Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок у декларації з ПДВ

Важливі правила. Механізм виправлення помилок прописаний в абзаці четвертому п. 50.1 ПКУ і п. 1 розд. VI Порядку № 21. Якщо платник ПДВ самостійно виявляє помилки в раніше поданій ним ПДВ-декларації, він повинен подати до такої ПДВ-декларації уточнюючий розрахунок (УР). У поточній декларації виправитися не можна, якщо, звичайно, не враховувати варіант виправлення через «Звітну нову», але він підходить для помилок, виявлених до граничних строків подання декларації.

Що важливо пам’ятати при виправленні ПДВ-помилок?

1. Одним УР можна виправити помилку тільки одного звітного періоду, а отже, скільки періодів виправляємо — стільки УР і подаємо.

2. Виправляючи помилки звітного періоду, за який уже подавалися УР, орієнтуємося на дані з «останнього» УР.

3. Якщо помилка допущена в рядках ПДВ-декларації, до яких подають ПДВ-додатки, то разом з УР потрібно подати ще й ПДВ-додатки (з виправленими даними). Подаємо тільки ті ПДВ-додатки, які (!) містять інформацію про уточнювані показники (п. 8 розд. VI Порядку № 21).

4. Якщо ПЗ занижені (заповнена гр. 6 рядка 18 УР), то від суми «донарахованих» ПЗ самостійно нараховуємо штраф у розмірі 3 % (рядок 18.1 УР). Самоштраф, як і саму суму недоплати, сплатити потрібно до (!) подання УР.

5. Тільки факт (!) заниження ПЗ є підставою для нарахування самоштрафу. При цьому наявність переплати за особовим рахунком або надлишок коштів на електронному ПДВ-рахунку від його нарахування не врятують.

6. У рядку 19.1 («ліміт-віконце») УР показуємо ту суму регліміту, яка діє на момент подання УР (101.23 БЗ).

7. Суму донарахованого ПЗ за УР сплачуємо через електронний ПДВ-рахунок (пп. 2001.2 і 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569). А ось сплата штрафних санкцій і пені здійснюється з поточного рахунку відразу до бюджету (п. 25 Порядку № 569).

8. УР не можна подати: (1) під час проведення перевірки, (2) якщо з граничного строку подання помилкової декларації минуло 1095 днів, (3) після анулювання ПДВ-реєстрації (101.03 БЗ).

Рядок 18.2 УР. Цей рядок заповнюється при одночасному виконанні двох умов:

(1) якщо за уточнюваний період «знімаємо» (зменшуємо) податок (тобто в гр. 6 ряд. 18 УР сума з «-»), який при цьому

(2) все ще не сплачений (повністю або частково).

Тобто на цю суму зменшуємо залишок погоджених податкових зобов’язань, не сплачених до бюджету.

Якщо податок за декларацією вже сплачений, то подання зменшуючого УР призведе до виникнення переплати на особовому рахунку. Таку переплату платник може, з урахуванням 1095 днів, повернути за заявою довільної форми на ПДВ-спецрахунок (п. 43.41, п.п. «г» п. 2001.4 ПКУ).

Виправлення від’ємного значення. Порядок виправлення такої помилки залежить від того, чи вплинула вона в наступних деклараціях на розрахунки з бюджетом («податок до сплати» (ряд. 18) або «бюджетне відшкодування (БВ)» (ряд. 20.2)).

Так, якщо помилка «зачепила» подальші періоди, то доведеться подавати УР за кожен такий період. Причому якщо в цих періодах з’являється недоплата, то обов’язково потрібно заплатити донарахований податок і самоштраф.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Імпортний ПДВ не в тому рядку декларації: наслідки

2018, № 79, с. 22

2

Як виправити ПДВ-помилки в старому «мінусі»

2018, № 41, с. 3

3

Якщо код товару при експорті вже не той, що був при «вході»

2018, № 35-36, с. 44

4

Виправлення помилок у декларації з ПДВ

2017, № 103-104, с. 12

5

Тематичний номер: виправлення помилок у декларації з ПДВ (збірник)

2017, № 46

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі