Теми статей
Обрати теми

Помилка в даті ПН: як виправити?

Солошенко Людмила, податковий експерт
У березні склали ПН неправильною датою. У липні при виправленні помилки РК з «-» і нову березневу ПН нам заблокували через включення в «ризикові» (потім звідти виключили, але розблокували тільки нову правильну ПН, а ось РК так і не розблокували). Чи можемо ми скласти новий РК з типом причини «20» у шапці, щоб помилкову березневу ПН нарешті обнулити?

Так, для обнулення помилкової березневої ПН можна скласти новий зменшуючий РК з типом причини «20». Також врахуйте ряд моментів.

По-перше, щоб не озиратися більше на заблокований РК, краще направити контролерам «Повідомлення» (J1360102) з поясненням, що такий РК — помилковий, і з проханням прийняти щодо нього рішення про відмову в реєстрації. Тоді статус «Відмовлено в реєстрації» раз і назавжди зніме усі питання щодо цього РК.

По-друге, при виправленні помилки пам’ятаєте: виправляючий РК складають поточною датою виправлення помилки (БЗ 101.16). Тому якщо обнуляти помилкову ПН будемо в грудні, то виправляючий РК складемо поточною грудневою датою.

По-третє, врахуйте, що для виправлення помилки в даті ПН не вийде скористатися п. 22 Порядку № 1307*, що дозволяє помилки в шапці ПН виправляти порожнім РК (тобто без заповнення табличних частин розділів А і Б ПН) із правильно перевиписаною шапкою. Тому, скажімо, скласти порожній РК, в шапці якого поміняти дату ПН, не можна. А в такий спосіб — порожнім РК (з перевиписаною шапкою) — можна виправити, наприклад, помилки, допущені в найменуванні сторін.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Тим паче, що у вашому випадку друга березнева ПН (з правильною датою) вже зареєстрована (розблокована). І на одне постачання вийшло дві ПН: і правильна, і помилкова. А у такому разі (при задвоєнні ПН) необхідно керуватися п. 24 Порядку № 1307. Він передбачає, що у разі реєстрації в ЄРПН на одне постачання двох і більше ПН продавець може скласти до зайвої ПН зменшуючий РК з типом причини «20» у шапці:

— у заголовній частині якого вказати реквізити зайвої помилкової ПН (що обнуляється);

— у табличній частині якого відмінусувати дані такої зайвої помилкової ПН, проставивши (увага!) у гр. 2.1 РК спеціальний умовний код причини коригування «301» — «Виправлення помилки» (п. 24 Порядку № 1307), а

— в інформаційному полі нижньої частини РК зазначити реквізити зареєстрованої правильної ПН. А от наступне інформаційне поле нижньої частини РК (дані про зареєстрований РК) не заповнювати.

Причому такий виправляючий РК з типом причини «20» одночасно зможе: (1) обнулити зайву (повторну) ПН і (2) відновити ліміт у продавця і покупця. Тому завдяки йому ліміт відкоригується (див. «Вісник. Офіційно про податки», 2018, № 41, с. 15). Детальніше про такий РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 1-2, с. 21.

Щоправда, врахуйте, що у такий спосіб можна обнуляти далеко не всі помилкові ПН. І, наприклад, помилкові ПН, складені не на того платника (тобто з помилкою в ІПН) через РК з типом причини «20» виправити не вийде. Їх виправляють звичайними «мінусовими» РК з кодом причини коригування «103» в гр. 2.1 РК. Детальніше про виправлення таких помилок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 82, с. 7, № 83, с. 24.

І, нарешті, по-четверте: в декларації з ПДВ ні помилкові повторні ПН, ні виправляючі РК до них відображати не треба, ні покупцеві, ні продавцеві (БЗ 101.23). Тому в декларації за березень продавцеві слід було відобразити тільки податкові зобов’язання за реальною операцією постачання (вони у вас за березень вже відображені). Другі податкові зобов’язання і зменшуючий їх РК у декларації показувати не треба. А ось покупець зможе відобразити ПК тільки за виправленою ПН із правильною датою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі