Теми статей
Обрати теми

Графік перевірок: як ним користуватися

Амброзяк Наталя, юрист
2019 рік ознаменується чередою планових перевірок. Адже мораторій версії 2018 року цьогоріч вже не діє. Більшість контролюючих органів опублікували свої плани. Знайшли там себе? Якщо так, то що це означає? І чи варто радіти тим, хто себе там не побачив? Ці та інші питання обговоримо в нашій статті. Наголос зробимо на найбільш поширених перевірках від ДФС і Держпраці.

Шукаємо актуальний графік перевірок

Більшість контролерів оприлюднили свої плани на 2019 рік на інспекційному порталі (https://www.inspections.gov.ua/). Будь-хто з вас може ввести код ЄДРПОУ (ідентифікаційний код — якщо йдеться про ФОП) або найменування (П. І. Б. — якщо ФОП) у відповідній графі і дізнатися, хто до вас збирається завітати на планову перевірку, з якого питання і коли. Причому можна побачити також перелік комплексних заходів контролю.

Крім того, контролюючі органи публікують ці ж плани перевірок у себе на офіційних сайтах. Наприклад, план перевірок органами ДСНС («пожежниками» ☺) ви зможете знайти за посиланням: http://www.dsns.gov.ua/ua/Organizaciya-zdiysnennya-derzhavnogo-naglyadu-kontrolyu-Plan-grafik-perevirok.html.

У органів ДФС дещо інший погляд на ситуацію. Свої плани вони не довіряють інспекційному порталу. Керуючись ПКУ, фіскали публікують план-графік перевірок виключно у себе на офіційному сайті (http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/362017.html).

Плани-графіки, розміщені на сайтах контролюючих органів, завантажуються у формі електронної таблиці. Для того, щоб знайти (чи не знайти ☺) себе в переліку госпсуб’єктів, треба:

1) натиснути одночасно клавіші «Сtrl» і «F»;

2) у спливаючому вікні ввести код ЄДРПОУ/ідентифікаційний код або найменування підприємства/П. І. Б. фізособи (ФОП);

3) натиснути «знайти далі».

Припустимо, ви себе не знайшли. Але…

Чи можуть міняти план протягом року?

У такому важливому питанні законодавство не може не містити 1000 й 1 виняток ☹.

Отже, згідно з ч. 1 ст. 5 Закону № 877*, окрім випадків зміни найменування суб’єкта господарювання і виправлення технічних помилок,

* Закон України «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається

Тут відразу нагадаємо: органи ДФС і Держпраці також підпорядковуються Закону № 877.

Так, цей документ поширює свою дію на податківців і трудовиків з урахуванням особливостей, визначених спеціальною нормативкою (ПКУ, КЗпП і так далі). А на валютний, митний і держекспортний контроль Закон № 877 не поширюється. Проте частина п’ята ст. 2 Закону № 877 передбачає обов’язок «виняткових» контролюючих органів забезпечити дотримання вимог частин першої — четвертої ст. 5 Закону № 877 (порядок проведення планових заходів контролю).

Щодо Держпраці усе просто. Інспекційні відвідування і виїзні інспектування не плануються. Їх проведення нагадує позапланові перевірки.

Але план перевірок Держпраці все-таки складає і вносити зміни так, як це робить ДФСУ, собі не дозволяє.

Якщо заглянути в податкову підзаконну нормативку, усе не так вже однозначно.

Зокрема, п. 3 Порядку № 524* дозволяє коригувати річний план перевірок. І в 2019 році подібними положеннями фіскали поспішили скористатися: зараз на сайті головних податківців розміщений план-графік у редакції 13.02.2019 р.

* Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 02.06.2015 р. № 524.

До речі, ПКУ таку можливість не передбачає (п. 77.1 ПКУ). На це звертають увагу суди, скасовуючи накази про призначення таких перевірок (див. рішення Київського окружного адмінсуду від 04.10.2018 р. у справі № 810/2099/18 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77273526, Донецького окружного адмінсуду від 19.09.2018 р. у справі № 0540/5690/18-а // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/76610442).

Суди негативно ставляться і до безпідставного перенесення термінів проведення планової перевірки і на цій підставі також скасовують накази (постанова ВС від 01.08.2018 р. у справі № 817/519/16 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75673535).

Вас тут не стояло…

Припустимо, ви не знаходили себе в плані податкових перевірок, а потім побачили після чергових змін. Як довести, що раніше вас не було?

Взагалі, доводити, що ви від початку були в плані-графіку, повинні податківці (ч. 2 ст. 77 КАСУ). У позові достатньо стверджувати, що вас додали вже після опублікування цього документа. А це означає, що наказ про призначення перевірки незаконний.

Проте ви можете підкріпити свою позицію. Зокрема, написати запит на доступ до публічної інформації**. Сформулювати його можна так: «коли (вказати дату) та на підставі якого рішення (вказати реквізити, включаючи дату прийняття) ТОВ «Ромашка» було включено до плану-графіка перевірок на 2019 рік?».

** Про те, як подати запит на доступ до публічної інформації, див. за посиланням: http://sfs.gov.ua/priymalnya-gromadyan/dostup-do-publichnoi-inform/

Якщо вас внесли зі змінами, то, швидше за все, нададуть потрібну для оскарження інформацію. Направляти такий запит треба в ДФСУ.

Відповідь повинні дати протягом 5 робочих днів (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI). Відмовити в наданні інформації через те, що план-графік опублікований, контролюючий орган не може (ч. 2 ст. 22 цього Закону).

Дали відписку? Витребуйте інформацію вже через суд. Для цього треба разом із позовом подати заяву про забезпечення доказів (ст. 114 КАСУ), в якій вказати на необхідність витребувати інформацію про те, коли і на підставі якого документа вас внесли в план-графік.

Про початок перевірки попереджають?

Згідно з ч. 4 ст. 5 Закону № 877

контролюючі органи повинні додатково письмово повідомити того, хто перевіряється, не пізніше ніж за 10 днів до здійснення заходу контролю

Подібне положення міститься і в п. 77.4 ПКУ. При цьому повідомлення про проведення планової податкової перевірки має бути вручене під розписку або направлене рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Також разом із повідомленням направляється копія наказу про проведення такої перевірки.

Це означає, що і Держпраці, і податківці при проведенні планової перевірки повинні направити письмове повідомлення про її проведення.

Що перевіряють?

Держпраці. Трудовиків можуть цікавити:

— гірничий нагляд;

— дотримання законодавства в сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибухонебезпечними матеріалами промислового призначення;

— дотримання законодавства в сферах зайнятості населення, зайнятості і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Предмет перевірки щодо кожного, хто перевіряється, можна побачити в плані-графіку.

Що може цікавити представників Держпраці?

З приводу законодавства в сферах зайнятості населення, зайнятості і працевлаштування осіб з інвалідністю зі списком питань і необхідних нормативно-правових актів можна ознайомитися у відповідній формі Акта, затвердженій наказом Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1338.

З приводу дотримання законодавства в сферах промбезпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибухонебезпечними матеріалами промислового призначення див. форму Акта, затверджену наказом МНС від 11.08.2011 р. № 826. Ця ж форма використовуватиметься в процесі перевірки з питань гірничого нагляду.

До речі, нещодавно ДРС висловилася щодо затверджених уніфікованих форм актів і допуску до перевірок*. Так, на думку цього держоргану, усі форми актів, затверджені до 01.09.2018 р. (дата набуття чинності Методикою розроблення критеріїв ризику..., затвердженою постановою КМУ від 10.05.2018 р. № 342) і розроблені за старими методиками, втрачають силу.

* Див. на офіційному сайті за адресою http://www.drs.gov.ua/

У свою чергу, контролюючі органи, що не затвердили свої критерії та уніфіковані форми актів за новими правилами, втратили право проводити перевірки. А це означає: немає акта — немає і допуску до перевірки (див. ч. 1 ст. 10 Закону № 877).

Звичайно, таке рішення тільки для сміливих госпсуб’єктів, готових відстоювати свою позицію у суді.

До винятків ДРС віднесла тільки податківців. Щоправда, чомусь вказавши, що форма їх акта закріплена в ПКУ. Переходимо до фіскалів.

Органи ДФСУ. Предмет податкової планової документальної перевірки — це:

— своєчасність, достовірність, повнота нарахування і сплати усіх передбачених ПКУ податків і зборів;

— дотримання валютного і іншого підконтрольного податківцям законодавства (наприклад, з питань РРО, своєчасності розрахунків за договорами у ЗЕД);

— дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення роботодавцем трудових відносин із працівниками (найманими особами). Тут не забувайте, що трудове законодавство податківців може цікавити тільки у світлі нарахування і сплати зарплатних податків і зборів (ПДФО, військовий збір, ЄСВ).

Перевіряється увесь масив бухгалтерської та іншої документації (податкові декларації, фінансова, статистична та інша звітність, регістри податкового і бухгалтерського обліку, первинка тощо), пов’язаної зі сплатою податків і зборів, а також з іншим підконтрольним податківцям законодавством (РРО, ЗЕД-розрахунки).

Зверніть увагу: планова перевірка може проводитися окремо щодо нарахування і своєчасної сплати ПДФО, військового збору і ЄСВ за доходами, виплаченими фізичним особам.

Також фіскали можуть використати отримані ними документи і податкову інформацію, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків. Звісно, такі документи і інформація мають бути отримані у встановленому законодавством порядку (ПКУ, якщо говорити, наприклад, про перевірки, і Законом України «Про звернення громадян» від 02.10.96 р. № 393/96-ВР**).

** Про один з таких випадків ви можете прочитати в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 11, с. 19.

Період перевірки за загальним правилом — 1095 днів з моменту подання декларації або уточнюючого розрахунку

Про що і говорить п. 102.1 ПКУ. Цей строк не поширюється на випадки, коли:

— перевіряються питання, пов’язані з ЄСВ. Охоплюється увесь неперевірений період, якщо ЄСВ не перевірявся, — з 01.01.2011 р. (п. 4 Порядку № 524);

— декларація не була подана;

— посадову особу платника податків (ФОП) засудили за ухилення від сплати грошового зобов’язання або в кримінальному провадженні винесена ухвала (що набрала законної сили) про закриття такого провадження за нереабілітуючими підставами.

Зауважте: предметом податкової планової документальної перевірки не можуть бути питання дотримання принципу «витягнутої руки», окрім перевірки вимог п.п. 140.5.4 (збільшення фінрезультату на суму 30 % вартості товарів/робіт/послуг, придбаних у неприбутківців і нерезидентів) і п.п. 140.5.6 ПКУ (збільшення фінрезультату на суму витрат з нарахування роялті нерезиденту).

З конкретними питаннями щодо податкових перевірок можна ознайомитися у формі Акта, затвердженого наказом ДФСУ від 01.06.2017 р. № 396 (ср. ).

Увага! Одна з останніх тенденцій у податкових контрольних заходах — перевіряти повноваження підписантів у первинній документації.

Податківці з’ясовують, коли у директора (головного бухгалтера, інших підписантів первинної документації) була відпустка або вихідні. Потім звіряють ці дати з датами складання первинної документації. Якщо виявляють збіг, то первинка визнається недійсною! Детальніше про те, що робити, коли у вас виникла така ситуація, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 22.

Як формується план і що у ньому всередині?

Госпсуб’єкти включаються в план з певною періодичністю. Усе залежить у першу чергу від ступеня ризику. Всього їх три: високий, середній і незначний. Так, платників податків з високим ступенем ризику включають не частіше одного разу на рік, із середнім — одного разу на 2 роки, із незначним — одного разу на 3 роки. У Держпраці інші строки: з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років, із середнім — одного разу на 3 роки, з незначним — одного разу на 2 роки.

Кожен контролюючий орган установлює критерії самостійно. Критерії ДФСУ встановлені в Порядку № 524, Держпраці — у постановах КМУ від 28.04.2009 р. № 413 і від 26.12.2011 р. № 1404.

Для того, щоб вам було простіше себе знайти, розберемося із структурою плану. Як правило, вона проста — це список суб’єктів господарювання із зазначенням їх найменування (П. І. Б.), коду ЄДРПОУ. Але є й більш складні варіанти.

Наприклад, план-графік податківців. У ньому 4 розділи:

I — юридичні особи;

II — фінустанови, постійні представництва (представництва) нерезидентів;

ІІІ — фізичні особи (тут йдеться і про ФОП);

IV — юридичні особи — податкові агенти (їх перевіряють з приводу нарахування і своєчасної сплати ПДФО, військового збору і ЄСВ за доходами, виплаченими фізичним особам).

Розділи діляться на підрозділи і групи. Наприклад, розділ ІІІ ділиться на 3 групи. Це фізособи з обсягом доходу: (1) до 20 млн грн.; (2) від 20 млн грн. до 100 млн грн.; (3) 100 млн грн. і більше.

Виходить така собі матрьошка: розділ → (підрозділ) → група.

Чому так важливо знати нюанси формування плану-графіка?

Порушення порядку його формування може стати однією з підстав для скасування податкового повідомлення-рішення (ППР), виписаного на підставі такої перевірки.

Хочемо підкреслити: однією з підстав, але не єдиною.

У судовій практиці траплялися випадки, коли платник податків успішно оскаржував наказ про призначення планової перевірки на підставі недоліків у формуванні плану-графіка (див. постанови Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 30.01.2018 р. у справі № 804/3392/17 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72282060, Київського апеляційного адмінсуду від 17.07.2018 р. у справі № 810/1057/18 // http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/75425108).

Упевнені, що наша стаття допоможе розібратися з плановими перевірками. Бажаємо вам не знайти себе в планах контролюючих органів ☺. А якщо все ж знайшли, то ми вам обов’язково допоможемо пройти це випробування з найменшими втратами.

висновки

  • Плани перевірок можна знайти на офіційних сайтах контролюючих органів, а також на інспекційному порталі.
  • Контролюючі органи не можуть вносити зміни у вже затверджений план. Виняток — необхідність підкоригувати найменування госпсуб’єкта або виправити інші технічні помилки.
  • Податківці коригують свій план-графік, що стає однією з підстав для відміни наказу про призначення перевірки в суді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі