (робоча інвентаризаційна комісія) здійснює це (п.п. 2.1 розд. ІІІ Положення № 879, абзац другий п. 7.1 Методрекомендацій № 1327):

— за документами, які були підставою для їх оприбуткування;

— за документами, якими оформлені (тобто підтверджуються) майнові права.

Наприклад, щоб ідентифікувати об’єкти НМА, перевіряють наявність і чинність документів, які засвідчують правомірність набуття прав власності, прав використання об’єктів інтелектуальної власності, — патенти, свідоцтва, дипломи, ліцензії, договори тощо.

Якщо в ході інвентаризації виявляють об’єкти, що відповідають ознакам НМА, але не відображені в бухобліку або обліковані на іншому рахунку, їх включають до складу НМА. Якщо ж серед НМА виявляють об’єкти, що не відповідають таким ознакам, їх зі складу НМА виключають.

А ще в процесі інвентаризації комісія оцінює фактичний стан об’єктів, що інвентаризуються, — придатні вони до подальшого використання чи ні. НМА, що не придатні до подальшого використання, підлягають списанню з балансу.

3.2. Документуємо результати інвентаризації

Інформацію про виявлені в ході інвентаризації об’єкти, у тому числі й не обліковані, інвентаризаційна комісія заносить до інвентаризаційного опису. Яким він має бути? Чітких правил для госпрозрахункових підприємств щодо цього не встановлено. Ви можете розробити форму такого опису самостійно. Головне — не забудьте при цьому врахувати норми ст. 9 Закону № 996 і п. 2.4 Положення № 88. Але є простіший варіант — використати затверджені форми, за необхідності підкориговані під специфіку діяльності вашого підприємства. Обрали другий варіант? Тоді ви можете скористатися такими формами описів:

— Інвентаризаційний опис необоротних активів, форма якого затверджена наказом № 572, — використовується для фіксації результатів інвентаризації всіх видів НМА, крім об’єктів права інтелектуальної власності;

— Інвентаризаційний опис об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4, затверджена наказом № 732). Незважаючи на назву форми, за її допомогою можна оформляти результати інвентаризації всіх наявних на підприємстві НМА, а не тільки об’єктів права інтелектуальної власності. Це випливає з п. 7.2 Методрекомендацій № 1327.

Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів НМА й окремо за кожною матеріально відповідальною особою.

До нього вносять такі дані про НМА (п.п. 2.2 розд. ІІІ Положення № 879):

— назву;

— характеристику;

— призначення;

— дату придбання (введення в експлуатацію);

— первісну (переоцінену) вартість;

— суму накопиченої амортизації;

— строк корисного використання;

— кількість та вартість об’єкта чи групи об’єктів НМА.

Як це може виглядати, ми покажемо на прикладі (див. с. 30). За основу ми взяли Інвентаризаційний опис типової форми № НА-4.

img 1

img 2

Зауважте: якщо в результаті інвентаризації виявлено лишки об’єктів НМА, їх також вносять до інвентаризаційного опису із зазначенням необхідних даних.

На це вказує п.п. 2.3 розд. ІІІ Положення № 879. Оцінюють такі об’єкти за справедливою вартістю.

Одночасно комісія складає Акт введення в господарський оборот об’єктів нематеріальних активів (п. 7.3 Методрекомендацій № 1327). При цьому незалежно від виду НМА може використовуватися Акт введення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-1, затвердженої наказом № 732 (ср. ).

А ось об’єкти, які не придатні до подальшого використання в госпобороті або не відповідають критеріям визнання НМА, списують з балансу. Роблять це зазвичай на підставі Акта вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-3, затвердженої наказом № 732 (п. 1.7 Методрекомендацій № 1327).

Інвентаризаційний опис підписують усі члени інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційної комісії) та особа, відповідальна за використання НМА. Після оформлення інвентаризаційний опис передають до бухгалтерії. Бухгалтерія, у свою чергу, заповнює відомості про кількість, вартість об’єктів НМА і суму накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку. Крім того, бухгалтер здійснює перевірку всіх підрахунків в інвентаризаційному описі, про що робиться відповідна позначка. Виявлені помилки мають бути виправлені та завірені підписами всіх членів інвентаризаційної комісії та особи, відповідальної за використання НМА.

висновки

  • Наявність об’єктів НМА та обґрунтованість їх оприбуткування встановлюють за документами, що були підставою для їх оприбуткування, або за документами, якими оформлені майнові права.
  • Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів НМА й окремо за кожною матеріально відповідальною особою.
  • Лишки об’єктів НМА, виявлені в результаті інвентаризації, також вносять до інвентаризаційного опису із зазначенням необхідних даних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі