Теми статей
Обрати теми

Гроші під звіт: чи можна видати за відомістю?

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи можна видати гроші під звіт за відомістю, а не за видатковим касовим ордером (ВКО), складеним на кожного працівника?

Якщо підзвітні кошти виплачуються штатним працівникам підприємства, то здійснити таку виплату можна як за відомістю (складеною на декількох осіб), так і за ВКО (складеним на кожного окремого працівника). Який саме документ використовувати, підприємство вирішує самостійно. Пояснимо детальніше.

Видачу готівки з каси можна проводити як за ВКО, так і за видатковими відомостями. Це правило зафіксовано у п. 26 Положення № 148. Причому відомість на виплату готівки використовують не лише для виплати заробітної плати, але й для здійснення інших виплат (п. 2 пояснень щодо порядку заповнення додатка 1 до Положення № 148).

На практиці відомість найчастіше використовують для оформлення колективних виплат (будь-якого характеру). А ВКО складають у разі, якщо виплата одноосібна. Хоча в принципі можна складати декілька ВКО (на кожну особу) у разі колективної виплати і використовувати відомість при виплаті одноосібній.

Тобто яким саме документом (відомістю чи ВКО) оформити кожну конкретну виплату, підприємство вирішує самостійно. У Положенні № 148 із цього приводу є тільки два обмеження:

1) виплату готівки фізичним особам, яких немає в штатному розписі підприємства, здійснюють за ВКО, виписаними окремо на кожну особу або за окремими видатковими відомостями (п. 27 Положення № 148). Тож у цьому випадку зведені відомості складати не можна.

2) одноразові видачі коштів на виплати, пов’язані з оплатою праці, окремим особам здійснюють тільки з використанням ВКО (п. 30 розд. III Положення № 148). Для цього випадку відомості в принципі не застосовуються.

Тому

якщо підзвітні суми виплачуються штатним працівникам, підприємство має повне право здійснювати таку виплату за відомістю, складеною на декількох осіб

Майте на увазі: податківці вважають, що у відомості потрібно заповнювати суму прописом (лист ДФСУ від 3364/6/99-99-14-05-01-15/ІПК від 19.07.2019 р.). Ми з такою позицією не згодні. Не потрібно зазначати в ній і дані паспорта/іншого документа одержувача готівки.

У відомості, складеній на декількох осіб, одержувачі готівкових коштів тільки розписуються у відповідній графі документа (п. 27 Положення № 148). А ось сума прописом і дані паспорта/іншого документа одержувача потрібні тільки в тому випадку, якщо видача здійснюється за ВКО або за відомістю, складеною на одну особу (окрему фізичну особу) (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 26). І навіть якщо вважати, що це не так (тобто відсутність прописних сум і паспортних даних у колективній відомості розглядати як порушення порядку її заповнення), відповідальності за такий проступок у законодавстві не передбачено.

Хоча податківці раніше вбачали тут підстави для застосування «готівкових» штрафів з Указу № 436 (ср. ). Зараз же, зважаючи на їх скасування (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 52, с. 2), можливо, чіплятися за це їм буде вже нецікаво. Тепер вони можуть спробувати поставити хіба що тільки адмінштраф за порушення порядку готівкових розрахунків згідно зі ст. 16315 КпАП — від 1700 до 3400 грн., а при повторному порушенні — від 8500 до 17000 грн. Але, на наш погляд, цей адмінштраф тут ні до чого, тому його застосування незаконно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі