Теми статей
Обрати теми

Оренда паю фізособою

Децюра Сергій, податковий експерт
Громадянин надав власну земельну ділянку (пай) в оренду іншій фізособі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримує орендну плату за її використання. Хто повинен сплатити податки у цьому випадку?

ПДФО/ВЗ. Коли звичайна фізособа-громадянин передає земельну ділянку в оренду суб’єктові господарювання (чи то юрособі, чи то фізособі — підприємцеві), відповідь на запитання, хто повинен сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету із доходу у вигляді орендної плати, однозначна.

Це мають робити орендарі — суб’єкти господарювання. Річ у тому, що в цій ситуації саме орендар є податковим агентом щодо такого доходу (п.п. 170.1.1 ПКУ). Тобто саме орендар має утримати із суми нарахованої орендної плати ПДФО в розмірі 18 % та ВЗ у розмірі 1,5 % і перерахувати їх до бюджету. Детально про те, як це зробити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 98, с. 7.

Водночас інколи фізособи передають в оренду свої земельні ділянки (паї) не суб’єкту господарювання, а іншій звичайній фізособі-громадянину. Ось тут і виникає запитання щодо того, хто з них крайній і має сплатити податки до бюджету.

Відповідь доволі проста: це має зробити сам орендодавець. На це прямо вказує п.п. «а» п.п. 170.1.5 ПКУ:

орендодавець має самостійно нарахувати та сплатити ПДФО та ВЗ до бюджету

При цьому сплатити податки він має у квартальні строки (протягом 40 календарних днів після останнього дня кварталу, в якому йому виплатили орендну плату). Задекларувати суму отриманого доходу і суму сплаченого протягом звітного податкового року податку слід шляхом подання річної податкової декларації до 1 травня року, що настає за звітним. Про те, як її заповнити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 20, с. 11.

Звертаємо увагу! Столичні податківці у повідомленнія* від 10.07.2019 р. дуже просять фізосіб своєчасно подавати декларацію про майновий стан. Справа в тому, що за її неподання фізособу можуть притягти до адмінвідповідальності за ст. 1641 КУпАП у вигляді попередження або накладення штрафу у розмірі від 51 до 136 грн.

* kyivobl.sfs.gov.ua/listivki-ta-broshuri/383731.html

Плата за землю. При цьому слід пам’ятати, що фізсоба, яка передала в оренду землю іншій звичайній фізособі, у цьому випадку виступатиме платником земельного податку за таку земельну ділянку.

Звільнення від сплати земподатку за сам факт передачі в оренду землі фізособою іншій звичайній фізособі ПКУ не дає. Факт передачі в оренду земділянок та земельних часток (паїв) дає право фізособі не платити земподаток тільки тоді, коли орендарем такої землі є платник єдиного податку групи 4, як юрособа, так і фізособа-підприємець (п. 281.3 ПКУ). У вашому ж випадку орендар — звичайна фізособа, тому про звільнення з цих підстав мріяти не слід.

Водночас це не означає, що фізособа-орендодавець буде обов’язково платити земподаток за передані в оренду іншій фізособі земпаї. Вона може уникнути сплати земподатку, якщо сама віднесена до пільговиків, перелік яких наведено у п. 281.1 ПКУ (а самі землі, що передані в оренду, за кожним видом використання вписуються у звільняючі граничні межі, прописані у п. 281.2 ПКУ). Детально про умови отримання звільнення фізособами читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 46, с. 15.

Якщо ж фізособа або її земпаї не потрапляють під звільняючі критерії, то доведеться сплатити земподаток на підставі податкового повідомлення-рішення (ППР), яке фіскали мали надіслати їй до 1 липня поточного року. Земподаток фізособи сплачують протягом 60 днів з дня вручення ППР (п. 287.5 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі