Теми статей
Обрати теми

Дії платника сільгоспЄП при перетворенні

Децюра Сергій, податковий експерт
Юрособа — платник єдиного податку групи 4 (сільгоспЄП) має намір у серпні 2019 року реорганізуватися, а саме перетворитися з АТ у ТОВ. Чи вплине така операція на право аграрія і далі бути платником сільгоспЄП?

Якщо юрособа змінює свою організаційно-правову форму господарювання (із АТ у ТОВ), то відповідно до ст. 104 та 108 ЦКУ відбувається реорганізація такої юрособи у формі перетворення. Якщо говорити просто, то відбувається процес, під час якого одна юрособа припиняється і замість неї виникає інша. Хоча код ЄДРПОУ у нової юрособи лишається такий, як і в припиненої. При цьому до нової юрособи (правонаступника) переходять усе майно, усі права та обов’язки попередньої юридичної особи (п. 2 ст. 108 та п. 1 ст. 104 ЦКУ).

Не будемо вдаватися в подробиці і говоритимемо далі тільки про те, як така форма реорганізації вплине на можливість аграрія бути платником сільгоспЄП.

Одразу скажемо, навіть не зважаючи на реорганізацію шляхом перетворення, юрособа з новою організаційно-правовою формою все одно лишається платником сільгоспЄП. На це прямо вказує п.п. 2 п. 299.10 ПКУ. У ньому говориться, що реєстрація платником сільгоспЄП є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників сільгоспЄП за рішенням контролюючого органу, зокрема, у разі припинення юрособи, крім перетворення. Із цим погоджуються і фіскали в листі від 08.10.2018 р. № 4315/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Тобто за ПКУ

на статус платника сільгоспЄП факт реорганізації юрособи шляхом перетворення вплинути не повинен

На перший погляд усе просто. І тому здається, що у цьому випадку робити нічого не потрібно.

Водночас фіскали мають іншу точку зору (див. лист ДФСУ від 08.10.2018 р. № 4315/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). На їх думку, у ПКУ прописані певні кроки, які має зробити аграрій, щоб і після перетворення бути платником сільгоспЄП.

Крок 1. Подати у період до свого фактичного припинення податківцям за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земділянок уточнену податкову декларацію (п.п. 295.9.4 ПКУ).

У такій уточнюючій декларації слід скоригувати, тобто зняти нараховані на початку року податкові зобов’язання за період від дати перетворення і до кінця року. Про її заповнення читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 16.

Цими діями аграрій покаже, яка сума податкових зобов’язань рахувалась за ним до перетворення.

Крок 2. Після перетворення підтвердити свій статус як платника сільгоспЄП і задекларувати податкові зобов’язанням за період від дати свого перетворення до кінця року.

Для цього слід подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем його утворення (якщо перетворення відбудеться у серпні, то не пізніше 20 вересня), за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земділянок декларацію за період від дати утворення до кінця поточного року (п.п. 298.8.2 ПКУ).

При цьому подавати необхідно той самий пакет документів, що й при підтвердженні статусу платника сільгоспЄП на початку року. Тобто загальну і звітну декларації, а також розрахунок сільгоспчастки і довідку (відомості) про розмір сільгоспугідь. Особливість тільки одна: в деклараціях податок нараховується за період від дати перетворення і до кінця року, а не за цілий рік. Правила заповнення у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20.

До відома! На наш погляд, якщо аграрій не виконає вищезгадані вимоги, тобто взагалі нічого не робитиме після перетворення, то нічого страшного статися не повинно. У фіскалів права позбавити аграрія в цьому випадку статусу платника сільгоспЄП не має. Та якщо ви не хочете суперечок, то краще дотримайтеся цих вимог. Це не так і складно.

Водночас якщо ви уже здійснили перший крок, то без здійснення другого не обійтися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі