Теми статей
Обрати теми

Обираємо єдиний податок

Нормами ПКУ передбачено чотири групи єдиноподатників. До групи 4 належать тільки сільгосптоваровиробники, в яких частина сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %. До решти груп належать підприємці чи юрособи, які можуть здійснювати й інші види діяльності. ФОП можуть бути платниками єдиного податку будь-якої з трьох груп, а ось для юросіб передбачена лише одна з них — третя.

Критерії для роботи на спрощеній системі

Критерії

Група 1

Група 2

Група 3

Статус суб’єкта господарювання

ФОП

ФОП або юрособа будь-якої оргформи

Максимальний обсяг доходу

300 тис. грн.

1,5 млн грн.

5 млн грн.

Максимальна кількість працівників

0

10

Не обмежено

Дозволені види діяльності

Роздрібний продаж товарів на ринках та/або надання побутових послуг населенню

Надання послуг платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

Усі види діяльності, окрім заборонених, згідно з п. 291.5 ПКУ

Кандидату в єдиноподатники потрібно подати фіскалам за основним місцем обліку спеціальну Заяву (п.п. 298.1.1 ПКУ). До Заяви в обов’язковому порядку додається Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на ЄП. Зверніть увагу: на сайті ДФСУ розміщено проект змін до наказу № 1675*. Тож незабаром чекаємо на нову форму Заяви і Розрахунку.

* Див.: sfs.gov.ua/diyalnist-/dpa-i-gromadskist/gromadske-obgovorennya/proekti-ne-regulyatornih-aktiv/2019-rik/73365.html

При заповненні Розрахунку дохід за поточний рік треба визначати, керуючись касовим методом. Тобто виходячи з вимог ст. 292 ПКУ.

Заяву про перехід на ЄП суб’єкт господарювання подає не «впритул» до кінця календарного року, за який визначається дохід, а раніше. Тому дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на ЄП, визначається на момент подання Заяви з урахуванням запланованої суми доходу, за період до кінця року після подання Заяви (див. БЗ 107.01, 108.01.01).

Якщо ж перехід відбувається посеред року, формально при поданні Заяви контролювати слід лише дохід попереднього року. І саме його зазначати у Розрахунку. Однак ми рекомендуємо не допускати перевищення доходу і в поточному році.

Перелік податків та зборів, які не сплачують єдиноподатники, наведений у п. 297.1 ПКУ. Усі інші податки та збори єдиноподатники сплачують у загальному порядку.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Перехід на ЄП і Розрахунок доходу

2018, № 99, с. 24

2

З групи на групу: «кульбіти» підприємця-єдиноподатника

2017, № 99, с. 28

3

Обираємо єдиний податок

2017, № 96

4

Облік у підприємця (спецвипуск)

2017, № 76

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі