Теми статей
Обрати теми

Як ФОП на ЄП оприбуткувати готівку: «нежданчик» від ДФСУ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 20.07.2018 р. № 24188/6/99-99-14-05-01-15

висновок документа

ФОП — платники ЄП, які не зобов’язані застосовувати РРО та РК, оприбутковують готівку на підставі письмових документів (чек/накладна/тощо) на кожний товар (послугу), що продається, незалежно від того, чи вимагає такі документи покупець

Проблематика цього листа перегукується із темою нашої публікації на с. 22 цього номера. І там, і тут йдеться про первинні документи ФОП на ЄП. Але зараз поговоримо про документи, що супроводжують продаж, а не придбання.

Про обов’язок ФОП-безРРОшників оформляти у двох примірниках і видавати покупцям розрахунковий документ ви чули від нас досить давно*. Проте, незважаючи на очевидність такого висновку, із вуст фіскалів раніше він не звучав.

* Див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 74, с. 38; 2016, № 40 (спецвипуск), с. 99.

Каталізатором перегляду їхньої позиції стали червневі зміни до нового «касового» Положення № 148** (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 47, с. 3). Тоді у ньому вперше прописали, що саме слід уважати оприбуткуванням готівки для ФОП-безРРОшників.

** Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Нагадаємо, що раніше вони мали здійснювати облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку. І все. Тому для оприбуткування готівки достатньо було лише запису у такій книзі.

А от з 1 червня оприбуткування для ФОП-безРРОшників — це запис у єдиноподатковій книзі на підставі товарних чеків (квитанцій). Саме ця конкретизація — «на підставі…» — і стала, на наш погляд, вирішальною для фіскалів.

Щодо операцій до 01.06.2018 р. у них жодних претензій не буде. А як убезпечити себе від можливих штрафів за неоприбуткування після цієї дати?

З 1 червня і до сьогодні. Порада така: якомога швидше на щоденні суми готівкових надходжень, записаних у книзі, оформити по одному загальному товарному чеку. Найпростіше це буде зробити тим ФОП, хто не видав жодного індивідуального чека (звісно, через відсутність вимоги з боку покупця ☺). Якщо ж такі випадки були, то із загальної суми оприбуткованої готівки за кожен такий день слід виключити ті суми, що вже підтверджені другими примірниками чеків. А от якщо других примірників не залишилося, має сенс виписати «підсумковий» товарний чек на всю суму.

Відсьогодні й надалі. Не можна остаточно виключати випадковий характер зробленого у коментованому листі висновку. Хоча, як свідчать сигнали з місць, ☺ рейди з касовими перевірками уже розпочалися. Тож краще буде дослухатися до вимог фіскалів. А це означає необхідність виписувати товарні чеки, квитанції (можна за формою традиційної РК), накладні тощо. Причому або у двох примірниках, або з можливістю розділити такий документ на основну частину і відривний корінець.

Як часто це робити? В ідеалі, як ви зрозуміли — на кожну операцію продажу (а не на кожний товар, як загнули фіскали). Найнеприємніше тут — натрапити на псевдопокупця, який робить контрольну закупку. Якщо ви у цей момент не оформите відповідний касовий документ, є загроза штрафу у п’ятикратному розмірі за неоприбуткування готівки згідно з Указом Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

Від нього треба відбиватися посиланням на п. 15 ст. 3 Закону про РРО: «покупець не вимагав, то я й не видав» (з урахуванням п. 24 Положення № 148). Крім того, самі фіскали стверджують, що відповідальності за ненадання розрахункового документа немає (109.03 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі