Теми статей
Обрати теми

Професія: охоронник/сторож

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Охорона підприємства — не та стаття, на якій варто економити. Адже мисливців за тим, що «погано лежить», багато. Можна, звичайно, «охоронне» питання вирішити за допомогою охоронного агентства... Але є й інший надійний варіант: обзавестися власною службою охорони й охороняти своє майно самостійно. Самоохорона — це ваш варіант? Тоді давайте поговоримо про те, як усе організувати й облікувати у такому разі.

Чи потрібна ліцензія?

Охоронна діяльність підлягає ліцензуванню. У зв’язку з цим може виникнути запитання: чи знадобиться ліцензія для охорони свого майна власними силами?

Відповідь на нього вас порадує: ні, ліцензія тут не потрібна, оскільки такі дії охоронною діяльністю не є.

Ви берете охоронника/сторожа на роботу, оскільки потребуєте охоронної послуги, але хочете «закрити» її своїми силами, а не збираєтеся надавати послуги з охорони стороннім організаціям.

Тобто про здійснення охоронної діяльності при самоохороні не йдеться.

Тож щодо ліцензії хвилюватися не варто — під ліцензування цей випадок не підпадає.

Знайомство з професією

З чого починається процес прийняття на роботу? Звичайно ж, зі штатного розпису. Якщо ви вирішили охороняти підприємство (будівлі, споруди) своїми силами, в штатному розписі повинна з’явитися «охоронна» посада. А отже, йдемо знайомитися з Класифікатором професій. Що ж він нам із вами пропонує з охоронної теми? Такі професійні найменування робіт, як:

— «охоронник», код КП 5169;

— «сторож», код КП 9152, код ЗКППТР 18883.

Із цієї пари охоронник більш кваліфікована і вищеоплачувана робота, з більшим «вантажем» обов’язків та відповідальності (див. Довідник кваліфікаційних характеристик).

А ось така професія, як «охоронець», код КП 5169, може з’явитися у вас у штатному розписі, якщо вам потрібен працівник, який забезпечуватиме безпеку і недоторканність будь-якої особи (наприклад, директора підприємства), а не охоронятиме стаціонарний об’єкт (будівлю, споруду) або вантаж (див. розд. 2 Довідника кваліфікаційних характеристик).

З найменуванням посади визначилися? Не забудьте розробити посадову інструкцію. У цій нелегкій справі вам допоможуть «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 84, с. 38 і... знову Довідник кваліфікаційних характеристик (п. «115. Охоронник», «п. 137. Сторож»).

Розрядність охоронників

Кваліфікаційні вимоги до охоронників прописані в Довіднику кваліфікаційних характеристик. Ним передбачено присвоєння охоронникам розрядів з 1-го по 4-й.

Охоронник 1-го розряду повинен мати повну загальну середню освіту і профтехосвіту або повну загальну середню освіту і професійну підготовку на виробництві, без вимог до стажу роботи. Або стаж роботи за професією, пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів і майна, — не менше 1 року.

Охоронник 2-го розряду — мати стаж роботи за професією охоронника 1 розряду — не менше 1 року і пройти підвищення кваліфікації. Або мати стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів і майна, — не менше 2 років. Охороняє об’єкти із середнім ступенем ризику.

Охоронник 3-го розряду — мати стаж роботи за професією охоронника 2-го розряду — не менше 1 року і пройти підвищення кваліфікації. Або мати стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів і майна, — не менше 3 років. Охороняє об’єкти з високим ступенем ризику.

Охоронник 4-го розряду повинен мати стаж роботи за професією охоронника 3-го розряду — не менше 1 року + пройти підвищення кваліфікації. Або мати стаж роботи за професією (службовою діяльністю), пов’язаною із захистом громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, охороною об’єктів і майна, — не менше 4 років.

Охоронники з 1-ю категорією охороняють об’єкти з низьким ступенем ризику, 2-ю, — із середньою, 3-ю — з високою. З метою класифікації об’єктів за ступенем ризику, на наш погляд, підприємства, які вирішили організувати самоохорону, також можуть використовувати постанову КМУ від 10.10.2018 р. № 825.

Ще один важливий момент. Охоронники 3-го і 4-го розрядів у випадках, передбачених законодавством, мають право на використання пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими або аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, або вогнепальної зброї.

Застосовувати чи не застосовувати «розкидання» охоронників за розрядами, роботодавець вирішує самостійно. Але якщо прийнято рішення застосовувати, то врахуйте, що в охоронників з різними розрядами оклади (тарифні ставки) не можуть бути однаковими! Чим вище розряд, тим вище оклад (тарифна ставка) має бути в працівника*.

* Детальніше про встановлення окладів (тарифних ставок) читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 15, с. 23.

А ось для сторожів Довідник кваліфікаційних характеристик введення розрядів не передбачив. Максимум, до чого може «дорости» сторож, — це до старшого сторожа (у разі керівництва змінними сторожами).

Медогляд: бути чи не бути?

Хороший роботодавець повинен піклуватися про здоров’я своїх працівників. Адже здорові працівники — це запорука злагодженої роботи всього підприємства ☺.

«Стимулюють» роботодавця не забувати про здоров’я працівників законодавство про охорону праці та КЗпП.

Так, трудові медогляди обов’язкові для працівників, зайнятих на роботах (див. ст. 169 КЗпП і ст. 17 Закону про охорону праці):

важких;

зі шкідливими або небезпечними умовами праці;

— де існує необхідність у професійному відборі.

При визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди, роботодавцеві слід керуватися:

Переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246);

Переліком робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246);

Переліком № 263/121.

Так, наприклад, без обов’язкового трудового медогляду не обійтися, якщо трудовими обов’язками охоронника передбачено носіння вогнепальної зброї (див. п. 7 Переліку № 263/121).

Також без медогляду не обійтися, якщо приймаєте на роботу осіб молодше 18 років (див. ст. 191 КЗпП).

Крім того, обов’язковий медичний огляд повинні щорічно проходити всі працівники віком до 21 року незалежно від професії та виду виконуваних ними робіт.

висновки

  • На охорону майна власними силами ліцензія не потрібна.
  • Залежно від кваліфікації, охоронникам можуть присвоюватися розряди (з 1-го по 4-й). Для сторожів розрядність не передбачена.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі