Теми статей
Обрати теми

Відрядження

Основні правила. Службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Направлення у відрядження оформляють наказом (на одного або декількох працівників).

Працівник, який направляється у відрядження, має право на відшкодування витрат і отримання інших компенсацій у зв’язку з відрядженням. Суму авансу на відрядження роботодавець визначає самостійно з урахуванням добових витрат, витрат на оплату проїзду та найм житла працівником, що відряджається. Після завершення відрядження працівник зобов’язаний (п.п. 170.9.2 ПКУ):

1) відзвітувати про кількість і напрями використання виданих на відрядження грошових коштів. Для цього він заповнює і надає Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт). До нього мають бути додані оригінали документів, що підтверджують суми понесених у зв’язку з відрядженням витрат;

2) повернути суму надміру витрачених у відрядженні коштів (за наявності).

Для подання Звіту законодавством відведені чіткі строки (пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ).

Гарантії відрядженим працівникам. Протягом усього часу відрядження за відрядженими працівниками зберігається місце роботи (посада).Оплата праці за роботу у відрядженні здійснюється відповідно до умов трудового (колективного) договору, але нижче середнього заробітку. Оплата періоду відрядження здійснюється за всі робочі дні за графіком роботи «рідного» підприємства працівника (тобто того, з якого він був направлений у відрядження). Але якщо працівник спеціально відряджається для роботи у вихідні, святкові та неробочі дні, то йому надається компенсація згідно з КЗпП і з урахуванням норм Положення про відрядження, що діє на підприємстві.

Денний заробіток розраховують виходячи з повністю відпрацьованого місяця, в якому працівник перебував у відрядженні. При його визначенні враховують усі елементи заробітної плати, які працівник отримує в місяці відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, що не носять разового характеру, суми індексації тощо. А ось разові премії, матеріальну допомогу на оздоровлення, нецільову благодійну допомогу, нараховані в місяці перебування у відрядженні, при розрахунку середньоденного заробітку враховувати не потрібно.

Середньоденну заробітну плату визначають відповідно до Порядку № 100.

Оподаткування витрат на відрядження. Перелік неоподатковуваних витрат на відрядження, які відшкодовуються працівникові в установленому порядку, наведено в абзаці другому п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ.

Але для неоподаткування такі витрати мають бути документально підтверджені (абзац третій п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ). Якщо певна категорія витрат не згадана в абзаці другому п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ як неоподатковувана, але згідно з Положенням про службові відрядження компенсується роботодавцем, то таку виплату слід оподатковувати ПДФО і ВЗ. Те ж саме стосується витрат, які зазначені в згаданому абзаці, але вони не підтверджені документально. Також під оподаткування ПДФО і ВЗ потрапляють добові, видані відрядженому працівникові, в сумі, що перевищує зазначену в абзаці п’ятому п.п. «а» п.п. 170.9.1 ПКУ.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Поїздки у відрядженні

2019, № 48, с. 8

2

Ділова поїздка непрацівника

2019, № 44, с. 11

3

Відрядження і картка «ключ до рахунку»

2019, № 36, с. 22

4

Катаємося на таксі Uber у відрядженні

2018, № 71, с. 13

5

У відрядження групою

2018, № 65, с. 21

6

Службові відрядження

2018, № 42

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі