№76

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2018/№ 76 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Використовуємо автомобіль фізособи При здійсненні господарської діяльності підприємствам, зазвичай, не уникнути відносин з фізичними особами. Причому це можуть бути як самозайняті особи, так і звичайні громадяни, як резиденти, так і нерезиденти, як працівники, так і непрацівники підприємства. У кожному із цих випадків діють свої правила організації та оформлення ділових відносин, а також особливі правила обліку. У цьому спецвипуску ми допоможемо вам з ними розібратися. Зокрема, ви дізнаєтеся, як купити або орендувати у фізособи нерухомість, на яких умовах можна користуватися автомобілем фізособи і як придбати в неї рухоме майно. Також ми розповімо, як правильно оформити й облікувати грошову позику фізособі, безповоротну фіндопомогу і виплату пасивних доходів. Не обійдемо увагою й оподаткування виплат винагород за цивільно-правовими договорами. Крім того, розглянемо особливості роботи з ФОП та фізособами-нерезидентами, а також інші нюанси, пов’язані з виплатою доходів фізичним особам. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, експерт з питань оплати праці Олена Савченко, податковий експерт Наталія Чернишова.
  • Орендуємо нерухоме майно Потрібне приміщення — бери в оренду. Що може бути простіше? Але в бухгалтера ця проста господарська операція може викликати низку запитань. Так, у разі коли орендодавець — фізична особа, виникають питання з обкладенням його доходу ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Детальніше про те, що потрібно врахувати при оренді приміщення у фізичної особи, ми розповімо в цьому розділі.
  • Купуємо рухоме майно У цьому підрозділі ми з вами розглянемо питання купівлі у фізосіб рухомого майна, у тому числі автомобіля. Крім правових нюансів, з’ясуємо, які податкові наслідки виникають у кожному конкретному випадку, що потрібно врахувати при такій купівлі, хто буде податковим агентом, що з ПДФО, ВЗ і ЄСВ.
  • Закуповуємо сільгосппродукцію у населення Якщо ви належите до заготівників, переробників або підприємств ресторанного господарства і закуповуєте сільгосппродукцію у населення, то, безумовно, для вас актуальними є питання документального оформлення та оподаткування таких операцій. Тим паче, що тут є ціла низка нюансів. Поговоримо про них детально в цьому розділі.
  • Купуємо нерухомість у фізособи Перш ніж купити нерухомість у фізособи, потрібно розібратися не лише з організаційними питаннями, але й з питаннями оподаткування. У яких випадках виникає оподатковуваний дохід фізособи? Хто в такому разі відповідає за нарахування і сплату ПДФО та ВЗ? Які їх ставки? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді в цьому розділі спецвипуску.
  • Позичаємо гроші фізособі Вирішили надати поворотну фінансову допомогу «дружній» фізособі або своєму працівнику? З точки зору права, ви маєте справу з договором позики. Як правильно оформити цю операцію? Які податкові наслідки будуть у такій ситуації? Чи можна простити заборгованість за позикою? Про це і не тільки читайте далі.
  • Безповоротна фінансова допомога Якщо ваш працівник або стороння фізособа відчуває життєві труднощі, а в підприємства є бажання допомогти, тоді цей розділ спецвипуску вам точно згодиться. Тут ми розглянемо порядок надання безповоротної фінансової допомоги фізособі та податкові наслідки, які виникають у межах цієї операції.
  • Виплачуємо пасивні доходи Відсотки, дивіденди, роялті, інвестиційний прибуток — ці види доходів називаються пасивними. Найпопулярніші з них — дивіденди і роялті. Саме про них ми говоритимемо в цьому розділі. З’ясуємо, який порядок виплати й оподаткування дивідендів фізособам-учасникам, а також розберемо, що належить до роялті та як вони оподатковуються.
  • Виплата доходу фізособі-комітенту Якщо ваше підприємство займається комісійною торгівлею, цей розділ нашого спецвипуску для вас. Тут ми розглянемо випадок, коли фізична особа реалізує через посередника — суб’єкта господарювання своє майно за договором комісії. І звичайно ж, зупинимося на особливостях оподаткування доходів фізособи-комітента і відображенні таких операцій у бухобліку комісіонера.
  • Фізособа виконує роботи (надає послуги) Якщо в підприємства виникла необхідність залучити фізичних осіб для виконання певних робіт чи надання послуг разового або періодичного характеру, то не обов’язково укладати з такою фізособою трудовий договір. Тут цілком доречні відносини в межах цивільно-правових договорів (далі — ЦПД): договору підряду або договору про надання послуг. Про правові нюанси, а також про облік і оподаткування винагороди за такими договорами йтиметься в цьому розділі. Але зробимо застереження: тут ми не розглядатимемо випадки, коли для підприємства виконує роботи (надає послуги) фізособа-підприємець (про це див. розділ 11 на с. 69).
  • Виплати підприємцям Доволі часто контрагентами суб’єктів господарювання виступають підприємці. Особливість роботи з такими особами в тому, що вони наділені одночасно і ознаками звичайних фізосіб (громадян), і ознаками суб’єктів господарювання. Як правильно побудувати відносини з такими «специфічними» фізособами, розберемося в цьому розділі спецвипуску.
  • Виплачуємо доходи іноземцям Усе, про що ми говорили в попередніх розділах спецвипуску, стосувалося виключно відносин з фізособами — громадянами України. Водночас у своїй діяльності підприємства можуть стикатися також з іноземними громадянами та особами без громадянства. Їм може виплачуватися зарплата, орендна плата, доходи від продажу рухомого і нерухомого майна, дивіденди та інші доходи, що підлягають оподаткуванню. Звичайно, ми не можемо залишити без уваги ці питання.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі