Теми статей
Обрати теми

Зразки у складі калькуляції — ПЗ з ПДВ не нараховуємо

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство перед виробництвом партії товару виготовляє зразки для проведення випробувань і їх дегустації технологом, а також для передачі потенційним покупцям. Як облікувати виготовлення і передачу зразків, щоб на їх вартість не нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ?

У бухобліку витрати підприємства на виготовлення дослідних зразків нового виду продукції слід акумулювати за дебетом рахунка 23 «Виробництво». Сюди включають і прямі матеріальні витрати на виробництво (вартість сировини, матеріалів, напівфабрикатів тощо), витрати на оплату праці працівників, зайнятих випуском зразків продукції разом, із нарахованою сумою ЄСВ, амортизацію виробничого обладнання та інші витрати, безпосередньо пов’язані з виробництвом дослідних зразків. Детальніше про правила обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції читайте в спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 49.

Після закінчення виробничого процесу собівартість (1) дослідних зразків списують до складу операційних витрат на субрахунок 941 «Витрати на дослідження і розробки» (Дт 941 — Кт 23), а (2) зразків, які безкоштовно передаються покупцям, — до складу витрат на збут (Дт 93 — Кт 23).

Що стосується ПДВ-обліку, то всю суму «вхідного» ПДВ, сплаченого (нарахованого) у складі виробничих витрат на виготовлення дослідних зразків продукції, підприємство включає до складу податкового кредиту (п. 198.3 ПКУ). Головне, щоб суми ПДВ були підтверджені правильно оформленими і зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Далі в ПДВ-обліку все залежить від операції, в якій будуть використані зразки товару.

1. Операція з передачі (списання) зразків на проведення досліджень і дегустації технологом:

не вимагає нарахування «поставочних» ПЗ за п. 188.1 ПКУ (оскільки зразки, як і раніше, залишаються у власності платника — при їх внутрішньому використанні не відбувається постачання товарів у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ);

не вимагає нарахування «компенсуючих» ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ (зразки призначені для використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства).

2. Операція з безкоштовної передачі зразків потенційним клієнтам:

вимагає нарахування «поставочних» ПЗ за п. 188.1 ПКУ не нижче мінбази (оскільки, по суті, їх передача є постачанням товарів у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ);

не вимагає нарахування «компенсуючих» ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Проте в податківців інша позиція. І в першому випадку (при списанні зразків на дослідження і дегустацію технологом, див. лист ДФСУ від 25.10.2018 р. № 4580/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 101, с. 19), і в другому (при безкоштовній передачі зразків потенційним покупцям, див. БЗ 101.06, лист ДФСУ від 20.04.2018 р. № 1783/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), якщо вартість зразків уключають у вартість товарів/послуг, операції з постачання яких є об’єктом оподаткування ПДВ і пов’язані з отриманням доходів, то ПЗ нараховувати не потрібно. Причому нещодавно податківці додатково пояснили, що підтвердженням «включення у вартість товарів/послуг» у подібних ситуаціях є калькуляція ціни товарів/послуг або інший подібний документ, визначений обліковою політикою (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 54, с. 3).

Тому, враховуючи позицію податківців, щоб не нараховувати ПЗ з ПДВ при передачі зразків на проведення досліджень (дегустації) або безоплатних передачах клієнтам, вам слід запастися доказом того, що вартість ваших зразків товару закладена в продажну ціну (вартість) продукції, що виготовляється.

Для цього достатньо зробити калькуляцію (інший документ) ціни одиниці продукції, де буде видно, що в ціну закладені витрати на виготовлення і дослідних зразків, і тих, що передаються покупцям безоплатно.

А для повного спокою в цьому випадку радимо додатково до наявної калькуляції вартості товарів все-таки заручитися власною ІПК з подібними висновками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі