Теми статей
Обрати теми

Податківці зменшили БВ — коли повернуть ліміт?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У ряд. 20.2 декларації ми заявили бюджетне відшкодування (70 тис. грн.)? Після подання декларації на цю суму нам зменшили ліміт. Проте за результатами камералки було узгоджено тільки 60 тис. грн. Коли на зняті (за ППР «В3») 10 тис. грн. нам повернуть ліміт?

Якщо хочемо заявити бюджетне відшкодування (БВ), то в декларації заповнюємо ряд. 20.2, а також подаємо з нею додатки Д3 і Д4. Причому заявлене в декларації БВ тут же вплине на ліміт.

Як? на суму БВ з ряд. 20.2 декларації через ∑Відшкод відразу (!) зменшиться ліміт.

Тобто показник формули ∑Відшкод перерахують відразу — на момент отримання (!) ДФС декларації з ПДВ за відповідний звітний період (див. про це також «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 29). Тож ліміт зменшиться вже «за заявою» БВ (ще «до» його перевірки й поготів «до» отримання). І до речі, одночасно суму, заявлену платником до БВ, відобразять у його інтегрованій картці платника (ІКП) (п. 2 розд. 6 Порядку № 422).

Потім заявлена сума підлягає перевірці. Але не хвилюйтеся: здебільшого це буде камеральна перевірка (п. 200.10 ПКУ) і тільки іноді — документальна (п. 200.11 ПКУ).

Проводять камеральну (документальну) перевірку протягом 30 (60) календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації (пп. 76.3 і 200.11 ПКУ). У вас була камеральна перевірка.

При виявленні порушень після перевірки податківці скпладають акт камеральної перевірки в п’ятиденний строк і направляють його в триденний строк для підпису платникові (пп. 86.1 і 86.3 ПКУ).

Ну а протягом 10 робочих днів, що настають за днем вручення (!) акта для підпису платникові, йому направлять ППР (п. 86.8 ПКУ), у цьому випадку це було ППР форми «В3». Якщо вирішили його оскаржити, то пам’ятайте, що на подання скарги відводиться 10-денний строк (п. 56.3 ПКУ). Інакше, якщо не розпочато оскарження, то в загальному випадку ППР стане узгодженим після закінчення 10 календарних днів, що настають за днем його отримання, тобто на 11-й день.

Таким чином, важлива дата узгодження ППР. Вона важлива податківцям, щоб врахувати дані в ІКП — зменшити там суму заявленого БВ. Одночасно цією датою платникові повинні скоригувати ліміт.

Адже п. 9 Порядку № 569 передбачено, що показник ∑Відшкод підлягає коригуванню за результатами перевірок, які проводяться згідно з Кодексом. Тобто цей показник динамічний і може при БВ-перевірках коригуватися.

І якщо камеральною перевіркою частково сума БВ була знята, то ліміт (∑Відшкод) підлягає коригуванню (відновленню-збільшенню). Тому

на дату узгодження ППР (одночасно зі зменшенням БВ в ІКП) платникові повинні повернути ліміт

Причому про повернення-збільшення ліміту в цьому випадку «за датою узгодження ППР» твердять і контролери (лист ДФСУ від 28.12.2017 р. № 3193/6/99-99-12-02-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 13, с. 3).

Також пам’ятайте: суму з ППР «В3», за якою відмовлено у БВ, можна повернути до декларації. Тобто в тому періоді, в якому ППР стало узгодженим, її враховують у декларації в ряд. 16.3 (зі знаком «+»). Детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 62, с. 19.

Ну і ще один момент. Задекларувавши БВ, відшкодуванці автоматично опиняються у БВ-реєстрі. Порядок його ведення затверджений постановою КМУ від 25.01.2017 р. № 26.

Дані Реєстру розміщені на сайті Мінфіну (http://www.minfin.gov.ua/reestr) та оновлюються щодня, крім вихідних, святкових, неробочих днів. При цьому вся «історія» БВ залишиться в Реєстрі: від заяви до отримання (п.п. 200.7.1 ПКУ).

У тому числі там фіксуються узгоджені суми, а також дати узгодження/отримання БВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі