Теми статей
Обрати теми

Безнадійна кредиторка при імпорті товару

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Постачальник (нерезидент) передає право вимагати борг за відвантажений нам товар третій особі (нерезиденту). Новий кредитор не вимагає від нас погасити заборгованість. Чи можна визнати таку кредиторську заборгованість безнадійною і списати її з балансу? Які податкові наслідки? Як відобразити списання безнадійки у бухобліку?

Безнадійна заборгованість. Якщо є впевненість у тому, що раніше визнане зобов’язання не буде погашено, то його сума включається до доходу звітного періоду. Про це сказано в п. 5 П(С)БО 11 «Зобов'язання». Так, зокрема, зобов’язання боржника припиняється, якщо кредитор прощає борг (ч. 1 ст. 605 ЦКУ) або ліквідується, але за умови, що виконання зобов’язання ліквідованої юрособи не було покладене на іншу юрособу (ч. 1 ст. 609 ЦКУ, ч. 3 ст. 205 ГКУ).

Виходячи із запитання, право вимагати погашення заборгованості за отриманий товар покладене на іншу юрособу (нерезидента). Причому та обставина, що правонаступник не звернувся до вас із вимогою погасити заборгованість, — не підстава для її списання. До речі, він цього може й не робити, а протягом строку позовної давності звернутися одразу до суду для захисту своїх прав та інтересів. Адже факт прощення боргу, судячи з усього, теж відсутній.

Інакше кажучи,

говорити про списання кредиторської заборгованості з балансу варто, коли заборгованість отримає статус безнадійної

У цьому випадку вирішальну роль відіграватиме загальне правило визнання заборгованості безнадійною — закінчення строку позовної давності (п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ).

Часто в ЗЕД-відносинах строк позовної давності залежить від волевиявлення сторін договору, що повинно бути закріплено в самому ЗЕД-договорі. Наприклад, якщо в договорі прописано, що відносини регулюються законодавством України, то строк позовної давності становить 3 роки (ч. 1 ст. 257 ЦКУ). Якщо сторони договору є суб’єктами з країн — учасниць Конвенції ООН про позовну давність у міжнародній купівлі-продажу товарів від 1974 року* і домовилися про застосування у своїх відносинах її положень, строк позовної давності — 4 роки. А якщо в договорі про це немає жодного слова — застосовується строк позовної давності, передбачений законодавством держави місцезнаходження суб’єкта господарювання, що є за договором купівлі-продажу продавцем (ч. 1 ст. 44 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 р. № 2709-IV).

* Перелік країн — учасниць Конвенції наведений у листі МЗС від 17.12.2007 р. № 72/19-612/1-3811.

При цьому не забувайте: якщо до договору застосовується законодавство України, то в певних випадках перебіг строку позовної давності може бути перерваний (ст. 264 ЦКУ). Це відбувається, коли особа вчиняє дії, що свідчать про визнання свого боргу або іншого обов’язку. У такому разі після закінчення подій, які призвели до переривання, позовна давність розпочинає спливати заново (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 44, с. 38).

Бухгалтерський облік. Грошова заборгованість перед нерезидентом у валюті є монетарною статтею балансу, за якою необхідно визначати курсові різниці (п. 8 П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»). Тобто кредиторська заборгованість повинна перераховуватися за курсом НБУ на кожну дату балансу та/або на дату здійснення господарської операції. Зокрема, останній раз курсову різницю доведеться розрахувати на дату списання кредиторської заборгованості після закінчення строку позовної давності. Нагадаємо: при зниженні курсу валют курсова різниця потрапить до складу інших операційних доходів (Дт 632 — Кт 714), а при збільшенні курсу — до складу інших операційних витрат (Дт 632 — Кт 945).

Сума кредиторської заборгованості, що обліковується за курсом НБУ на дату її списання, відображається в доході звітного періоду (Дт 632 — Кт 717). Причому зауважте: ввізний ПДВ, сплачений на митниці, не належить до суми кредиторської заборгованості, а тому ніяк не враховується при списанні безнадійки (див. 102.17 БЗ).

ПДВ. Відразу скажемо, у цьому випадку жодних підстав для коригування імпортного ПДВ немає. Адже згідно з п. 192.1 ПКУ платник зобов’язаний відкоригувати ПЗ і ПК лише в чітко визначених випадках: при зміні ціни, при поверненні товарів/послуг/передоплат і при виправленні помилок у ПН. Жодна з перерахованих подій при списанні кредиторки не відбувається. Ба більше, товар був придбаний, ввезений і ПДВ на митниці сплачений. Отже, усі умови для збереження права на податковий кредит у порядку.

Немає підстав і для «компенсуючих» ПЗ, оскільки в п. 198.5 ПКУ нічого не сказано про операцію щодо списання кредиторської заборгованості

Загалом, цю позицію з дивовижною постійністю підтримують і фіскали (див. лист ДФСУ від 26.01.2016 р. № 1392/6/99-99-19-03-02-15, 101.10 БЗ). Хоча щодо списання кредиторки, яка виникла між резидентами, вони не такі прихильні і наполягають на коригуванні «неоплаченого» податкового кредиту (див. 101.23 БЗ).

Податковоприбутковий облік. Операція списання безнадійної кредиторської заборгованості в податковому обліку обліковується у чіткій відповідності з правилами бухобліку. При цьому коригування фінрезультату не здійснюється незалежно від того, зобов’язаний платник, у принципі, застосовувати податкові різниці чи ні. Детальніше про списання кредиторської заборгованості з нерезидентом читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 35-36, с. 40; № 75, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі