Теми статей
Обрати теми

Виплата доходу фізособі-комітенту

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань, Савченко Олена, налоговый эксперт, Чернишова Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо ваше підприємство займається комісійною торгівлею, цей розділ нашого спецвипуску для вас. Тут ми розглянемо випадок, коли фізична особа реалізує через посередника — суб’єкта господарювання своє майно за договором комісії. І звичайно ж, зупинимося на особливостях оподаткування доходів фізособи-комітента і відображенні таких операцій у бухобліку комісіонера.

9.1. Організаційні моменти

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити одну або кілька правочинів. Такі правочини комісіонер здійснює від свого імені, але за рахунок комітента (ч. 1 ст. 1011 ЦКУ).

Таким чином, якщо юрособа — комісійний магазин бере в громадян майно, що належить їм, на реалізацію, має місце договір комісії. Фізособа стає комітентом, а підприємство — комісіонером.

Порядок укладення договорів комісії регулює гл. 69 ЦКУ. Крім того, нормативно-правові акти можуть містити спеціальні правила приймання на комісію і реалізації окремих видів майна комітентів. Зокрема, такі спеціальні правила встановлені для комісійної торгівлі:

— непродовольчими товарами (див. Правила № 37). Форми первинних документів, що використовуються для оформлення операцій з такими товарами, затверджені наказом МЗЕЗторгу від 08.07.97 р. № 343;

— ювелірними виробами (див. наказ Мінфіну від 27.10.2004 р. № 678);

— транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери (див. Порядок № 1200).

Товар, прийнятий на комісію, перебуває у власності громадянина (комітента) доти, доки підприємство-комісіонер його не продасть

Після вчинення правочину за дорученням комітента комісіонер повинен надати комітентові звіт і передати йому все отримане за договором комісії (ст. 1022 ЦКУ). У свою чергу, комітент зобов’язаний прийняти від комісіонера все належним чином виконане (ст. 1023 ЦКУ).

При цьому комісіонер має право утримати свою комісійну винагороду із сум, що підлягають виплаті комітенту (ст. 1020 ЦКУ). Проте цього не варто робити, якщо комісіонер — єдиноподатник.

Обмеження для комісіонерів-єдиноподатників. Нагадаємо: єдиноподатнику заборонені будь-які види взаємозаліків (п. 291.6 ПКУ). Тому йому не можна утримувати свою комісійну винагороду з виручки, отриманої від продажу товарів. Потрібно спочатку всю виручку виплатити комітенту, а потім — отримати від нього свою винагороду. У зв’язку із цим при розрахунку в безготівковій формі доведеться «проганяти» гроші в обидві сторони по банківських рахунках. При розрахунках готівкою достатньо правильно оформити документи на видачу коштів фізособі і на отримання від неї комісійної винагороди. Очевидно, що останнє є більш прийнятним.

РРО. У загальному випадку комісіонер при розрахунках з покупцями готівкою (а також за допомогою платіжних карток) повинен застосовувати РРО. При цьому розрахунки через РРО необхідно проводити на повну суму покупки (ст. 3 Закону про РРО).

Те ж стосується й отримання готівкою (або із застосуванням платіжних карток) суми комісійної винагороди від фізособи-комітента. Адже ця операція цілком уписується у визначення розрахункової згідно зі ст. 2 Закону про РРО.

А ось з виплатою належних комітентові сум ситуація інша. Отримана комісіонером виручка належить комітентові, і тому такі грошові кошти не є засобом платежу. На це, зокрема, вказував ВСУ в постанові від 11.11.2015 р. у справі № 3-837гс15. Відповідний платіж комісіонера комітенту не підпадає під поняття розрахункової операції. Тому виплата такої суми комітентові не потребує застосування РРО. Її можна видати з каси з оформленням видаткового касового ордера.

Готівкові обмеження. Розраховуючись з комітентом, не забудьте, що Положенням № 148 установлено граничний розмір готівкових розрахунків між підприємствами і фізичними особами в сумі 50000 грн. При цьому кількість фізосіб-комітентів, з якими здійснюються розрахунки, не обмежується. Тобто кожному з них протягом дня за одним або кількома платіжними документами можна виплатити готівкою не більше 50000 тис. грн. Якщо виручка комітента більша, доведеться виплачувати її частинами, що не перевищують граничної суми, або перерахувати в безготівковій формі на банківський рахунок одержувача.

З організаційними питаннями розібралися. Тепер перейдемо до оподаткування доходу фізособи.

9.2. Оподаткування доходу комітента-фізособи

ПДФО. Для цілей оподаткування дохід, нарахований комісійним магазином фізособі-комітенту, потрібно класифікувати як дохід від продажу об’єктів рухомого майна. Порядок оподаткування в цьому випадку регулює ст. 173 ПКУ. А отже, слід було б застосовувати ставку ПДФО, встановлену п. 167.2 цього Кодексу, — 5 %.

Але! Як ми вже згадували в підрозділі 3.2 (див. с. 24), дохід комітента-фізособи оподатковувати за цією ставкою можна тільки в тому випадку, якщо виконується умова про оцінку майна. Якщо така оцінка не проводилася і в її проведенні економічної доцільності немає, оподатковуйте такий дохід за стандартною ставкою 18 %.

Зверніть увагу: операції з продажу транспортних засобів, зазначені в п. 173.2 ПКУ, обкладаються ПДФО за особливими правилами (див. підрозділ 3.1 на с. 22). У зв’язку з цим, якщо здійснюється продаж легкового автомобіля, мотоцикла або мопеда, простежте, щоб комітент у договорі або в окремій заяві зазначив, чи продавав він у поточному році інші подібні об’єкти.

А хто ж зобов’язаний нарахувати і сплатити ПДФО до бюджету

Як зазначено в абзаці другому п. 173.3 ПКУ, якщо об’єкт рухомого майна продається за посередництва юрособи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу), то такий посередник виконує функції податкового агента щодо надання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. У свою чергу, платник податку зобов’язаний самостійно сплатити ПДФО до бюджету.

Проте у разі коли йдеться про договір комісії, представники ДФСУ наполягають на тому, що утримати і перерахувати ПДФО до бюджету повинен саме комісіонер (див. лист ДПАУ від 19.04.2011 р. № 7435/6/17-0715 і консультацію в підкатегорії 103.22 БЗ). У зв’язку із цим краще перестрахуватися і виконати функції податкового агента в повному обсязі.

Датою виникнення доходу в комітента буде дата продажу комісіонером речей, переданих на комісію. Розмір цього доходу дорівнює вартості проданого товару.

Для цілей обкладення ПДФО дохід фізособи-комітента не зменшують на суму комісійної винагороди і яких би то не було податків

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід комітента відображають з ознакою доходу «105», якщо виконується умова про оцінку майна та оподаткування здійснюється за ставкою 5 %. Якщо ця умова не виконується і застосовується ставка ПДФО 18 %, дохід відображаємо з ознакою «127» (див. роз’яснення в підкатегорії 103.02 БЗ).

В який строк сплачують ПДФО? Це залежить від способу виплати комітенту його доходу. Так, якщо дохід:

— виплачується готівкою з каси податкового агента, то перерахувати ПДФО потрібно протягом 3 банківських днів, що настають за днем нарахування (виплати, надання) доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ);

— перераховується на банківський рахунок комітента або виплачується готівкою, отриманою в банку, тоді ПДФО перераховують одночасно з виплатою такого доходу (п.п. 168.1.2 ПКУ);

— нараховано, але не виплачено, то сплату ПДФО здійснюють протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, в якому нараховано, але не виплачено дохід (п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ).

І пам’ятайте, що дата нарахування доходу комітенту — це дата продажу речі, взятої на комісію.

ВЗ. З оподатковуваного доходу, нарахованого комітенту, потрібно утримати ВЗ. Ставка збору — 1,5 %.

Перерахування його до бюджету здійснюється з дотриманням тих же строків, які встановлені для ПДФО (п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

І не забудьте відобразити суму доходу комітента і нарахованого/перерахованого ВЗ у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за рядком «Військовий збір».

ЄСВ. Згідно зі ст. 4 Закону № 2464 цей внесок сплачують тільки в тому випадку, якщо фізична особа перебуває з підприємством у трудових відносинах або виконує роботи (послуги) на підставі цивільно-правових договорів.

У нашій же ситуації все навпаки — це громадяни користуються послугами комісіонера, оскільки підприємство-комісіонер виконує послуги з продажу їх майна. Тому виплата доходу фізособі-комітенту не є об’єктом обкладення ЄСВ.

9.3. Бухгалтерський облік у комісіонера

У бухобліку комісіонера приймання товарів від фізосіб обліковується на позабалансовому субрахунку 024 «Товари, прийняті на комісію». Продаж товару відображається як стандартна реалізація за готівку (Дт 301 — Кт 702). Надалі суми, що належать комітентові, виключають зі складу доходів проводкою: Дт 704 — Кт 685. Виплату грошей комітенту відображають проводкою: Дт 685 — Кт 301 (311).

Проілюструємо сказане на прикладі.

Приклад 9.1. Комісійний магазин бере на реалізацію у фізичної особи велосипед, що був у користуванні більше року. Оцінка велосипеда суб’єктом оціночної діяльності не проводилася. Велосипед був реалізований за 8000,00 грн. Комісійна винагорода магазину становить 1920 грн. (у тому числі ПДВ — 320 грн.). Утримання винагороди здійснюється в день отримання виручки від покупця.

Підприємство керується роз’ясненнями ДФСУ і виконує функції податкового агента в повному обсязі.

У бухгалтерському обліку підприємства-комісіонера операцію з реалізації велосипеда відображають таким чином (див. табл. 9.1):

Таблиця 9.1. Реалізація товару фізособи-комітента

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Отримано велосипед на комісію

024

8000,00

2

Продано велосипед*

301

702

8000,00

3

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на суму комісійної винагороди**

643

641/ПДВ

320,00

4

Списано вартість велосипеда з позабалансового обліку

024

8000,00

5

Відображено заборгованість перед комітентом

704

685

8000,00

6

Відображено винагороду комісіонера

361

703

1920,00

7

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

703

643

320,00

8

Утримано ПДФО з доходу фізособи-комітента

(8000,00 грн. х 18 % : 100 %)

685

641/ПДФО

1440,00

9

Утримано ВЗ з доходу фізособи-комітента

(8000,00 грн. х 1,5 % : 100 %)

685

642/ВЗ

120,00

10

Здійснено залік заборгованостей

685

361

1920,00

11

Перераховано грошові кошти комітенту (8000,00 грн. - 1440,00 грн. - 120,00 грн. - 1920,00 грн.)

685

301

4520,00

* Оскільки здійснюється продаж вживаного товару, ПДВ-зобов’язання на вартість велосипеда не нараховуються (п. 189.3 ПКУ). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 64, с. 31.

** Комісійна винагорода не сплачується комітентом, а утримується комісіонером з виручки, тому податкові зобов’язання з ПДВ потрібно нараховувати на дату отримання коштів від покупця.

висновки

  • Комісіонер при виплаті доходу комітентові повинен утримати та перерахувати ПДФО та ВЗ.
  • Сума доходу фізособи-комітента для цілей обкладення ПДФО і ВЗ не зменшується на суму комісійної винагороди і яких би то не було податків.
  • ЄСВ на суму доходу фізособи-комітента не нараховують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі