Теми статей
Обрати теми

Не відобразили витрати? Виправте помилку!

Ольховик Ольга, податковий експерт
У декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2018 року помилково не відобразили «вересневі» витрати. Чи можна відобразити їх у річній декларації, не уточнюючи помилковий період?

Ми вважаємо, що в цьому випадку потрібно уточнитися. Пояснимо докладніше.

На відміну від бухгалтерського обліку, де «внутрішньорічні» помилки виправляють шляхом відповідного коригування (у нашому випадку — відображення «забутих» витрат) у поточному періоді (детальніше про це див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 4), в обліку податковоприбутковому так чинити не можна. Адже для податку на прибуток встановлено інші звітні періоди — 1 квартал, півріччя, три квартали, рік. Тоді як у бухгалтерському обліку звітним періодом є календарний рік (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). І можливість перенесення витрат з кварталу в квартал ПКУ не передбачає.

Отже,

несвоєчасне відображення витрат (навіть у межах одного року) призводить до викривлення об’єкта оподаткування за кожний конкретний установлений звітний (податковий) період

Хоча в описаній ситуації начебто в цілому бюджет не постраждав і, здавалося б, нічого страшного не сталося. Адже в прибутковій декларації за 9 місяців об’єкт оподаткування (у ряд. 17) виявився завищений. А в декларації за рік, що враховує відображені із запізненням «вересневі» витрати, об’єкт оподаткування (у тому ж ряд. 17) буде вже правильним.

Проте небезпека для платника податків криється в рядку 19 річної декларації: податок, нарахований у ньому за останній квартал звітного періоду, буде занижений. За це й можуть учепитися податківці, а ваші аргументи щодо переплати податку в попередньому кварталі (тоді показник ряд. 19 було завищено) їх не зворушать. ☹

Саме тому ми рекомендуємо все-таки виправитися. Тим паче, що, як не крути, а помилка є. І методологічно більш правильно буде виправити її шляхом коригування того кварталу, в якому документ помилково не відобразили (тобто у «дев’ятимісячній» декларації).

До того ж, виправитися у вашому випадку зовсім нескладно.

Нагадаємо, що зробити це можна двома способами (п. 50.1 ПКУ):

1) подати уточнюючу декларацію (УД) до декларації за помилковий період (докладніше про виправлення через УД див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 18). Причому зробити це краще до подання річної декларації. Інакше уточнювати доведеться і її теж (БЗ 102.23.02).

Врахуйте: повторно додавати фінансову звітність (за помилковий період) до декларацій, що виправляють «внутрішньорічні» помилки, не потрібно (див. БЗ 102.23.02);

2) відобразити уточнені показники у складі декларації за рік, заповнивши до неї додаток ВП (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 22, с. 22).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі